VAŽNO

Kriva slika u ogledalu

Kakvi su simptomi te koji su sve načini liječenja

Riječ je o abnormalnosti živca facijalisa koja dovodi do iznenadne slabosti lica. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.10.2018

Zovu je Bellova paraliza, pareza lica, pareza facijalisa. Riječ je o naizgled ničim izazvanoj, iznenadnoj slabosti u mišičima lica. Obično polovina lica izgleda nekako spušteno. Osmijeh je jednostran, dok se oko na paraliziranoj straniodupire zatvaranju.

Riječ je o abnormalnosti živca facijalisa koja dovodi do iznenadne slabosti lica ili paralize mišića na jednoj strani lica. Pareza se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Tačan uzrok nije poznat, ali se vjeruje da je rezultat oteklina i upala živaca koji kontroliraju mišiće na jednoj strani lica. Također, može biti i reakcija koja se javlja nakon virusne infekcije.

Kod većine ljudi, paraliza facijalisa je privremena. Tokom liječenja se simptomi mogu ublažiti za nekoliko sedmica, dok je za potpuni oporavak potrebno otprilike pola godine. Kod nekih ljudi simptomi ostaju prisutni i nakon liječenja.

Doduše rijetko, ali Bellova paraliza se može pojaviti čak i nakon ozdravljenja.

Zanimljivo je da se nešto češće javlja kod odraslih muškaraca. Podaci za Veliku Britaniju kažu da se Bellova paraliza obično pojavi kod jedne na 3000 osoba.

Koji su uzroci

Iako tačan uzrok javljanja Bellove paralize nije jasan, često je povezan s izlaganjem virusnim infekcijama. Virusi koji su u uskoj vezi s ovim oboljenjem su oni koji izazivaju i sljedeće bolesti:

- čireve i genitalni herpes (herpes simplex i herpes zoster),

- infekcije uzrokovane citomegalovirusom,

- respiratorne bolesti (adenovirus),

- rubeola, zaušnjaci te gripa.

Pri pojavi Bellove paralize (koja se najčešće odnosi na virusne infekcije), živac koji kontrolira mišiće lica postaje upaljen i natečen, a samim tim utječe i na kontroliranje suza i pljuvačke te osjet okusa.

Ostali uzroci Bellove pareze lice su:

- virusi (Coxsackie, Epstein-Barr, Parotitis, Influenza),

- bakterije (lajmska bolest),

- ozljede na sljepoočnoj kosti, bazi lubanje, operacije, tumori,

- šećerna bolest,

- visoki krvni pritisak,

- trudnoća,

- autoimune i neurološke bolesti.

Koji su simptomi

Pareza facijalisa pojavljuje se iznenada. Nekoliko sati prije nego nastupi, osoba može osjetiti bol iza uha. Slabost lica se može kretati od blage do potpune. U rijetkim slučajevima može doći do obostrane pareze.

Paralizirana strana lica postaje ravna i bezizražajna. Osoba može osjećati zakrenutost paralizirane strane lica. Većina osoba paralizu opisuje kao težinu ili tupost koja se može osjetiti na paraliziranoj strani lica.

Kako slabost lica jača tako osoba sve teže uspijeva zatvoriti oko ili se nasmijati te se ubrzo javljaju sljedeći simptomi:

1. bol oko čeljusti te iza uha na zahvaćenoj strani,

2. povećana osjetljivost na zvuk na zahvaćenoj strani,

3. opuštenost lica i teškoće u kontroliranju mišića lica,

4. glavobolja,

5. smanjena sposobnost u osjetu okusa,

6. promjene u iznosu izlučivanja količine suza i pljuvačke,

7. iritacija i crvenilo zbog nemogućnosti normalnog zatvaranja oka.

Mnogi oboljeli ne mogu na zahvaćenoj strani lica normalno treptati, donji očni kapak može si izokrenuti prema van a posljedice su da pate od ekstremnog oblika sindroma suhog oka.

Premda nije opasna, pareza može izazvati nadraživanje ili ozljede oka. Budući da se ne može zatvoriti, oko je izloženo prašini, a samim time i bakterijskim infekcijama. Na oku se mogu razviti i ulkusi.

Kako se postavlja dijagnoza

Bellova paraliza uvijek zahvaća samo jednu stranu lica. Moždani udar također može uzrokovati iznenadnu slabost lica (to se događa u gornjem dijelu lica). Moždani udar se od Bellove paralize razlikuje po tome što on uzrokuje slabost ruku i nogu.

Neki od uzroku Bellove paralize sutumori koji pritišću živac. Liječnik će na pregledu uzeti anamnezu te prema simptomi odrediti o čemu se radi te koje su pretrage potrebne.

Nakon uzimanja anamneze liječnik će pacijenta uputiti na pretrage kao što su CT i MR. Za utvrđivanje Bellove paralize ne postoji specifična pretraga.

Metode liječenja

Gotovo 80procenata oboljelih od Bellove paralize lica oporavi se u potpunosti s ili bez liječenja. Oporavak slijedi nakon 4 do 8 nedjelja, u kompliciranijim slučajevima je potrebno i znatno više vremena.

Liječnik može preporučiti lijekove ili fizikalnu terapiju kako bi se oporavak ubrzao. Ranije metode liječenja uključivale su visoke doze kortikosteroida tokom 5 do 7 dana. Nakon kortikosteroida, pacijenti su većinom bili upućivani na fizikalne tretmane i vježbe.

Hirurško liječenje je vrlo rijetko izbor. Lijekovi koji se obično koriste za liječenje Bellove paralize su:

1. Kortikosteroidi kao što je prednizon. To su snažni protuupalni agensi. Oni mogu smanjiti oticanje facijalnog živca. Njihov učinak je najbolji ako se počinju koristiti u roku nekoliko dana nakon što su se pojavili simptomi.

2. Antivirusni lijekovi koriste se ako je utvrđeno da je paraliza uzrokovana virusom, pa se koriste kako bi se spriječilo daljnje napredovanje infekcije. Taj tretman se koristi samo ako paraliza lica nije teška.

3. Oporavak uz fizioterapeuta znači da će on pacijenta naučiti naučiti kako masirati lice i preporučiti određene vježbe za mišiće lica kako bi se smanjili simptomi i zaustavilo njihovo ponovno pojavljivanje.

4. U rijetkim slučajevima je potrebna plastična hirurgija kako bi se ispravili trajni problemi facijalnog živca.

Fizikalna terapija se preporučuje čak i nakon povlačenja simptoma, kako bi se facijalna funkcija mogla u potpunosti povratiti. Operacija se većinom preporučuje kod osoba u kojim tokom sedmica nije došlo do spontanog oporavka niti napretka u oporavku.

 Preporuke i savjeti

U liječenju pareze facijalisa svakom pacijentu se pristupa individualno. Liječenje je usmjereno prema trenutnim sposobnostima pacijenta. Pacijentima se uvijek savjetuje zaštita zahvaćene strane lica. Ako imate parezu lica, preporučuju se sljedeće mjere:

- nemojte izlagati lice hladnoći, vjetru i dimu,

- ako ste prisiljeni boraviti na ekstremnim vremenskim uvjetima, uvijek dobro zaštite zahvaćenu stranu lica,

- njegujte i masirajte cijelo lice, a posebno stranu koja je zahvaćena paralizom,

- po potrebi otiđite na limfnu drenažu,

- pazite na suhoću oka (koristite kapi za vlaženje očiju),

- povremeno zatvarajte oko kako bi se odmorilo te kako bi se rožnica oka osvježila,

- redovite koristite lijekove koje vam je liječnik propisao,

- uzimajte i vitaminsku nadopunu.

Uvijek slušajte savjete liječnika. Ne pokušavajte izvoditi nemoguće pokrete jer ćete tako naučiti krivi obrazac pokreta, a potencijalno i dugoročno narušiti kako funkciju tako i izgled lica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.