ZDRAVA HRANA

Mahune su pravo jelo za šećeraše

U mahunama je zastupljena velika količina vlakana, a konzumacijom samo jedne porcije zadovoljit ćete dnevnu potrebu za proteinima

"Zdravlje u kući"

7.10.2018

Boranija ili mahune je grah koji se uzgaja, bere i jede prije nego što se potpuno razvije, dakle ostane u omotaču (mahuni). Postoji oko 150 vrsta mahuna, bez većih razlika u nutritivnom sastavu i zdravstvenom značaju. Jedemo ih tokom cijele godine jer se smrznuta može naći u svakoj prodavnici.

Boranija ima raznih: pljosnatih, širokih, uskih, kratkih ili dugačkih, ravnih ili povijenih, a po boji to su zelena, žuta, žuta s ljubičastim prugama ili zelena s ljubičastim prugama. Ako je mlada, onda je najbolja, nije končasta, ima najbolji ukus i lako se kuha. Njihov okus je pogodan za mnoga jela.

 Idealna za dijetu

Mahune potječu iz Južne Amerike gdje su ih uzgajale stare Inke i Maje.  Dio su meksičke prehrane već više od 7.000 godina, a u Europu su ih donijeli Španci, nakon čega su se proširile i na ostatak svijeta. 

Godišnja svjetska proizvodnja boranije je oko 21 milion tona, a vodeći svjetski proizvođač i potrošač je Kina s oko 16 miliona tona. Možda je ova činjenica tajna vitkog stasa velikog broja Kineza. Ali, bilo kako bilo, boranija treba biti neizostavni sastojak i u vašoj ishrani.

Boranija je niskoenergetska namirnica i često je na jelovniku osoba na dijetama. U 100 grama boranija daje samo 18–28 kalorija, u zavisnosti od vrste. Što je boranija starija, kalorijski je jača.

Sadrži dijetna vlakna koja su važna za pravilno funkcioniranje probavnog sistema, kao i vitamine B kompleksa, provitamin A i vitamine C i K. Bogata je mineralima a termičkom obradom gubi protein lektin koji može biti toksičan u većim količinama, pa je veoma važna pravilna priprema.

Možete je kuhati na pari, u vodi, peći u rerni ili pripremati u voku (prži-miješaj). Može se kombinirati s piletinom, bademima, pavlakom. Recepti za pripremu su brojni, granica je samo vaša mašta.

Nutritivni sastav mahuna nikoga neće ostaviti ravnodušnim jer su one, jednostavno, vrlo zdravo i impresivno povrće.

 Bogat izvor važnih nutrijenata

Ovo ukusno povrće ima izuzetno malo kalorija i masti, ne sadrži holesterol.

U mahunama je zastupljena velika količina vlakana, a konzumacijom samo jedne porcije zadovoljit ćete dnevnu potrebu za proteinima.

Mahune su odličan izvor vitamina K. Također sadrže i veliku količinu mangana, vitamina C, folata i vitamina B2. Osim toga, u njima su prisutni bakar, vitamin B1, krom, magnezij, kalcij, natrij, fosfor, vitamin A, niacin, proteini, omega-3 masne kiseline, željezo te vitamini B6 i E.

Mahune sadrže veliku količinu silicija, minerala koji čuva kosti i vezivna tkiva našeg organizma.

 Zdravstvene dobrobiti 

1. Snižavaju holesterol

Najčešći način pripreme mahuna je kuhanje - kako bi se njihov okus istaknuo, a tekstura zadržala.Preporučuje se kuhanje na pari. Prema nedavnom istraživanju, upravo takvom pripremom može se smanjiti holesterol u krvi.

Sastojci koje mahune otpuštaju stvaraju kombinaciju kiselina koje jetri pomažu smanjiti nivo holesterola u krvi.

U istraživanju se još ističe i kako je veći uspjeh pri snižavanju holesterola zabilježen kod mahuna koje su kratko kuhane na pari, nego kod onih koje su konzumirane u svježem obliku.

2. Reguliraju nivo šećera u krvi

Kod velikog broja pacijenata mahune pomažu u regulaciji simptoma dijabetesa.

Istraživanja su pokazala da imaju hipoglikemijsko djelovanje na osobe koje pate od dijabetesa. Tako dijabetičari prirodno mogu usmjeriti i održavati nivo šećera u krvi.

Konzumacijom mahunarki uspješno se kontrolira postojeće stanje, ali i prevenira dijabetes u ranoj fazi. One reguliraju nivo glukoze u krvi. Imaju niski glikemijski indeks pa su posebno pogodne za ljude koji mogu razviti pretilost ili dijabetes.

Ako ih uvrstite u svoj jelovnik, one će vam pomoći i pri mršavljenju. One daju osjećaj sitosti i tako usporavaju izlučivanje hormona grelina, koji šalje poruku mozgu da smo gladni.

3. Poboljšavaju probavu

Vlakna mahuna sudjeluju u održavanju pravilne i zdrave probave. Sprečavaju probleme kao što su zatvor, hemeroidi te čirevi. One štite stijenke našeg probavnog trakta te uravnotežuju probavu.

Određene vrste vlakana olakšavaju i ubrzavaju probavne procese i potiču pokretanje crijeva, čime se osigurava njihov pravilan rad.

Znanstvena istraživanja pokazuju da mahune pomažu i u prevenciji raka debelog crijeva. Njihovom konzumacijom može se spriječiti stvaranje kancerogenih izraslina koje prethode raku crijeva.

4. Jačaju kosti

Bez vitamina K, čak i uz prehranu bogatu kalcijem, naše kosti mogu biti mekane i krhke.Tijelo treba vitamin K za proizvodnju proteina koji pomažu kostima apsorbirati kalcij.Usto, mahune reguliraju i druge procese u metabolizmu kostiju, čime se sprečava gubitak minerala.

Mahune su bitne za održavanje gustoće kostiju. Žene bi dnevno trebale unijeti 90 mikrograma vitamina K, dok je muškarcima potrebno oko 120 mikrograma.

Oko 100 g kuhanih mohuna sadrži 20 mikrograma vitamina K.

5. Neutraliziraju slobodne radikale

Mahune su bogate antioksidansima. Prema najnovijim istraživanjima one imaju više ljekovitih dobrobiti za ljudski organizam nego što se to do sada mislilo.

Zahvaljujući niacinu i vitaminu B1 naše je tijelo izloženo manjoj opasnosti od mnogih bolesti.

Antioksidansi uništavaju slobodne radikale i eliminiraju ih iz organizma prije nego što oni uspiju potaknuti razvoj bolesti.

6. Poboljšavaju plodnost

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, neplodnost pogađa 13 do 17 posto parova koji žele imati djecu. Životni stil i pravilna prehrana značajno utječu na plodnost, pa je zdravim navikama moguće utjecati na uzroke neplodnosti.

Tako folna kiselina, željezo i antioksidansi prisutni u mahunama sprečavaju neplodnost, odnosno povećavaju plodnost. Folna kiselina također pomaže i zdravlju novorođenčadi.

Prehrana bogata folatima smanjuje rizik od oštećenja ploda, pa se preporučuje unos mahuna u trudnoći kako bi se to spriječilo.

Recepti

1. ZA ZAMRZIVAČ - Mahune se jednostvano mogu zamrznuti i tako pripremiti za upotrebu tokom cijele godine. Treba ih dobro oprati pod malozom hladne vode, odrezati im vrhove te na 20-ak minuta uroniti u ključalu vodu. Nakon toga ocijediti i ponovno isprati pod mlazom hladne vode, pričekati da se ohlade, odvojiti u porcije i spremiti u zamrzivač.

2. ZA U TEGLU - Kako biste obogatili okus u ukiseljene mahune možete dodati ljute začine ili luk. Recept: 1 kg svježih mahuna, 4 češnja bijelog luka, 4 čajne kašičice soli, 250 ml sirćeta i 250 ml vode.

Operite i očistite mahune te ih kuhajte na pari dok ne omekšaju. Mahune stavite u staklenke, a sve ostale sastojke prokuhajte i prelite preko mahuna. Ukiseljene mahune ostavite da se ohlade. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.