VAŽNO

Pet zvona za alarm na drogu

Doktor Adi Jaffe sa Odsjeka za psihologiju UCLA pokazuje kako na vrijeme prepoznati manje tipične simptome koji upućuju na to da je u pitanju bolest ovisnosti

Prepozna se tek kad je u već poodmaklom stadiju. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

7.10.2018

Jedna od mnogih nevolja sa bolestima ovisnosti, posebno kad je u pitanju narkomanija, jeste ta što se uglavnom prepozna tek kad je u već poodmaklom stadiju.

A tada se porodica i prijatelji ovisnika naknadno počnu „prisjećati” znakova koji su im mogli ukazati na problem – ali oni ih, jednostavno, nisu vidjeli, razumjeli ili nisu mogli povjerovati da se ta divna, draga osoba koju toliko vole, mogla upetljati u začarani krug droge.

A simptomi su bili tu: i ne govorimo o stereotipu kao što su košulje s dugim rukavima uprkos ljetnoj žezi, što bi trebalo sakriti ubode od igala, i neuobičajeno proširene zjenice tipične za korisnika kokaina, metadona i psihodeličnih supstanci, već o onim sitnim, zamaskiranim znakovima kakvi prolaze neprimijećeni mjesecima, čak godinama.

Doktor Adi Jaffe sa Odsjeka za psihologiju UCLA, predavač na nekoliko američkih univerziteta i autor bloga „Sve o zavisnosti“, ukazuje na pet „zvona za alarm” na koja bi trebalo obratiti posebnu pažnju, kako bi se bolest preduprijedila ili zaustavila na vrijeme, na samom početku.

1. Nagli skok i pad energije

Ljudi pribjegavaju drogama kako bi kontrolirali svoja osjećanja i sposobnost uspješnog funkcioniranja. Uzimaju razna stimulativna sredstva kakoa bi povećali svoju motiviranost i izdržljivost, kako bi smanjili stres, anksioznost i bijes.

Posljedice su nagli skok ili pad energije, odnosno često smjenjivanje raspoloženja u toku samo jednog dana. Takva osoba budi se mrzovoljna i bezvoljna, da bi najednom bila preplavljena iznenadnim talasom vitalnosti, vrednoće i optimizma, a onda uveče ponovo klonula, umorna, nezadovoljna i namrgođena.

 2. „Vreli” i „hladni” libido

Iznenadna pojačana seksualna zainteresiranost partnera može biti i posljedica uzimanja nekih lijekova. S druge strane, gubitak interesa za ovu vrstu partnerskih odnosa ne mora – kako se nerijetko tumači – biti znak nevjerstva, navodne preopterećenosti na poslu ili sličnih problema, uključujući i ljubavne.

Vrlo je moguće da je u pitanju korišćenje opijata ili zloupotreba lijekova za smanjenje anksioznosti (poput ksanaksa ili valija). Zadovoljstvo od pilule u tim slučajevima je, jednostavno, veće od seksualnog zadovoljstva.

 3. Kolebanja u tjelesnoj težini

Ukoliko ste kod bliske osobe zapazili da je u veoma kratkom roku značajno izgubila ili, naprotiv, dobila na težini, razlog bi mogao biti u drogama.

Stimulativne supstance poput kokaina ili aderala u stanju su „stesati” tijelo kao da je bilo podvrgnuto strogom režimu dijete ili vježbi u teretani – doduše uz dramatičan rizik po zdravlje. S druge strane, „opuštajuća” marihuana uživaoce, u početnom stadiju, nerijetko „zaobli”.

 4. Stvari koje nestaju

Zapazili ste da stvari oko vas u stanu imaju tendenciju da se sve češće zagube, nestanu, kao da su u zemlju propale. Tek kupljene boce s pićem najednom su gotovo ispražnjene ili djeluju veoma razvodnjeno, a tablete koje ste donijeli iz apoteke misteriozno su iščezle.

Već to je znak za uzbunu „Šerloku Holmsu” u vama. Sljedeće što se može dogoditi jeste da utvrdite kako nema novčanika koji ste maloprije spustili na sto, kako je prazna kutija u kojoj inače čuvate pare „za iznenadne situacije”, nema nakita ili druge dragocjenosti, ne uspijevate naći umjetničku skulpturu, vrijednu zbirku novčića...

Ovisnici o heroinu, kokainu i „čarobnim pilulama za sreću” neće se libiti da ih, u nedostatku vlastitih finansijskih sredstava, plate ukradenim – „pozajmljenim“ novcem.

Teško je, ponekad gotovo nezamislivo, suočiti se sa činjenicom da je osoba koju volite – dijete, bračni partner, bliski prijatelj – lopov. Ali, reagirati morate.

 5. Novi prijatelji

Svi mi povremeno mijenjamo društvo u kojem se krećemo, stičemo nove prijatelje, prestajemo se viđati (ili bar ne tako često) sa starim društvom. I to je u redu.

Razlog za brigu je, međutim, kad osobu koja vam je bliska, koju dobro poznajete i znate sa kime se sve druži, najednom počnete viđati sa potpuno nepoznatim, drugačijim ljudima, sa kojima provodi dosta vremena na nekim novim mjestima, mijenjajući ne samo poznanike već i navike.

Iako je ovakvo ponašanje tipično za tinejdžere, roditelji bi ipak trebali posumnjati da tu „nisu čista posla”. A kad su u pitanju odrasli, sumnja je još izraženija, naročito ako te nove navike drastično odudaraju od ranijih, i od samog karaktera osobe, i ako su propraćene (neubjedljivim) pričama i objašnjenjima.

Očiti znaci zlouptrebe droga

1. Posjedovanje pribora kao što su lule, cigaretni papir, ampule i male bočice, kapljice za oči, šprice, igle, nagorjele kašike ili čepovi boca, vatice i sl.

2. Posjedovanje droga: različitih vrsta tableta, bijeli do smeđi prah, suho lišće, sjemenke, nepoznate biljke u cvjetnjacima, perforirani komadići papira s crtežima, boce alkoholnih pića, ljepila ili plin za upaljače koji brzo nestaje i slično.

Pronalaženje droga ili predmeta za upotrebu droge svakako treba shvatiti kao ozbiljan znak.

Znakovi koji roditelje pozivaju na oprez

Promjena frizure, načina odijevanja, govora i ponašanja ili raspoloženja, normalni su za adolescentsku dob. Katkad je teško razlikovati normalne i očekivane promjene ponašanja adolescenata od onih koje su posljedica zloupotrebe alkohola i ostalih droga.

Ljutnja, promjene raspoloženja, gubitak interesa mogu ukazivati i na postojanje drugih problema, kao što je depresija. U svakom slučaju, ako su promjene izrazite i dugotrajne, zahtijevaju pažljivije promatranje.

Roditelji često kažu kako nisu imali pojma da njihov tinejdžer pije ili koristi droge. To je obično zbog toga što su zanemarivali očite znakove koji su se ukazivali oko njih. Nemojte da se to desi i vama.

Obratite pažnju!

1. Kako znati da je vaš tinejdžer pušio ili pio alkohol? Razgovarajte s njim, ali nemojte vikati iz druge prostorije i kroz zatvorena vrata, nego licem u lice. Ako je pušio cigarete, pio alkohol ili pušio marihuanu, osjetit ćete zadah iz njegovih usta.

2. Ako vaš tinejdžer zloupotrebljava ilegalne supstance, obratite pažnju na oči: nakon marihuane su crvene i zakrvavljene, zjenice sužene, a kapci poluzatvoreni; nakon alkohola zjenice su raširene, lice i obrazi rumeni.

3. Intravenska upotreba droga ostavlja tragove na rukama, ali ponekad i na drugim mjestima kao što su noge. Dugi rukavi tokom vrućih ljetnih dana mogu predstavljati pokušaj skrivanja tragova od uboda igle.

4. Ušmrkavanje kokaina ponekad uzrokuje krvarenje iz nosa i vremenom nestaje pregrada koja dijeli nosnice.

5. Rane i kraste oko usta i nosa, uz mrlje od boje po odjeći ili tijelu, miris hemikalija ili curenje nosa mogu ukazivati na upotrebu inhalanata.

6. Ecstasy uzrokuje nevoljno stiskanje vilice, izražene emocije privlačnosti i popuštanje kočnica.

7. Također, obratite pažnju na oduševljenje zvukovima i bojama, pretjerano pijenje vode i nošenje dječijih gumenih igračaka i cucli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.