ISTRAŽIVANJA

Čudna veza virusa i raka jednjaka

Pacijenti uznapredovalom bolesti kao i oni s adenokarcinomom jednjaka koji su pozitivni na humani papilomavirus (HPV), imaju povoljniju prognozu liječenja od pacijenata koji su HPV negativni

Povoljniji ishod liječenja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

5.10.2018

Barrettov jednjak je stanje u kojem se boja i sastav ćelija sluznice jednjaka mijenjaju, obično zbog ponovljenih izlaganja želučanoj kiselini. Pacijenti uznapredovalom bolesti kao i oni s adenokarcinomom jednjaka koji su pozitivni na humani papilomavirus (HPV), imaju povoljniju prognozu liječenja od pacijenata koji su HPV negativni, ukazuje nova studija. 

Uz bolju stopu preživljavanja raka jednjaka, HPV pozitivni pacijenti imali su smanjenu stopu recidiva i progresije bolesti te manje udaljenih metastaza. Također, treba spomenuti da je u HPV pozitivnih pacijenata, diferencijacija tumora bila manja, te su imali manje TP53 mutacija, što može doprinijeti povoljnijem ishodu liječenja. 

Smatra se da se ovi podaci mogu iskoristiti za dijagnozu, stratifikaciju bolesti, nadzor i liječenje, uključujući vakcinaciju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.