VAŽNO Smanjite rizik od prijevremenog poroda

Zašto je važan dobar san u trudnoći

Od ranije se zna i da spavanje majke na leđima u trudnoći, može negativno utjecati na nerođeno dijete, vjerovatno usljed smanjenog dotoka kisika i hranjivih tvari u posteljicu

"Zdravlje u kući"
05.10.2018 13:02

Dobar san tokom trudnoće može smanjiti rizik od prijevremenog porod

Foto: Ilustracija

Pregled dosad objavljenih studija pokazao je da dobar san tokom trudnoće može smanjiti rizik od prijevremenog poroda. Inače, odrasle osobe spavaju trećinu svojeg života, tako da i nerođeno dijete spava trećinu trudnoće, što ukazuje da ima smisla tvrdnja da majčin san može utjecati na zdravlje fetusa. Od ranije se zna i da spavanje majke na leđima u trudnoći, može negativno utjecati na nerođeno dijete, vjerovatno usljed smanjenog dotoka kisika i hranjivih tvari u posteljicu.

Isto tako tokom ovog istraživanja utvrđeno je da vjerovatnost prijevremenog poroda imaju majke koje pate od opstruktivne sleep apneje, malo spavaju i imaju loš kvalitet sna. Stručnjaci se nadaju da će ove nove spoznaje pomoći liječnicima i porodicama da što bolje zaštite zdravlje nerođenog djeteta te da se smanji učestalost loših fetalnih ishoda.

NA VRH