NJEGA

Kako birati proizvode koji prijaju koži

Koja je razlika između dnevne i noćne kreme, seruma, boostera i esencija te koliko je zaista važno koristiti ove preparate

Mnoge funkcije kože ponašaju se u skladu s cirkadijalnim ritmom. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.10.2018

Mnogi jedva znaju razliku između dnevne i noćne kreme, a kamoli tek zašto je važno redovno koristiti i neke druge preparativne proizvode, koji hrane i hidratiziraju kožu lica. Najčešće nam govore kako su ti proizvodi dobri za našu kožu, ali ne i šta oni, zapravo, čine za nju.

Funkcija ćelija

Koja je razlika između dnevne i noćne kreme, seruma, boostera i esencija te koliko je zaista važno koristiti ove preparate?

Dobro znana šala: “Kao da krema zna je li noć ili dan”, dobila je protuodgovor. Nauka o hronobiologiji kože opravdava tvrdnju kako je važno koristiti dnevnu kremu danju, a noćnu kremu noću.

Mnoge funkcije kože ponašaju se u skladu s cirkadijalnim ritmom, što bi značilo da prolaze kroz specifične promjene tokom 24 sata. Proliferacija ćelija kože varira u rasponima različitim i do 30 puta tokom 24 sata, sa maksimalnom brzinom eksfolijacije oko ponoći, a najmanjom u podne.

U praksi bi to značilo da je eksfolijativne tretmane (uklanjanje mrtvih ćelija kože) najbolje raditi tokom noći s obzirom na to da će tada biti osiguran maksimalan učinak. Cirkadijalni hronobiološki ritmovi pridonose dnevno-noćnim razlikama u blistavosti, teksturi, tonusu i cjelokupnom izgledu kože.

Popravlja štetu

Tokom noći, nema potrebe koristiti kremu s UVA/UVB zaštitom, koju ima dnevna krema, a zasigurno nećete tokom dana koristiti kremu s eksfolirajućim sastojcima, jer se nikako ne smije nanositi tokom izlaganja suncu.

Krema koja se na kožu lica nanosi noću, omogućava regeneraciju i popravlja štetu nastalu tokom dnevnog izlaganja onečišćujućim tvarima iz okoliša. Bogatije je teksture od dnevne, ali ne nužno. Noćne kreme njeguju kožu lica, hidratiziraju je, pospješuju stvaranje kolagena, poboljšavaju cirkulaciju, zaglađuju kožu, obnavljaju ćelije i čine kožu mekšom.

Serum

Mnogi zanemaruju važnost korištenja seruma ili uopće ne znaju razliku između seruma i kreme. Serum je kao kozmetički lijek. Ima više koncentracije aktivnih sastojaka, vrlo često kapsuliranih i sa postepenim otpuštanjem te ga je poželjno uvijek prvog koristiti, a nakon nekoliko minuta nanijeti kremu. Sinergija ova dva proizvoda predstavlja moćnu kombinaciju koja hrani i hidratizira kožu.

Booster

Na tržištu su se u posljednje vrijeme pojavili boosteri. Riječ je o vodenastoj tekućini s većinskim udjelom mineralizirane vode, najčešće u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom. Takvi boosteri jačaju funkciju barijere kože i štite je od unutrašnjih i vanjskih štetnih utjecaja, poput zagađenja zraka, stresa i umora, pružaju hidrataciju, bolji tonus i blistav izgled. Booster ima ugodan, prozračan osjećaj na koži i brzo se upija. Baš kao i serum, booster se koristi prije kreme. Dovoljno je staviti dvije do tri kapi na prethodno očišćeno lice i utrljati ih u kožu.

Esencija

Esencije su proizvodi koji su tekući kao toneri, a ipak koncentrirani kao serumi. Predstavljaju prvi korak faze liječenja, odnosno nanose se odmah nakon čišćenja kože. Esencija normalizira i uravnotežava kožu intenzivnom hidratacijom te je priprema za učinkovitije djelovanje seruma i kreme, koji lakše prodiru u nju kad je dobro nahranjena.

Emulzija

Emulzija je lakša od kreme ili losiona, ali gušća i manje koncentrirana od seruma. Idealna je za osobe sa masnom ili kombiniranom kožom, jer njene formule istovremeno hidratiziraju i dopuštaju koži da diše. Ako imate suhu kožu, možete koristiti emulzije, jer one nisu rezervirane za određeni tip kože. Samo koristite hidratantnu kremu nakon emulzije.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.