SAVJETI

Kada se prije odlaska u saunu treba konsultirati s ljekarom

U slučaju akutnih oboljenja bubrega, saunu treba izbjegavati, dok pri pojavi bubrežnih kamenaca, sauna može pospješiti izlučivanje štetnih materija

Poslušati savjet doktora. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

26.12.2018

Osobe koje imaju bilo kakvih problema sa zdravljem obavezno se moraju prije odlaska u saunu konsultirati sa svojim ljekarom.

Slabljenje simptoma

- Iako sauna općenito pozitivno utječe na dišne putove pa, između ostalog, opušta bronhije te tako osobama koje boluju od astme može olakšati disanje, u slučaju akutnih astmatičnih problema, ona se ne preporučuje. Slično je i s varikoznim venama. Iako izmjena hladnog i vrućeg zraka jača zid vena, u težim slučajevima u saunu se može samo uz dozvolu ljekara. Odlasci mogu spriječiti pojavu prehlada i gripe, no ako se bolest već pojavila, s odlaskom u saunu treba pričekati dok simptomi ne iščeznu ili značajno oslabe – kaže dr. Abel Baltić.

I u slučaju različitih bolesti i problema sa srcem i cirkulacijom, navodi, važno je posavjetovati se s ljekarom. U pravilu, sauna pozitivno djeluje na visok krvni pritisak, ali zbog njega treba izbjegavati hlađenje ulaskom u bazen s hladnom vodom. U slučaju akutnih oboljenja bubrega, saunu treba izbjegavati, dok pri pojavi bubrežnih kamenaca, sauna može pospješiti izlučivanje štetnih materija.

- Sauna je vrlo djelotvorna kod problema s kožom. Kako čisti sve pore i podstiče prokrvljenost, može biti od velike pomoći u borbi protiv nečiste kože i akni, dok kod različitih upalnih procesa na koži, saunu treba izbjegavati. Kako sauna, uz svu dobrobit za zdravlje, predstavlja i svojevrsno opterećenje za cjelokupni organizam, koji sve svoje funkcije mora prilagoditi vrlo specifičnim uvjetima koji vladaju za vrijeme tretmana, tijelo se kroz određeno razdoblje mora utrenirati, odnosno za to steći kondiciju – govori dr. Baltić.

Stjecanje kondicije

U početnoj fazi, kaže, mogu se pojaviti određene reakcije, koje su u početku sasvim normalne i koje će se pojavljivati tako dugo dok se organizam ne prilagodi uvjetima u sauni i ne stekne kondiciju za znojenje i drastične temperaturne promjene. Dakle, ako se pojave određeni simptomi, kao naprimjer glavobolja, krvarenje iz nosa ili vrtoglavica te ako vremenom ne nestanu prije sljedećeg odlaska u saunu, obavezno treba potražiti savjet ljekara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.