ORDINACIJA

Parodontni džepovi nastaju zbog nakupljanja plaka

Klinički simptomi gingivitisa su krvarenje, crvenilo, edematozno i hiperplastično oticanje i ulceracije

Gingivitis je bakterijski uzrokovana upala zubnog mesa. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

4.1.2019

Svaka priča o nastajanju džepa na desnima počinje stvaranjem plaka koji uzrokuje gingivitis, a kako gingivitis napreduje dolazi do recesije gingive (ogoljenja zubnih vratova), zatim do gingivalnih džepova. Daljnje napredovanje gingivitisa dovodi do parodontitisa i stvaranja pravih parodontnih džepova, a posljedica toga je rasklimavanje zuba i njihovo ispadanje.

Spojni epitel

Gingivitis je bakterijski uzrokovana upala zubnog mesa. Međutim, teško je razlikovati zdravu od bolesne gingive, jer i kod zdrave gingive postoji upalni infiltrat. Međutim kod gingivitisa se spojni epitel odvaja od zuba, ali nema gubitka pričvrstka i to je gingivalni džep. No, kod jakog gingivitisa s oticanjem i hiperplazijom gingive ( kao da je otečena), nastane pseudodžep.

Ni gingivalni ni pseudodžep nisu pravi džepovi jer nije došlo do gubitka pričvrstka i proliferacije spojnog epitela. Gingivitis može napredovati u parodontitis. Klinički simptomi gingivitisa su krvarenje, crvenilo, edematozno i hiperplastično oticanje i ulceracije.

Parodontitis je bolest potpornih struktura zuba koju, također, uzrokuje plak. U pravilu nastane iz gingivitisa, ali ne nužno. Za destrukciju parodonta odgovorni su mikroorganizmi i domaćin (imunološki status, genetika, faktori rizika, gdje se ubraja higijena, životne navike i stres).

Gubitak kosti

Dijeli se na:

1. Hronični koji nastaje iz gingivitisa oko 30. i 40. godine života i potrebna je samo mehanička terapija

2. Agresivni koji nastaje između 20. i 30. godine češće kod žena, uz mehaničko čišćenje ordiniraju se antibioti

3. Nekrotizirajući.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiva

Prvi džepovi se javljaju već kod gingivitisa kao gingivalni džep i pseudodžep. Džepovi se javljaju u dva oblika:

1. Supralveolarni - pri horizontalnom gubitku kosti

2. Infraalveolarni - pri vertikalnom gubitku kosti

Uz koštanu morfologiju ulogu u obliku resorpcije imaju i :

* Bakterije

* Loša oralna higijena

* Morfologija zuba ( nepravilnosti korjenova i furkacija)

* Zbijeni i nagnuti zubi (zadržavanje plaka)

* Oreveliko opterećenje zuba zbog funkcionalnih poremećaja.

  Mjere prevencije 

Glavni uzročnik nastajanja džepova je zubni plak. To nam govori da je potrebno oralnu higijenu dovesti u stadij savršenstva (upotreba zubnog konca, tuša za zube). Isto tako, potrebno je ukloniti sva plak retentivna mjesta kao što su: odstojeći ispuni, krunice loših rubova i potrebno je dolaziti na redovna čišćenja zubnog kamenca i plaka, budući da se nemogu odstraniti samo četkanjem.

Četiri faze liječenja

Liječenje možemo podijeliti u 4 faze:

Faza 0: Uspostavljanje zadovoljavajuće oralne higijene, supragingivno odstranjivanje plaka i kamenca.

Faza 1: Zove se još i antimikrobna faza i u njoj nakon postavljanja dijagnoze džepa i zadovoljavajuće higijene, kreće se sa zatvorenim poliranjem korjenova s ili bez lijekova. Uzimati lijekove ili ne odlučiti će specijalist parodontolog.

Faza 2: Nakon faze zatvorenog poliranja korjenova, potrebna je temeljita reevaluacija i ako rezultat nije zadovoljavajući, mogu se površine korjenova dodatno obraditi. Ukoliko su džepovi duboki i zahvaćene su furkacije, potrebna je hirurška obrada.

Faza 3: Nakon završetka liječenja (otprilike nakon 2-3 mjeseca) prikupljaju se kontrolni nalazi i pacijent se uključuje u recall terapiju čiji intenzitet i trajanje će opet odrediti specijalist parodontolog prema stupnju zahvaćenosti parodonta.


quote
<p>Parodontitis je bolest potpornih struktura zuba koju, također, uzrokuje plak</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.