ORDINACIJA

Pad nivoa estrogena krivac za pojavu bora

Promjene se događaju na svim nivoima kože: u površinskom sloju kože keratinociti se sporije obnavljaju, a u unutrašnjosti, dermisu, smanjuje se količina elastičnih vlakana pa koža gubi na tonusu

Koža postaje tanja, obješena, sivkasta, namreškana, „staračka“. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

8.10.2018

Proces starenja zahvata sve naše organe, pa tako i najveći organ – kožu. U menopauzi su zapravo najvidljivije promjene na koži. Osim kože, uočljive su i promjene u kvalitetu kose (ovog puta ne govorim o sijedim vlasima). Razlog su hormonalne promjene koje nastupaju u menopauzi i postepeno slabljenje rada jajnika. To se u prvom redu odnosi na smanjenje nivoa estrogena.

Tamne mrlje

Kako se nivo estrogena s godinama smanjuje tako dolazi do preraspodjele potkožnog masnog tkiva, što je vidljivo u gubitku volumena kože lica, a osobito na području oko očiju, usnana i obraza. Promjene se događaju na svim nivoima kože: u površnom sloju kože keratinociti se sporije obnavljaju, a u unutrašnjosti, dermisu, se smanjuje količina elastičnih vlakana pa koža gubi na tonusu.

Na površini kože javljaju se tamne mrlje, kapilare postaju vidljive kao crvene linije. Bolno zvuči, ali je istina da koža postaje tanja, obješena, sivkasta, namreškana, „staračka“.

Procesi koji nastaju u koži tokom menopauze vrlo su kompleksni za objasniti, a svako želi znati tačne razloge zašto se sve to dešava, s ciljem da otkloni uzroke.

Padom nivoa estrogena preraspodjeljuje se potkožno masno tkivo, a to se očituje u gubitku volumena kože lica, a osobito oko očiju, usana i obraza. Ne zaboravite ni kožu vrata. Osim toga, smanjuje se nivo kolagena i elastina, ali i proizvodnja hijaluronske kiseline - zbog čega se smanjuje čvrstoća i napetost kože.


Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiva

Koža postaje obješena, neelastična te podložnija formiranju bora, a te promjene su najvidljivije na koži lica i vrata. Uz unutrašnje simptome u menopauzi, smanjenje lučenja estrogena utječe i na stanje našeg najvećeg organa, to je koža i tzv. adneksi kože, kao što je kosa.

Kvalitet kose

Skoro sve žene u menopauzi opažaju vidljive promjene na vlasištu. Smanjenje estrogena ima za posljedicu tanku i krhku kosu sklonu pucanju s kojom većina žena ima problema. Smanjen nivo estrogena u krvi nije jedini razlog za loš kvalitet kose. Na slabiji kvalitet kose, ali i količinu vlasi na vlasištu mogu dodatno utjecati i drugi faktori, kao što su neuravnotežena prehrana, genske predispozicije, preagresivno tretiranje kose, hormonalni problemi sa štitnjačom, kao i neki lijekovi.

Značajne hormonalne promjene koje se javljaju u menopauzi žene pogađaju tamo gdje su najosjetljivije – udaraju na njihovu sujetu. Najvidljivije promjene na našem tijelu upravo su one koje najviše želimo sakriti, a to su promjene na koži. Zategnuta i blistava koža postaje suha, hrapava, bez čvrstoće, sjaja i punoće, javljaju se tamne, ali i bijele mrlje. Nekad gusta i sjajna kosa sve je rjeđa i tanja.

Dobra volja

Iako se treba pomiriti s činjenicom da koža u menopauzi ne može ni izgledati kao kada ste imali 20, to ne znači da se ništa ne može poduzeti. Prirodne promjene nastale u menopauzi moguće je ublažiti i usporiti. Ne treba vam mnogo. Sve što vam je za to potrebno jeste malo dobre volje i adekvatna njega, naročito uz pomoć određenih aparativnih liječenja kojima raspolaže savremena tehnologija u prevenciji i usporavanju procesa starenja kože.

Laser i radiovalovi

Upravo savremena tehnološka dostignuća kao što su lasersko liječenje, liječenje frakcioniranim radiovalovima, dermabrazija i ultrazvučno liječenje, imaju izvanredne efekte u prevenciji i liječenju sivog tena, dubokih bora, namreškane i obješene kože lica.

Glavni i sporedni uzroci

Iako su protok vremena i genetika glavni krivci kada je starenje u pitanju, na gubitak tonusa kože, pojavu bora i tamnih mrlja, gubitak sjaja, utječu i brojni vanjski faktori kao što je UV zračenje, nezdrave životne navike, pri čemu prvo mislim na pušenje i boravak u neprozračenim prostorijama, manjak boravka na čistom zraku, konzumacija alkohola i konzumacija tzv. brze hrane, dakle neadekvatna prehrana.

Nasreću, to su sve uzročnici kojima je moguće doskočiti. Zbog svih navedenih razloga, u ovom periodu života koži je potrebna veća pažnja nego ikad: odaberite adekvatnu njegu.


quote
<p>Koža postaje obješena, neelastična te podložnija formiranju bora, a te promjene su najvidljivije na koži lica i vrata</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.