PREHRANA

Nestat će osjećaj stalne gladi i višak vode

Kad smanjite unos ugljikohidrata, prva stvar koju ćete primijetiti je kako se brzo, kao nekom čarolijom, tjelesna težina počne smanjivati

Prerađeni ugljikohidrati su kritizirani zato što zbog njih naglo skače nivo šećera u krvi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

3.10.2018

Svi su ludi za ishranom sa malo ugljikohidrata. Hljeb se ne jede, tjestenina je precijenjena, a osobe na dijeti ekperimentiraju koliko daleko mogu ići s niskim unosom ugljikohidrata. Evo šta se može dogoditi s tijelom ako iz prehrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb.

Gubite vodu iz organizma

Kad smanjite unos ugljikohidrata, prva stvar koju ćete primijetiti je kako se brzo, kao nekom čarolijom, tjelesna težina počne smanjivati. Ali, to što gubite, nisu masti. To je voda. Kad se ugljikohidrati skladište u organizmu u obliku glikogena, svaki gram ugljikohidrata čuva od tri do četiri puta svoje težine u vodi. To znači da ćete, čim izbacite ugljikohidrate i počnete koristiti svoje zalihe glikogena, izgubiti veliku količinu vode.

Ugljikohidrati su glavni izvor energije za mozak. Kad neko smanji unos ugljikohidrata, mozak slabije radi, naročito kad se smanje i nestanu zalihe glikogena. Na kraju, kad nestane glikogena, tijelo razgrađuje masti i funkcionira na osnovu malih fragmenata ugljikohidrata po imenu ketoni.

Rezultat su: neprijatan zadah iz usta, suha usta, umor, slabost, vrtoglavica, nesanica i mučnina. U suštini, osjećate se kao da imate gripu. Na kraju se tijelo prilagođava funkcioniranju na osnovu ketona tako da se ne osjećate toliko loše, ali to i dalje nije najbolji izvor energije.

Smanjuje se želja za hranom

Prerađeni ugljikohidrati su kritizirani zato što zbog njih naglo skače nivo šećera u krvi, koji zatim isto tako naglo opada. Ove nagle promjene aktiviraju centre za ovisnost u mozgu, što dovodi do posljedične žudnje za hranom. Izbor žitarica od cijelog zrna, bogatih vlaknima, može spriječiti ove oscilacije i tako spriječiti želju za hranom.

Masne kiseline

Rizik od srčanih bolesti i dijabetesa može se povećati ili smanjiti

Jedna studija iz 2014. godine, koja je objavljena u časopisu “Plos One”, otkrila je da prerađeni ugljikohidrati povećavaju nivo masne kiseline u tijelu (koja se zove palminoleinska kiselina), što dovodi do povećanog rizika od srčanih bolesti i dijabetesa.

Suprotno tome, prema navodima Američke asocijacije za zdravlje srca, žitarice od cijelog zrna mogu poboljšati nivo holesterola u krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Nivo energije

Žitarice od cijelog zrna odličan su izvor željeza, magnezija i B-vitamina, koji su ključni za održavanje nivoa energije. Mnogi ljudi već imaju nedostatak magnezija. Pored toga, s obzirom na to da su ugljikohidrati omiljeni izvor energije za tijelo, sve ćelije usporavaju s radom bez zdravih zaliha.

Zatvor

Unos žitarica od cijelog zrna ima važnu ulogu u unosu vlakana. Vlakna, nesvarljivi dio biljaka kao što su žitarice, ne samo da pomažu da se stabilizira nivo šećera u krvi i smanji rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti nego omogućavaju i da redovno praznite crijeva.

Raspoloženje

Ugljikohidrati, bez obzira na to jesu li cijeli ili prerađeni, povećavaju nivo serotonina, neurotransmitera u mozgu koji je odgovoran za dobro raspoloženje. Kad izbacite zdrave ugljikohidrate, kao što su žitarice od cijelog zrna, mentalno zdravlje se mijenja u skladu s tim.

Vježbanje

Ugljikohidrati su osnovni izvor energije u tijelu, potrebne za vježbanje, i to i za vježbe izdržljivosti i za vježbe otpora. Ako izbacite ugljikohidrate, energija opada. Ako smanjite nivo ugljikohidrata koje tijelo čuva, smanjuje se i sposobnost da primijenite snagu i jačinu. A što su vam slabije vježbe, to su vam slabiji i rezultati.

Previše soli

Hljeb koji kupujemo, najčešće ima previše soli, jedna kriška tu i tamo neće napraviti mnogo štete, ali ako konzumirate veće količine, dugoročno će svakako imati loš utjecaj na zdravlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.