KORISNO

Ublažite bolove u vratu

Bol u vratu uzrokuju starost zglobova i kičmenih diskova ili neki početni problemi s kičmom

Bol u vratu uzrokuju starost zglobova i kičmenih diskova ili neki početni problemi s kičmom. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

1.10.2018

Skoro trećina ljudske populacije u nekom periodu života ima bolove u vratu. Bol može biti uzrokovan naprezanjem, istegnućem i uganućem ili samo od predugog držanja tijela u nezgodnom položaju.

Hitna pomoć

Bol u vratu uzrokuju starost zglobova i kičmenih diskova ili neki početni problemi s kičmom. Dobra vijest je da obično postoji veliki broj stvari koje možemo učiniti da ublažimo bol u vratu. Ako jak bol u vratu nastane odjednom ili je povezan s drugim simptomima, kao što su groznica ili ukočenost, tražite hitnu medicinsku pomoć.

* Bol u leđima - Ovaj bol se zanemaruje, a može dovesti do trajnog invaliditeta! Svi se ponekad probudimo s bolovima u vratu zbog spavanja u nezgodnom položaju. Bol može biti izazvan spavanjem na neobičnom mjestu u neudobnom položaju (u automobilu, autobusu ili avionu…) ili korištenjem jastuka koji je previše tvrd ili previše mekan. Bol izazvana spavanjem je neprijatan, ali je obično prolazan i nije ozbiljan zdravstveni problem.

Tretmani mogu biti različiti, a često toplota može ublažiti bol u mišićima. Ipak, ograničite primjenu toplote na 10 do 15 minuta i pokušajte naizmjenično tople i hladne obloge. Ako je potrebno, uzmite neki od lijekova kao što su “paracetamol”, “ibuprofen” ili “aspirin”. Da biste izbjegli ovakve bolove, pokušajte sa spavanjem na leđima i postavite jastuk udobno.

Udarac u glavu

* Prenaprezanje vrata - Možete izazvati bolove u vratu na razne načine: nepravilnim položajem poput gledanja dugo uvisinu, u nebo ili u plafon, nespretno ili dugo savijanje, nošenje nečega teškog na ramenima ili neki udarac u glavu. To se dešava zato što mišići imaju problem prilagođavanja na drugačiju poziciju (neuobičajenu).

Izbjegavajte neudobne položaje vrata kad pomjerate glavu ili vrat. Pravite redovne pauze, a koristite odmor, led ili obloge za ublažavanje bola.

Spinalni tumor

Tumori kičme su rijetki. Ako se razviju, mogu pritisnuti nerve koji uzrokuju bol u leđima ili vratu, peckanje ili slabost u rukama ili nogama, ovisno o tome gdje je tumor. Ove vrste tumora mogu biti benigne, ali i kancerogene, pa savjet ljekara treba potražiti odmah ako imate navedene simptome.

Spondiloza

Spondiloza je često normalan dio procesa starenja. Elastičnost i fleksibilnost diskova između pršljenova može se pogoršati, čineći ih osjetljivima. Ligamenti se zbog toga mogu ukrutiti. Kad se to dogodi, mogu formirati tkivo koje smanjuje prostor između pršljenova. Ovo može utjecati na bol u vratu ili rukama i ukočenost u rukama i nogama.

Koštani trn

Koštani trnovi su koščate izrasline ili šiljci koji se razvijaju na zglobovima ili malim kostima kičme i pritišću mišiće ili nerve, ali se mogu naći na vratu, ramenima, koljenima, prstima, palcu i peti. Javljaju se i sa starenjem. Mogu smanjiti prostor oko kičmene moždine i početi štipanje kičmene moždine ili nerava. Neki ljudi nemaju simptome, dok drugi mogu imati tupe ili ubodne bolove. Trnovi mogu izazvati glavobolju.

Spinalna stenoza

Spinalna stenoza dešava se sužavanjem kičmenog kanala. Ovo može kompresovati nerve u kičmi ili kičmenoj moždini i utjecati na nerve u ramenima, rukama, pa čak i nogama. Uobičajena je nakon 50 godina starosti, a često je dio normalnog procesa starenja i degeneracije kičmenih zglobova. U nekim slučajevima uzrok mogu biti tumor ili određene nasljedne bolesti.

Iskliznuće diska

Diskus hernija ili prolaps međupršljenskog diska dešava se kad nakon povrede isklizne meki disk između malih kostiju kičme i dolazi do pritiskanja nerava na vratu. To može izazvati bol, ukočenost ili peckanje, koje se može proširiti na ostale oblasti tijela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.