VAŽNO Trudnoća može biti stresna za žensko tijelo i srce

Rizici trudnoće u starijoj dobi

Stopa smrtnosti od srčanog udara među trudnicama ostala relativno visoka (4,5 posto), unatoč napretku u liječenju srčanog udara

"Zdravlje u kući"
01.10.2018 16:51

Rizik raste s godinama starosti

Foto: Ilustracija

Sve više žena doživljava srčani udar tokom ili neposredno nakon trudnoće, ukazuje nova studija provedena na Mayo Clinic u SAD-u. Ta se činjenica objašnjava trudnoćom u starijoj dobi te debljinom i dijabetesom. Od 2002. do 2014. godine rizik od srčanog udara među trudnicama porastao je za 25 posto. Ovi rezultati potvrđuju koliko trudnoća može biti stresna za žensko tijelo i srce.

No, prema mišljenju nekih stručnjaka ovi rezultati ne predstavljaju iznenađenje, s obzirom na to da trudnoća predstavlja konačan kardiovaskularni stres test.

Jednako tako, treba istaknuti da je stopa smrtnosti od srčanog udara među trudnicama ostala relativno visoka (4,5 posto), unatoč napretku u liječenju srčanog udara.

Rizik raste s godinama starosti. Trudnice u dobi od 35 do 39 godina imale su pet puta veći rizik od srčanog udara, a žene u ranim 40-tim imale 10 puta veći rizik od srčanog udara nego žene u 20-tim godinama.

NA VRH