ISTRAŽIVANJA

Zdrave navike mogu spriječiti rak

Konzumacija alkohola je poznati faktor rizika za karcinome ždrijela, jednjaka, želuca, jetre, debelog crijeva i dojke, naglašavaju znanstvenici.

Smanjenje rizika. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.9.2018

Uravnotežena prehrana u kombinaciji s redovnom vježbom i izbjegavanjem konzumacije alkohola povezana je sa smanjenjem rizika obolijevanja od raka, objavili su francuski naučnici u stručnom časopisu Cancer Research, a podaci su prikupljeni od oko 41.000 ispitanika koji su na početku promatranog osmogodišnjeg razdoblja bili stariji od 40 godina.

Koristeći međunarodne smjernice za zdravu prehranu, naučnici su utvrdili kako je svako povećanje individualnog indeksa zdrave prehrane za jedan bod povezano s 12posto manjim rizikom obolijevanja od bilo kojeg oblika raka.

Istraživači dodaju kako su dodatne sinergijske učinke imali faktori poput redovne vježbe i reduciranja konzumacije alkohola. Tjelesna aktivnost je povezana sa snižavanjem krvnog pritiska te tako poništava negativan učinak pretjeranog unosa soli. Konzumacija alkohola je poznati faktor rizika za karcinome ždrijela, jednjaka, želuca, jetre, debelog crijeva i dojke, naglašavaju znanstvenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.