SAVJETI

Pripremite kožu za jesen

Ako ste tokom ljeta koristili blaže i laganije losione za tijelo, u ovom periodu trebate prijeći na kremastije i jače

Važno nadoknaditi vlažnost putem preparata. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.9.2018

Svako godišnje doba ostavlja trag na koži - dok je najveći rizik ljeti izloženost prejakim sunčevim zrakama, s prvim danima jeseni javlja se drugi problem: kako sačuvati svježinu. I zato je, prije dolaska hladnijih dana, neophodno pripremiti kožu za jesen.

Mrtve ćelije

Vlažnost zraka počinje se smanjivati, a počinje i sezona grijanja. Ništa od toga ne prija koži, ona može postati suša i izgubiti na elastičnosti, pa je važno nadoknaditi vlažnost putem preparata.

* Tijelo - Prvo pravilo je uklanjanje mrtvih ćelija, u čemu vam mogu pomoći gelovi i preparati za piling. Ne birajte, ipak, preagresivne tretmane kako ne biste prouzrokovali crvenilo i osip. Sljedeći korak je vlaženje kože. Pravi izbor za tijelo su kreme obogaćene glicerinom ili vitaminom E ili hranljiva ulja, naprimjer jojobino i bademovo, dok je kokosovo odlično za noge.

Ako ste tokom ljeta koristili blaže i laganije losione za tijelo, u ovom periodu trebate prijeći na kremastije i jače. I gel za tuširanje treba biti kremast, ali čak i kad temperature postanu niske, izbjegavajte vruće kupke, jer one izvlače vlažnost iz kože.

* Lice - Svakog dana naša je koža izložena bakterijama i virusima. I zato uvečer, pogotovo s hladnijim danima, obavezno je očistite i navlažite. Promjene u temperaturi mogu dovesti i do akni i bubuljica, pa potražite preparate sa salicilnom kiselinom. Pravi saveznik za lice u jesenjem periodu su maske.

Piling usana

Ali, ne zaboravite ni zaštitu. Sumorniji dani s manje sunca ne znače da iz svoje svakodnevne rutine trebate izbaciti kreme sa zaštitnim faktorom. Hladniji, vjetroviti dani ne pogoduju usnama, pa uradite piling. Pomiješajte smeđi šećer, toplu vodu, maslinovo ulje i mekanom krpom natapkajte smjesu na usne, pa isperite vodom.

* San je podjednako važan, pa priuštite sebi potrebnu dozu odmora, a u krevetu biste trebali biti barem sat prije ponoći.

Prehrana

Bez obzira na sve preparate, koža se najprije hrani iznutra. Pijte dosta tečnosti, izbjegavajte diuretike poput kafe i alkohola. Povećajte unos dobrih masti, poput lososa, lanenog sjemena, jer će biti saveznici u oporavku ćelija, dok će namirnice bogate antioksidansima, poput voća, povrća, orašastih plodova i žitarica zaštititi kožu.

Ruke

Ne zaboravite na svoje ruke, koje će možda biti najizloženije. Kako biste spriječili sušenje kože na tom dijelu, ne zaboravite svaku večer prije spavanja, a ako je potrebno i nekoliko puta po danu, nanositi kremu na ruke.

Čišćenje

Kožu morate čistiti od prljavštine koja se nakupila bez obzira na to koje je doba godine. Ali, važno je znati da tokom perioda kad temperature počinju polako padati, vrijeme je za ulje. Ulja su serumi i mnogo koncentriranija od krema.

Masaža

Masaža je, također, vrlo bitna, kako tijela tako i lica, jer potiče mikrocirkulaciju, odnosno dovoljnu opskrbu ćelija hranjivim tvarima i kisikom. Također, pospješuje čišćenje od toksina, omogućava bolju apsorpciju preparata kojima ćemo tretirati kožu i povećava gipkost kože.

Suhoća

Ako koža ne dobiva dovoljno bogate njege, ubrzo dolazi do napetosti, suhoće, svrbeži i manjeg pucanja. U težim slučajevima dolazi do snažnog pucanja kože. Kako do toga ne bi došlo, s njegom je potrebno započeti prije pojavljivanja prvih simptoma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.