SAVJETI

Visok unos voća, povrća, ribe i maslinovog ulja ublažavaju reumatoidni artritis

Mononezasićene masti iz maslinovog ulja imaju protuupalne učinke, ublažavajući kod osoba s reumatoidnim artritisom posljedice „napada“ imunološkog sistema na zglobove

Smanjuje izglede za pojavu reumatoidnog artritisa. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

28.9.2018

Prema navodima stručnjaka, vegetarijanska i mediteranska prehrana siromašna crvenim mesom smanjuje izglede za pojavu reumatoidnog artritisa. Mediteransku prehranu karakteriziraju visok unos voća, povrća, ribe i maslinovog ulja te relativno nizak nivo konzumacije crvenog mesa.

Mononezasićene masti iz maslinovog ulja imaju protuupalne učinke, ublažavajući kod osoba s reumatoidnim artritisom posljedice „napada“ imunološkog sistema na zglobove. Također, ističu stručnjaci, antioksidansi iz voća i povrća štite stanice organizma od oštećenja.

Plava riba (losos, skuša, tuna i srdela) obiluju omega-3 masnim kiselinama koje direktno djeluju na odbrambeni sistem. Također, masti morskog porijekla sprečavaju proizvodnju leukotriena B4, upalne tvari koja je odgovorna za simptome artritisa. Konzumacija povrća smanjuje rizik nastanka reumatoidnog artritisa za 60 posto. Od povrća, kažu stručnjaci, treba jesti ono bogato željezom, a treba izbjegavati hranu koja sadrži mnogo solanina, npr. paprike, patlidžan, paradajz i bijeli krompir.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.