ORDINACIJA

Prvi trimestar trudnoće je ključni period za detekciju hromozomskih bolesti

Iako se pouzdano zna da je povećana količina takve tekućine znakovito češća pojava u fetusa s Downovim sindromom, može postojati i kod potpuno zdravih fetusa

Vide li se otkucaji srca i pokreti ploda. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Kenan Drljević

27.9.2018

Temeljni sadržaj pregleda u prvom trimestru trudnoće treba utvrditi radi li se o normalnoj trudnoći u maternici, je li plod vitalan i kolika je tačna dob trudnoće te pregled osnovnih anatomskih detalja ploda i tkiva posteljice.

Anatomske strukture

Najprije pogledamo vide li se otkucaji srca i pokreti ploda. Potom slijedi UZV biometrija - metoda mjerenja određenih anatomskih struktura, poređenje dobivenih rezultata sa standardnim vrijednostima za određenu dob trudnoće i procjene odgovara li fetus svojom veličinom trajanju trudnoće ili ne.

Na prvom pregledu mjeri se udaljenost od tjemena do trtice, što je osnovna mjera za procjenu starosti ploda. Kod žena s neredovnim menstruacijama i nepravilnim, zakašnjelim ovulacijama, starost trudnoće može biti i nekoliko sedmica manja u odnosu na vrijeme od izostanka menstruacije.

Tačnost UZV mjerenja u ocjeni starosti trudnoće upravo je i najtačnija tokom prvog tromjesečja. Zato jer su greške pri mjerenju, kao i prirodna različitost u veličini plodova najmanje.

Slijedi osnovna anatomija - pregled glavice, trupa, udova, neuralne cijevi (kičme), pupkovine i posteljičnog tkiva. U skladu s modernim saznanjima iz područja UZV dijagnostike, trebalo bi ciljano pregledati pojedine organe s namjerom pravodobnog otkrivanja nakaznosti i prirođenih bolesti (najčešće hromozomskih poremećaja).


Prof. dr. Kenan Drljević. Arhiva

Na prvom pregledu posebnu pažnju treba obratiti na tzv. nuhalno prosvjetljenje - manja količina tekućine koja normalno može biti nakupljena ispod kože u stražnjem dijelu vrata i leđa (nuhalna regija). Iako se pouzdano zna da je povećana količina takve tekućine znakovito češća pojava u fetusa s Downovim sindromom (trisomija 21 ili mongoloidizam), može postojati i kod potpuno zdravih fetusa.

Mogući prekid

Na tome se zasniva metoda pravovremenog ultrazvučnog prepoznavanja onih trudnoća kod kojih postoji povećan rizik za rađanje djeteta s hromozomskim bolestima. A zašto to baš treba tražiti između 10. i 14. sedmice trudnoće?

Navedena promjena najčešće prirodno nestaje tokom daljnjeg napredovanja trudnoće pa, ako je nismo zapazili i izmjerili u periodu između 10. i 14. sedmice, može nam promaknuti podatak o mogućem postojanju hromozomske bolesti, koja je, nažalost, neizlječiva i može biti razlog za pravovremeni prekid trudnoće.

Postavljanje sumnje

Važno je znati da se UZV pregledom ne postavlja sigurna dijagnoza hromozomskih bolesti, već samo sumnja za njihovo postojanje. S istim ciljem može se provjeriti je li normalno izlazište pupkovine na prednjem zidu stomaka i je li normalno vidljiva osnova nosnih kostiju.

Dijagnostički testovi

Ako svi anatomski detalji nisu normalni, možda će trebati učiniti dijagnostičke testove (npr. analiza placentnih resica ili plodove vode), koji će sigurno potvrditi je li dijete kromosomski zdravo ili ne.

Višeplodne trudnoće

Na kraju, najlakše i najtačnije prepoznaje se višeplodna trudnoća i određuje radi li se o jedno ili dvojajčanim blizancima. To je bitno zbog predviđanja mogućih kasnijih komplikacija koje su znakovito učestalije kod jednojajčanih višeplodnih trudnoća.


quote
<p>Na prvom pregledu mjeri se udaljenost od tjemena do trtice, što je osnovna mjera za procjenu starosti ploda</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.