ORDINACIJA

Na pitanja čitalaca odgovorila dr. Gordana Vuković, pedijatar

Treba uraditi seriju od tri urinokulture i tri urina pa, prema nalazima, ako su pozitivni, prema antibiogramu odrediti terapiju

Piše: Prim. dr. Gordana Vuković

26.9.2018

Urinarna infekcija

Na gaćicama 5-godišnje kćerke vidjela sam mali trag krvi. Inače se žali na bol kada mokri. Išli smo ljekaru i dobili antibiotik, ali nije rađena urinokultura. Šta nam preporučujete?

- Krv je, najvjerovatnije, iz urinarnog trakta, pošto je prisutna i bol kod mokrenja. Može se raditi o urinarnom infektu, mikrokamenčićima (mikrolitijaza) u mokraćnim putevima ili je mokraća vrlo koncentrirana - ima dosta soli (naročito oksalati), pa mogu dati mikrotraume sluznice mokraćnih puteva.

Treba uraditi seriju od tri urinokulture i tri urina pa, prema nalazima, ako su pozitivni, prema antibiogramu odrediti terapiju. Kod curica treba uraditi i bris vulve. U slučaju da su nalazi uredni ili imamo ponovljeni urinarni infekt, potrebno je uraditi ultrazvuk abdomena.


Prim. dr. Gordana Vuković. Arhiva

Dijete ima problem sa stolicom

Dijete ima pet godina i ima problem sa stolicom, odnosno po 3-5 dana nema stolicu. Kako mu pomoći i uvjeriti ga da mora u WC? Napominjem da ima plinove, stomak mu postane tvrd i bolan.

- Dijete uzrasta od 5 godina trebalo bi imati stolicu najmanje jedanput u dva dana. Niste napisali kad se javio zatvor i ima li neko u porodici slične probleme. Ako se zatvor javio sada, uzrok je najčešće psihogeni, stolice su tvrde, široke, pražnjenje je bolno, na kraju stolice može se javiti i krv pa se dijete boji ići u WC.

Isti problemi se mogu javiti i poslije akutnog proljeva i nepravilnog pritiska okoline na dijete. Djetetu treba stvoriti naviku da svaki dan ide u isto vrijeme u WC. Iz ishrane treba izbaciti slatkiše, naročito čokoladu, a uvesti namirnice bogate vlaknima, a to su voće, povrće i žitarice. Također, ne treba davati mlijeko u količini većoj od pola litra, i to fermentirana mlijeka (kefir i jogurt).

Na dijete ne treba vršiti prevelik pritisak. Treba razgovarati s njim, uvesti metod nagrade ukoliko obavi nuždu. Ako sve to ne pomogne, treba dati sirup portalak - laktuloza - šećer, koji povlači tečnost u crijeva, razrjeđuje stolicu i djetetu olakšava defekaciju (pražnjenje crijeva). Ako dijete nema vjetrove, stolica je široka, potrebno je izvršiti ispitivanje da se vidi da ne postoji neki organski razlog za zatvor i tada treba uraditi ultrazvuk abdomena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.