VAŽNO

Žeđ je signal ili za vodu, ili za doktora

Unošenje više vode u organizam moglo bi spriječiti glavobolje

Konstantna žeđ može biti simptom ozbiljnih oboljenja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.9.2018

Piti vodu često zaboravljamo sve dok ne osjetimo žeđ. Ta vrsta zaboravljanja posebno je karakteristična za ljude trećega doba. Mnogi dovedu sebe i do bolesti zato što ne piju dovoljno vode, a malo ko zna da konstantna žeđ može biti simptom ozbiljnih oboljenja.

Ako poslije tečnosti koju redovno pijete (dvije litre na dan) i dalje osjećate žeđ, to vjerovatno nema veze sa hidriranjem. Istraživanja pokazuju da su neravnoteža elektrolita i problemi sa crijevama najčešće povezani sa bolestima srca, što može biti uzrok žeđi.

Stalna potreba za tečnošću povezana je i sa drugim oboljenjima kao što su obična dehidratacija, kserostomija (sindrom suhih usta) ili anemija. Ako uz žeđ imate problem sa zamagljenim vidom, osećajem umora, konstantno ste gladni i rane i ogrebotine teško zarastaju, moguće je da ste oboljeli od dijebetesa. Na anemiju - pored žeđi - ukazuju i vrtoglavica, umor, blijeda ili žuta koža, brz puls i znojenje. 

Ovo su signali koje tijelo šalje kad ne dobiva dovoljno vode.

1. Imate česte glavobolje 

Unošenje više vode u organizam moglo bi spriječiti glavobolje. National Headache Foundation upozorava da su glavobolje znak da doživljavate blagu do umjerenu dehidraciju.  

Nedovoljan unos tekućine može izazvati migrene pa stručnjaci savjetuju piti što više vode i izbjegavati slatke ili pretjerano slane sportske napitke koji mogu napraviti još veću štetu.

2. Umorni ste 

Ako spavate dovoljno, ali se ipak osjećate umorno, možda ste dehidrirali.

3. Debljate se

Istraživanja su pokazala da pijenje pola litre vode može ubrzati organizam za do 30 posto. Stoga ne čudi da je pijenje puno vode sastavni dio svakog zdravog plana prehrane. 

4. Borite se sa zatvorom

Ako imate problema s odlaskom na WC, možda ćete morati povećati unos vode. Tijelo treba tekućinu kako bi otpad prošao kroz probavni trakt. Dehidracija je vodeći uzrok hroničnog zatvora. 

5. Imate infekciju urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta mogu se pojaviti iz više razloga, a jedan od njih je dehidracija. Pijenjem vode pomažemo izbaciti bakterije iz mjehura i preveniramo upale.  

Jedan od znakova da organizmu nedostaje tekućine su urin tamnije boje ili česta potreba za mokrenjem. Ako vam se čini da imate infekciju, posjetite liječnika i počnite piti više vode.

6. Razdražljivi ste 

Neka istraživanja su pokazala da blaga dehidracija može voditi neurološkim promjenama koje utječu na našu fokusiranost i čine nas razdražljivima. 

 7. Imate grčeve u mišićima

Stručnjaci kažu da krvna cirkulacija usporava kada pijemo premalo vode. Naše tijelo se trudi nadoknaditi tekućinu tako da je uzima iz mišića kako bi štitilo vitalne organe, te se javljaju neugodni i bolni grčevi.

 Kad su žedne usne i koža

-Normalno je da se koža mijenja ovisno o godišnjem dobu. Zimi je suha i beživotna, no malo hidratantne kreme uglavnom popravi situaciju. Ako to ne pomaže, možda je vaša koža dehidrirana i zbog toga je izgubila sjaj te traži vodu.

-Ako su vam usta i jezik suhi i ljepljivi te osjećate žeđ, vrijeme je da se napijete vode i nadoknadite izgubljenu tekućinu. Ovo može biti znak i nekih drugih problema pa biste trebali posjetiti liječnika, ako ne prođe nakon nekoliko dana pojačanog unosa vode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.