CRVENI LUK

Liječi, a nije ljekovita biljka

Poznata je staroslavenska izreka „Crveni luk je lijek za sedam bolesti“. U savremenoj fitoterapiji navodi se njegovih 15 ljekovitih svojstava i čak tridesetak oboljenja kod kojih ta dragocjena biljka pomaže

Crveni luk je odličan diuretik. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

24.9.2018

Crveni luk ubraja se među najstarije povrće, unatoč nesumnjivoj ljekovitosti još nije službeno priznat kao ljekovita biljka, mada prastara izreka urezana klinastim pismom u kamenu, prepričano, glasi: Ko jede crveni luk u jesen, neće ga boljeti želudac zimi!

Postoje podaci da se crveni luk uzgajao u Mezopotamiji i Egiptu još prije 6.000 godina! Graditelji egipatskih piramida crpili su iz njega snagu jer su ga svakodnevno jeli u velikim količinama. Niti jedna druga biljka nije tako čest motiv na freskama egipatskih grobnica kao – crveni luk.

Prema nekim autorima pradomovina crvenog luka je srednja Azija, Afganistan, Turkmenistan i Iran. U Europu je prenesen u Srednjem vijeku - preko Italije. Vrlo rano su ga obožavali i Englezi u poznatoj kombinaciji – kruh, sir i crveni luk. Najslađa varijanta uzgaja se u Španiji i Makedoniji.

Lijek za sedam bolesti

Poznata je staroslavenska izreka „Crveni luk je lijek za sedam bolesti“. Njegova ljekovita svojstva su brojna. U savremenoj fitoterapiji navodi se njegovih 15 ljekovitih svojstava i čak tridesetak oboljenja kod kojih ta dragocjena biljka pomaže.

Stručnjaci ističu kako je važno to što je crveni luk bogat bioflavonoidom kvercetinom koji je dobar u borbi protiv alergija, upala, karcinoma, srčanih bolesti. Smatra se kraljem bioflavonoida.

Također, istraživanje je pokazalo kako crveni luk sadrži i antocijanine – biljne pigmente koji poboljšavaju djelovanje kvercetina, ali se bore i protiv slobodnih radikala koji mogu dovesti do karcinoma, srčanih bolesti, dijabetesa i upalnih stanja. 

Crveni luk je odličan diuretik. On vrlo efikasno odstranjuje tekućinu iz organizma pa se preporučuje oboljelima od reumatizma, artritisa, gihta, kod otežanog mokrenja i smanjenja funkcije bubrega.

Također je odličan lijek kod cistitisa (upale mokraćnog mjehura) i upale prostate. On regulira probavu, pospješuje izlučivanje probavnih sokova i poboljšava apetit.

Osobama koje pate od zatvora crveni luk pomaže regulirati rad crijeva i redovitost stolice. Preporučuje se i osobama oboljelima od bronhitisa, upale grla te za izbacivanje glista iz crijeva.

Danas je klinički potvrđeno da jača slabo srce i oslabljelom organizmu vraća snagu. Poznati francuski travar Messegue isticao je da je crveni luk pogonsko gorivo za sportaše.

Ne bacajte pera mladog luka

Mnogi mlade (zelene) listove crvenog luka bacaju, držeći ih nevrijednima, pa jedu samo njegov bijeli dio. Međutim, to je posve pogrešno. Naime, u 10 dekagrama bijelog dijela mladog crvenog luka, u prosjeku, ima 8,5 miligrama vitamina C, a u zelenim listovima više od 38 miligrama.

U glavicama crvenog luka ima 0,03 miligrama karotena (provitamina A), a u zelenim listovima 1,2 miligrama. Isto je i što se tiče minerala. U glavici crvenog luka ima 175 miligrama kalija, a u listovima 231 miligram.

Jedino fosfora i natrija ima više u bijelom dijelu crvenog luka nego u zelenim listovima. U crvenom luku ima biljnog hormona sličnog inzulinu pa se preporučuje oboljelima od šećerne bolesti jer smanjuje povećanu količinu šećera u krvi. Luk je bogat i kromom, vitaminom C i brojnim flavonoidima, osobito kvercitinom.

Ipak, ne preporučuje se osobama s osjetljivim želucem jer im može činiti nadražajne smetnje. Ko ima slabu probavu, neka ga izbjegava, a ne preporučuje se ni uz večernji obrok jer izaziva pojačanu žeđ.

Crveni luk najbolje je jesti sirov, a najnekorisniji je pržen jer dugotrajna visoka temperatura uništava njegove korisne sastojke.

Za spolnu (ne)moć

Premda znanstvenici ne potvrđuju vrijednost crvenog luka u liječenju impotencije (spolne nemoći), u narodu se od davnina vjeruje da on ima sposobnost podizanja oslabljene spolne moći.

Mnogi potvrđuju da je crveni luk zaista djelotvoran za potenciju, naročito kada je ona naglašeno smanjena zbog opće tjelesne slabosti ili nervne iscrpljenosti velikim brigama. Stare žene savjetuju: dajte muškarcu crvenog luka za stolom pa ćete osjetiti blagodati njegova djelovanja u postelji!

Za jačanje noktiju

Lomljive nokte na rukama i nogama što češće trljajte svježim sokom crvenog luka pa će vam ojačati. Terapija je laka, a rezultati su vrlo dobri. Dakako, to ne činite prije odlaska na posao ili u društvo jer crveni luk za mnoge ima neugodan miris.

Za mršavljenje

Pomiješajte 30 dekagrama dobro zgnječenog crvenog luka i 10 dekagrama livadskog meda sa šest decilitara kvalitetnog bijelog suhog vina. Pripravak držite na hladnom i tamnom mjestu.

Ako ste (pre)debeli i želite se riješiti viška kilograma, uzimajte dnevno 3 – 4 supene kašike ovog pripravka kao dodatni dio kure mršavljenja.

 Za jačanje kose

Uzmite pola litre rakije komovice (jakosti 40 do 50 posto alkohola) i u nju stavite dvije (očišćene) glavice luka (srednje veličine) sitno narezane na kockice.

Luk mora stajati u rakiji (na umjerenoj temperaturi) dvije sedmice, a zatim se procijedi. Nakon toga – dobivenom tinkturom masirajte kožu glave, odnosno korijen kose – navečer prije spavanja. Terapija tom tinkturom traje duže vrijeme.

Iskustvo je pokazalo da se tinkturom crvenog luka sprečava ispadanje kose, jača njen korijen i uklanja prhut s neugodnim svrbežom. Osim spomenutom tinkturom, koža glave i vlasište mogu se masirati čistim sokom crvenog luka kako bi se postigli spomenuti efekti.

 Kod zujanja u ušima

Natopite vatu sokom crvenog luka i stavite je u uši prije spavanja. Ako vam jako zuji u ušima, mijenjajte vatu natopljenu (uvijek svježim) sokom crvenog luka više puta tijekom dana. Ponovite po potrebi.

U kuhinji

1. Iako veliki broj ljudi voli koristiti luk kod pripreme raznih jela, mnogima njegovo rezanje i naviranje suza na oči predstavljaju problem. Zato luk prije rezanja stavite u frižider na sat vremena, a onda ga stojećki režite oštrim nožem.

2. Odaberite dasku za rezanje na kojoj ćete rezati isključivo luk, kako druge namirnice ne bi poprimile njegov prodoran miris.

3. Žuti luk, dostupan gotovo cijele godine, zadržava dugo svoj okus, pa ga se najčešće koristi kod pripreme jela s duljom termičkom obradom, kao što su variva, pirjana povrtna i mesna jela, juhe i umaci.

Izvrstan je i kao nadjev u španskim i francuskim pitama od prhkog ili lisnatog tijesta, a služi i kao dio nadjeva u italijanskim pogačama od maslina i inćuna. Veće glavice luka mogu se nadjevati mesnim ili povrtnim nadjevima te peći.

4. Svježe nasjeckani luk možete pomiješajti s paradajzom, avokadom i papričicama u poznati meksički umak - guacamole.

5. U sirovom stanju osobito je izvrstan crveni ili ljubičasti luk i to kao dodatak salatama, hladnim umacima, sendvičima ili uz meso s roštilja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.