STUDIJE

Zašto svi vole brzu hranu

I masna i ugljikohidratima bogata hrana aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina, odgovornog za osjećaj zadovoljstva

Brza hrana je loša i ukusna. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

23.9.2018

Brza hrana je loša hrana, ali svejedno se ponekad ne možemo riješiti želje za njom i popustimo kada se nađe pred nama. Vjerovali ili ne, za to je odgovorno majčino mlijeko... Naime, hana bogata masnoćama i ugljikohidratima posebno snažno stimulira centar za nagrađivanje u mozgu.

- Vjerovatno pod utjecajem majčinog mlijeka snažno reagiramo na hranu bogatu ugljikohidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje - objašnjava Mark Titgemejer (Marc Tittgemeyer) iz kelnskog instituta za istraživanje metabolizma „Max Planck“, koji je proveo istraživanje u saradnji s američkim Univerzitetom „Yale“.

Osim u majčinom mlijeku, u prirodi nema hrane koja je tako bogata i masnoćama i ugljikohidratima, napominju naučnici. Tim stručnjaka pokazao je da i masna i ugljikohidratima bogata hrana aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina, odgovornog za osjećaj zadovoljstva iako na različite načine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.