PREPORUKE

Probiotici za duži život

Ono što je suština kod probiotika jeste da se radi o dobrim bakterijama, koje poboljšavaju crijevnu floru, odnosno uništavaju loše bakterije, koje mogu biti uzročnici brojnih manjih, ali i krupnijih zdravstvenih problema

Dokazano je da probiotici pomažu kod sindroma nervoznog crijeva. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

25.9.2018

Danas se vrlo često govori o višestrukim dobrobitima probiotika, odnosno o važnosti njihove zastupljenosti u ishrani. Glavnu zaslugu za to možemo pripisati naučniku Eliju Mečnikofu (Elie Metchnikof), nobelovcu s početka 20. stoljeća, koji je na temelju svojih studija zaključio da oni koji konzumiraju jogurt žive duže od onih koji to ne čine.

Pozitivan utjecaj

Studija je provedena među zemljoradničkom populacijom. Od tada su provedena brojna istraživanja koja su potvrdila pozitivan utjecaj probiotika na organizam.

A zašto su konkretno probiotici važni za zdravlje i koji su, prije svega, njihovi prirodni izvori (jogurt definitivno nije jedini)?

Ono što je suština kod probiotika jeste da se radi o dobrim bakterijama, koje poboljšavaju crijevnu floru, odnosno uništavaju loše bakterije, koje mogu biti uzročnici brojnih manjih, ali i krupnijih zdravstvenih problema.

Dakle, probiotici su mikroorganizmi koji su itekako poželjni u ljudskom organizmu, prije svega zbog uspostavljanja idealnog balansa između loših i dobrih bakterija, što utječe ne samo na regularnu probavu, o čemu se dovoljno govori, nego na cjelokupno zdravlje, odnosno prisustvo toksina u organizmu.

Protiv infekcija

Dokazano je da probiotici pomažu kod sindroma nervoznog crijeva, smanjuju nadutost stomaka, povoljno utječu na imunološki sistem, unapređuju mentalno zdravlje, pomažu u gubitku kilograma, sprečavaju razvoj određenih infekcija.

Probiotici postoje, i mogu se konzumirati, u vidu suplemenata, ali postoje i njihovi prirodni izvori i koji definitivno trebaju predstavljati smjernice u svakodnevnim navikama u pogledu ishrane.

Kombuha čaj

U pitanju je čaj koji se pravi od kombuha gljive i ima fantastično djelovanje na imunološki sistem, probavu, a posebno obiluje vitaminima iz grupe B.

Ovaj čaj uglavnom se može nabaviti u dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane.

Jabukovo sirće

Mnogi ne znaju da je i jabukovo sirće bogato probioticima, pa je preporučljivo da se upotrebljava umjesto običnog alkoholnog u ishrani.

Možete ga dodavati salatama, a poznato je i da se kašika jabukovog sirćeta s toplom vodom preporučuje ujutro, što ujedno pomaže i u gubitku kilograma.

Kiseli krastavčići

Ako volite kisele krastavčiće, evo dodatnog razloga zbog kojeg ih treba jesti što više. Kiseli krastavčići, također, imaju malo kalorija, a bogati su i kalijem.

Kefir

Znamo da jogurt kao mliječni proizvod sadrži probiotike, što višestruko važi za kefir, kao fermentirani mliječni proizvod, koji ima specifičan okus i koji je izuzetno bogat i probioticima i proteinima.

Preporuka je da ga što više koristite u ishrani, a od njega možete praviti i razne napitke poput smutija.

Fermentirani sir

Ne sadrže svi sirevi probiotike. To važi za čedar, gaudu, mocarelu, kao i za koziji sir. Zato birajte one koji su bogati ovim mikroorganizmima i koji će, osim što će vas zasititi, osigurati i koristi za zdravlje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.