TERAPIJE

Kako djeluju Diuretici

Diuretici su lijekovi koji povećavaju izlučivanje natrija i vode iz organizma i to putem bubrega

Povećano izlučivanje vode. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

21.9.2018

Diuretici su lijekovi koji povećavaju izlučivanje natrija i vode iz organizma i to putem bubrega. Njhovo primarno djelovanje smanjenje reapsorpcije natrija i hlora, a sekundarno - povećano izlučivanje vode srazmjerno povećanju ekskrecije natrijevog hlorida (soli). 

Diuretici se primenjuju primarno kod akutnih i hroničnih edema (zadržavanje vode), insuficijencija bubrega, srca, kod visokog pritiska. Osim toga primenjuju se i u slučajevima forsiranog izmokravanja u cilju eliminacije otrova kod trovanja i diabetes insipidusa.

 Protiv glaukoma i epilepsije

Prema mehanizmu i mjestu djelovanja dijele se na više grupa. Inhibitori ugljene anhidraze povećavaju izlučivanje bikarbonata, jona natrija, kalijuma i vode. Kao rezultat nastaje povećano izlučivanje alkalne mokraće i blaga metabolička acidoza.

Njihovo djelovanje ima diuretski efekt koji je ograničen padom koncentracije bikarbonata u krvi. Koriste se u liječenju glaukoma (sprečavaju stvaranje očne vodice) i nekih tipova epilepsije. Glavni predstavnik je acetazolamid.

Najjači diuretici

Diuretici Henleove petlje su najjači diuretici, sposobni su izlučiti iz filtrata 15-25 posto jona natrija. Nazivaju se i diureticima koji postižu maksimum. Glavni predstavnik je furosemid.

Diuretici Henleove petlje šire velike krvne sudove direktno i/ili indirektnim putem, preko oslobađanja renalnog faktora. Ukoliko se intravenski ubrizgaju bolesnicima sa akutnom srčanom insuficijencijom, ispoljit će koristan terapijski efekt preko krvnih sudova.

Ovi diuretici dovode i do povećanog izlučivanja jona kalcija i magnezija i smanjenog izlučivanja mokraćne kiseline. Svi diuretici Henleove petlje dobro se resorbuju iz digestivnog trakta, a mogu se dati i intravenski. Djelovati počinju tokom prvog sata od oralne primjene, a dostižu maksimum za 30 minuta ukoliko se ubrizgaju intravenski.

Diuretici Henleove petlje se obično koriste u kombinaciji sa smanjenjem unosa soli u ishrani, a često i sa drugim vrstama diuretika, u terapiji prekomjernog zadržavanja soli i vode, kod: akutnog edema pluća, hronične srčane isuficijencije, ciroze jetre, nefrotskog sindroma, bubrežne insuficijencije. Zatim se koriste u terapiji hipertenzije i u akutnoj terapiji hiperkalcemije.

 Neželjena djelovanja

Neka neželjena djelovanja uobičajena su za sve diuretike iz ove grupe i rezultat su njihovog djelovanja na bubreg. Često nastaje gubitak kalija (hipokalijemija), kao i metabolička alkaloza, zbog izlučivanja jona vodonika.

Kod starih osoba može doći i do hipovolemije i hipotenzije, sa kolapsom zbog naglog smanjenja volumen vanćelijske tečnosti. Neželjena djelovanja koja nisu povezana sa efektima na bubrege su rijetka. Oni mogu prouzrokovati mučninu, alergijske reakcije i, mada rijetko, gubitak sluha.

U diuretike Henleove petlje spadaju Furosemid i Torasemid. Prvi se koristi najčešće i poznat je pod nazivom Lasix. Furosemid također širi krvne sudove u bubregu, što pojačava filtraciju krvi i samu diurezu.

Najčešće korišteni – Lasix

Furosemid dolazi u obliku tableta i injekcija, pri čemu su injekcije rezervisane za pacijente koji nisu u mogućnosti uzimati lijek na usta ili za pacijente u hitnim kliničkim situacijama.

Furosemid se koristi za lečenje hipertenzije, u slučajevima edema povezanim sa kongestivnom insuficijencijom srca, cirozom jetre i bubrežnim bolestima uključujući nefrotski sindrom.

Furosemid je pogotovo pogodan kada je neophodno primijeniti medikament sa jačim diuretskim djelovanjem. U hitnim slučajevima akutnog edema pluća neophodan je što brzi diuretski efekt pa se zato u tim slučajevima furosemid primenjuje intravenski ili intramuskularno.

U slučajevima hipertenzije primenjuje se oralni oblik furosemida. Moguće je primijeniti ga samostalno ili u kombinaciji s drugim antihipertenzivima. Treba ga primijeniti samo onda kada drugi diuretici i/ili antihipertenzivi nisu efikasni.

Moguće nuspojave jesu pankreatitis, ikterus, sistemski vaskulitis, intersticijumski nefritis, tinitus i gubitak sluha, parestezija, vrtoglavica, zamagljeni vid, aplastična anemija, trombocitopenija, eksfolijativni dermatitis, hiperglikemija i hiperurikemija.

 Kako djeluje torasemid

Torasemid je, kao i furosemid, diuretik Henleove petlje. Snažno podstiče izlučivanje mokraće, zavisno od doze sve dok se ne postigne visoki plato.

Koristi se za liječenje hipertenzije, edema zbog kongestivne srčane insuficijencije, edema zbog bolesti jetre ili bubrega. Također se koristi i u slučajevima plućnog edema. Potentniji je od furosemida.

Kao i pri primeni drugih diuretika, zavisno od doze i trajanja liječenja, može doći do poremećaja ravnoteže vode i elektrolita, posebno pri značajno smanjenom unosu soli. Može doći do hipokalijemije.

Ako je diureza značajna, mogu se javiti simptomi i znaci manjka elektrolita i volumena krvi kao što su: glavobolja, vrtoglavica, hipotenzija, slabost, pospanost, konfuzna stanja, gubitak apetita i grčevi. Može doći do povišenja mokraćne kiseline, glukoze i lipida.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.