SAVJETI

Zašto koristiti maslinovo, kokosovo i ulje avokada

Ona koja bi obavezno trebalo izbaciti iz prehrane, kažu stručnjaci, jesu ulja od kukuruza, soje, uljane repice i suncokreta

Kokosovo ulje ima antikancerogene osobine. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.9.2018

Koristite samo prirodna i, ako je moguće, organska, hladno prešana ulja maslina, kokosa i avokada, tvrde stručnjaci. Ta ulja su prirodno protuupalna te pružaju umirujuće i iscjeljujuće djelovanje na potencijalno kancerogene upaljene ćelije u tijelu.

Kokosovo ulje ima direktne antikancerogene osobine i blago antibakterijsko djelovanje, stoga je korisno za pacijente s rakom koji imaju smanjeni rad imunološkog sistema.

Ulja koja bi obavezno trebalo izbaciti iz prehrane, kažu stručnjaci, jesu ulja od kukuruza, soje, uljane repice i suncokreta. Ne samo da su komercijalne verzije tih ulja proizvedene od genetski modificiranih biljaka za koje se vjeruje da povećavaju rizik od raka, već je većina njih prerađena na visokim temperaturama da bi im se produžio rok trajanja.

Taj se postupak primjenjuje i pri proizvodnji margarina, a djeluje na promjenu molekula tih masnoća, tako da one, umjesto da djeluju kao prirodni upravljač električnih impulsa u tijelu, ustvari stvaraju mrtve tačke u ćelijama koje ne mogu provoditi električne impulse. To ometa funkciju zdrave ćelije i može poticati napredak raka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.