PREPORUKE Prehrana

Šest osnovnih koraka prevencije karcinoma

Održavanje primjerene tjelesne mase tako da je BMI (indeks tjelesne mase) u rasponu od 18,5 do 24,9

"Zdravlje u kući"
20.09.2018 17:58

Bitno je održavanje tjelesne težine

Foto: Ilustracija

Trenutne prehrambene preporuke vezane uz prevenciju razvoja karcinoma uglavnom su nastale na osnovu epidemioloških studija koje su upoređivale prehrambene navike u različitim zemljama s niskom i visokom incidencijom određenih oblika karcinoma. Te se preporuke mogu svesti na šest osnovnih koraka prevencije:

1. Održavanje primjerene tjelesne mase tako da je BMI (indeks tjelesne mase) u rasponu od 18,5 do 24,9;

2. Redovna tjelesna aktivnost;

3. Ograničena konzumacija alkohola, najviše jedna jedinica dnevno;

4. Primjeren unos raznovrsnog voća i povrća, minimalno 400 grama, a poželjno 800 grama dnevno;

5. Ograničen unos zasićenih masnoća i soli;

6. Ograničen unos prerađenih proizvoda, posebno mesa i mesnih prerađevina.

Oglasi

NA VRH