NAŠA TEMA Lakše podnošenje terapija karcinoma

Koja hrana pomaže pacijentima na hemoterapiji

U ishranu treba uvrstiti i brokulu, crni i bijeli luk, dosta proteina, ali samo zdrava ishrana ne može biti garant da se bolest neće vratiti, ali zasigurno može vratiti snagu, vitalnost i energiju

Z. KARIĆ
20.09.2018 16:34

Unositi dovoljno vlaknaste hrane, vitamina i kalorija uopće

Foto: Ilustracija

Istraživači Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuju da će u ovoj godini od raka oboljeti 18 miliona ljudi, kao i da će od te bolesti u istom periodu umrijeti više od devet miliona osoba. Povodom ove vijesti Međunarodna agencija za istraživanje saopćila je da će najveći broj njih umrijeti od raka pluća i da za njim, po učestalosti, slijede rak dojke i rektalni kancer. Procjena ove međunarodne agencije bazirana je na podacima iz 185 zemalja po kojima jedan od petero ljudi i jedna od šest žena tokom života obole od raka.

Čulo ukusa

Jedan od načina liječenja raka jeste hemoterapija koja se sastoji od neprekidne upotrebe lijekova koji uništavaju ili kontroliraju rast zloćudnih ćelija. Može se davati kao jedan lijek ili kao kombinacija lijekova. Ti lijekovi ne djeluju selektivno, dakle isključivo na zloćudne ćelije, nego mogu oštetiti i zdrave ćelije u tijelu, naročito one koje se brzo dijele: krvne ćelije, sluznicu probavnoga trakta, spolne ćelije, folikul kose, pojašnjava dr. Asmir Avdičević, specijalista radijacijske onkologije u „Plavoj poliklinici“ u Tuzli.

- Upravo oštećenje zdravih stanica uzrokuje popratne neželjene pojave hemoterapije poput mučnina, gubitka apetita, promjena čula okusa i mirisa, konstipacije ili dijareje, bolnih oštećenja usne duplje, grla i otežanog gutanja, povraćanja, gubitka tjelesne težine ili gojenja. Onkološki bolesnici tokom liječenja hemoterapijom trebaju voditi zdrav život koji uključuje umjerenu fizičku aktivnost, izbjegavanje poroka poput cigareta i alkohola te preferirati zdravu ishranu - kazao je dr. Avdičević.

  • Dr. Avdičević: Neželjene pojave
    Dr. Avdičević: Neželjene pojave Foto: (Arhiva)

Potrebno je, dodaje, unositi dovoljno vlaknaste hrane, vitamina i kalorija uopće, jer će se samo tako očuvati vitalnost organizma i tokom liječenja, kao i pomoći oštećenom tkivu da se brže regenerira. Nakon primljene hemoterapije, najbolje je jesti manje obroke koji se lako vare. Preporuka je jesti 5-6 manjih obroka, umjesto tri obilna. U obzir dolaze piletina, pečeni krompir, banane ili jabuke. Dobar izbor je i riba, posebno tuna i losos, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D i pomoći će bolesniku da ojača oslabljen imunitet.

Kosti i mišići

- Povrće treba dobro oprati. Čak i ono s debelom korom treba lijepo oprati nakon guljenja. Jogurt može ublažiti mučninu, ali i sačuvati kosti i mišiće tokom liječenja. S druge strane, ako se u toku liječenja javi netolerancija na laktozu, treba koristiti jogurt bez laktoze - istakao je dr. Avdičević.

U ishranu poslije hemoterapije treba uvrstiti brokulu, crni i bijeli luk, mnogo proteina (jaja, piletina, puretina, junetina). Ipak, samo zdrava ishrana ne može da bude garant da se bolest neće vratiti, ali zasigurno može vratiti snagu, vitalnost i energiju pacijentu.

- Obično nakon terapije prestaju problemi s ishranom, osim u slučaju terapije glave ili vrata i ako su odstranjeni dijelovi želuca ili crijeva. Tada se oboljeli mora priviknuti na poseban režim ishrane tokom čitavog života. Neophodno je jesti raznovrsnu hranu kojom će osigurati izbalansiran unos hranljivih materija, vitamina i minerala. Korisno je jesti dosta voća i povrća, sirovog ili kuhanog - rekao je dr. Avdičević.

Jesti maline, kupine i jagode

Istraživanja pokazuju da je bobičasto voće među namirnicama najbogatijim antioksidansima. Sve bobice obiluju vitaminom C te jedna šolja malina, kupina ili jagoda zadovoljava pola ili čak sve dnevne potrebe za tim vitaminom.

Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale koji, ako su aktivni, oštećuju ćelije. U bobičastom voću otkrivena je elagična kiselina, koja u istraživanjima na animalnim modelima blokira metaboličke puteve koji dovode do nastanka karcinoma.

Oglasi

NA VRH