ORDINACIJA Uklanjanje plaka s površine i korijena

Kiretaža zuba - šta je, kada i kako se izvodi

Kiretaža zuba najčešće se koristi u liječenju parodontoze, upale i infekcije desni

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović
19.09.2018 23:53

Kamenac se stvara i ispod površine zubnog mesa

Foto: Ilustracija

Kiretaža zuba je minimalno bolan parodontološki postupak kojim se uklanja nakupljeni plak s površine zuba i ispod površine zubnog mesa, odnosno plak s korijena zuba.

Ovisno o dijelu tkiva koji se otklanja, razlikujemo dva tipa kiretaže zuba:

Veća šteta

1. Kiretaža desni ili gingivalna kiretaža - uklanjanje upaljenog i vezivnog tkiva onog dijela mekog tkiva koji leži bočno od parodontalnog džepa, procjepa između zuba i kosti.

2. Subgingivalna kiretaža – uklanjanje tkiva parodontalnog džepa i vezivnog tkiva koje je iznad njega, sve do kraja alveolarne kosti.

Jednako kao što se, zbog nakupljenog plaka, zubni kamenac stvara među zubima i oko njih, stvara se i ispod površine zubnog mesa. U tom području on može napraviti mnogo veću štetu. Zubni kamenac je pogodno tlo za razmnožavanje bakterija koje mogu dovesti do upala, gubitka koštane potpore te na kraju do gubitka zubi.

Kiretaža zuba najčešće se koristi u liječenju parodontoze, upale i infekcije desni. Može se koristiti u kombinaciji s drugim parodontološkim operacijama i postupcima te u slučaju ponavljanja parodontalnih infekcija.

Kiretaža zuba radi se na pojedinačnom zubu ili, ako je zahvaćeno veće područje, po kvadrantima. Izvodi se mehaničkim struganjem i laserom, iako je kombinacija ta dva postupka najbolja.

Mehaničko struganje

Ona ne može u potpunosti ukloniti uzrok parodontološke infekcije te joj uvijek prethodi struganje i poliranje korijena zuba. Prije samoga postupka pacijentu se daje blaga lokalna anestezija kako bi postupak bio što bezbolniji. Sama kiretaža obavlja se instrumentom koji nazivamo kireta. Njih je nekoliko vrsta, ovisno o strani zuba koja se struže.

  • Prof. dr. Muhamed Ajanović
    Prof. dr. Muhamed Ajanović Foto: (Arhiva)

Vrh kirete uranja se u parodontalni džep da bi se provjerila njegova dubina. Laserom ili mehaničkim struganjem uklanjaju se bakterije i oštećeno tkivo te se dodatno tretira površina zuba zbog bakterija i radi lakšeg zarastanja. Nakon postupka, desni srastu na čistoj površini zuba.

Kontrolni pregledi

Sama kiretaža kratko traje i brzo zaraste. No, dok u potpunosti ne zaraste, treba češće ići na kontrolne preglede. Također, nije odmah vidljivo jesu li uklonjeni svi tragovi parodontoze. Ljekar vam nakon kiretaže može preporučiti dodatnu terapiju u obliku lijeka, a neovisno o tome posebnu pažnju treba posvetiti zubnoj higijeni.

Drugo mišljenje

Ako zubar predloži kiretažu, pacijent ne bi trebao zazirati od pitanja zašto je baš ona preporučena, a ne neki manje zastarjeli tretman. Nije naodmet ni tražiti drugo mišljenje o nužnosti ovog postupka.

Nakon postupka 

Prvih nekoliko sedmica nakon kiretaže, površina oko korijena može biti osjetljiva na toplo-hladno i začinjenu hranu. Mogu se uočiti sljedeće promjene:

* Zubno tkivo će postajati sve čvršće

* Vratit će se ružičasta boja zubnog mesa

* Otekline desni će se smanjiti

* Može se uočiti razmak između zuba

* Može doći do skupljanja zubnog mesa oko korijena

Kiretaža zuba radi se na pojedinačnom zubu ili, ako je zahvaćeno veće područje, po kvadrantima

NA VRH