ORDINACIJA

Senilna degeneracija žute mrlje

Senilna degeneracija žute mrlje je vodeći uzrok slabog vida kod pacijenata u razvijenim zemljama

Pacijent može biti bez simptoma ili primjećuje da mu je kriva slika. Ilustracija

Piše: Dr. Enesa Begović

19.9.2018

Dijagnoza kod moje mame je: Degeneratio sen maculae luteae oc utg. Šta to konkretno znači?

- Senilna degeneracija žute mrlje je vodeći uzrok slabog vida kod pacijenata u razvijenim zemljama. Najčešće se javlja kod osoba starijih od 75 godina i više je prisutna kod stanovništva zemalja sjeverne Evrope. To je sporo progresivno oboljenje koje kroz više godina dovodi do gubitka centralnog vida. Periferni vid ovih pacijenata je očuvan i ne dolazi do potpunog sljepila.

Uzrok je nepoznat, a pušenje, gojaznost i hipertenzija, štetno djelovanje plavog dijela Sunčevog spektra su faktori rizika.

U mehanizmu nastanka ovog oboljenja leži nemogućnost odbrambenih mehanizama oka da se u cijelosti razgrade produkti metabolizma koji se onda u vidu malih depoa-druza talože na očnom dnu. Nakon nekog vremena ti produkti metabolizma djeluju kao medijatori upale koji dovode do sloma hematoretinalne barijere, oslobađa se faktor koji stimulira rast novih krvnih sudova - VEGF, javlja se krvarenje i otok na očnom dnu.

U prvoj fazi bolesti, dok su prisutne samo druze u oku (male žute nakupine na očnom dnu), pacijent može biti bez simptoma ili primjećuje da mu je kriva slika, da neka slova pri čitanju vidi, a neka ne vidi. Ovo je suha forma degeneracije za koju još ne postoji efikasna terapija. Pacijentima se savjetuje uzimanje posebnih formula vitamina, oligoelemenata i minerala za oči, koji imaju zadatak da kroz dugi niz godina sačuvaju zatečeni nivo vidne oštrine i odgode pojavu propadanja centralnog vida ili prelazak u sljedeći oblik degeneracije - vlažni oblik.


Odgovorila: Dr. Enesa Begović, specijalista oftalmolog. Arhiva

Kad dođe do pojave otoka i krvarenja na očnom dnu, pacijentu naglo pada vid, ne može čitati, ne prepoznaje lica, u centralnom dijelu vidnog polja ima tamnu mrlju ili krug, a periferni vid, koji mu služi za kretanje, očuvan je. Drugim riječima, pacijent ne vidi ono što želi da vidi već samo periferno od posmatranog objekta.

 Liječenje vlažne forme senilne degeneracije žute mrlje provodi se davanjem lijeka u oboljelo oko s ciljem da se spriječi oslobađanje faktora rasta novih krvnih sudova, smanji otok i krvarenje a samim tim i poboljša vid kod pacijenata. U svijetu postoji nekoliko vrsta injekcija koje se mogu aplicirati, sve su dostupne i kod nas. Vrstu lijeka i protokol davanja injekcija predlaže oftalmolog, a saglasnost daje pacijent.

U posljednje vrijeme najviše se primjenjuje individualizirani pristup terapiji, u zavisnosti od stanja na oku, rezultata nakon svake primijenjene injekcije, s ciljem da bi se optimizirao broj injekcija koje pacijent treba primiti. Princip je da se počinje s takozvanim loaded dozama, dozama “punjenja”. Najčešće po tri injekcije pacijent prima u svako oko u mjesečnim intervalima, a zatim po potrebi, sve dok se ne dobije željeni rezultat.

Među pacijentima ima i “nonrespondera”, onih koji ne odgovaraju na zadovoljavajući način na terapiju zbog prisutnog upornog otoka s ožiljnim promjenama očnog dna, ali ima i kasnih respondera kod kojih se očekivani efekt dobije tek nekoliko mjeseci nakon aplikacije lijeka. Pacijenti u prosjeku godišnje prime po 5 injekcija u svako oko. Prema studijama, nakon dvije godine tretmana, oko polovine pacijenata ima šansu da im se vid popravi za dva reda na tabli.

Trenutna svjetska istraživanja, kad je u pitanju terapija senilne degeneracije makule, bazirana su na radovima u oblasti genetskog inžinjeringa, testiraju se antiinflamatorni lijekovi još samo na eksperimentalnim životinjama.

Pacijentima kojima je kvalitet života znatno umanjen zbog nemogućnosti čitanja dostupni su različiti uređaji koji na principu povećavanja objekata pomjeraju sliku tako da pada na zdravi dio retine. Postoje i aplikacije koje printani pretvaraju u audiozapis.

U Sarajevu postoji biblioteka za slijepa i slabovida lica u kojoj pacijenti mogu iznajmiti najnovije knjige, stručnu literaturu i štampu koju za njih čitaju glumci volonteri, a koje snimke pacijenti mogu iznajmljivati lično ili im se distribuiraju na kućnu adresu. Na taj način umnogome je popravljen kvalitet života ovih pacijenata koji su na tome beskrajno zahvalni.

Prevencija degeneracije žute mrlje sastoji se u eliminaciji svih rizikofaktora, zaštite od Sunčevog zračenja, upotrebe namirnica bogatih antioksidansima, odnosno zelenog povrća i crvenog voća.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.