VAŽNO

Tikvice su muško jelo i lijek

Osim što održavaju liniju vitkom tikvice poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, jačaju mišiće i srce.

Njihova prednost je u tome što su vrlo hranljive. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.9.2018

Tikvice pripadaju vrsti Cucurbitaceae, a u botaničkom smislu smatraju se voćem. No, u kuhinjama širom svijeta spremaju se na načine kao i ostatak povrtnih plodova. Karakterizira ih duguljast oblik i zelena kora zbog čega vrlo nalikuju krastavcima. Njihov je plod bogat hranjivim tvarima, pa bismo ih trebali češće uvrštavati na svoj jelovnik.

Uz paradajz i krastavac smatraju najomiljenijim ljetnim povrćem. Njihova glavna prednost je u tome što su vrlo hranljive, a sadrže jako malo kalorija. Osim što održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, jačaju mišiće i srce.

Hranjive tikvice blagotvorno djeluju i na probavu oslobađajući tijelo viška vode i štetnih materija. Iako imaju manje vode od krastavca, sadrže više vitamina i minerala.

Protiv upala

Malo je poznato da tikvice mogu doprinijeti liječenju astme i imaju jaka antiupalna svojstva pa pomažu i u sprečavanju paradentoze, a koriste se i u borbi protiv drugih upala.

Sjemenke iz ovog povrća sprečavaju pojavu površinskih kapilara. Također se smatra da umanjuju opasnost od pojave multiple skleroze. Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija.

 Potiču probavu

U stotinu grama tikvica nalazi se 1 gram prehrambenih vlakana zbog čega se ovo ljetno povrće preporučuje jesti osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje te potiče rad probave već i čisti crijeva od toksina.

Pomagač pri mršavljenju

Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 posto ploda čini voda. Ne čudi stoga što se u stotinjak grama nalazi tek 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti na nešto zdravih masnoća s drugim ljetnim povrćem.

Snižavaju krvni pritisak

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalija koji regulira rad srca, snižava krvni pritisak te sprečava razne bolesti krvožilnog sistema. Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa nemojte guliti plodove.

Ubrzavaju zacjeljivanje rana

Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin potiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zacjeljivanja rana na tom najvećem ljudskom organu.

Čuvarica prostate

Tikvicu možemo nazvati i pravom muškom namirnicom. Mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose. Ekstrakti tikvica reduciraju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak se pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.

Probajte nešto novo

Tikvice se preporučuju sirove ne salatu, kuhane i pečene na roštilju. Zapečene tikvice sa sirom su jelo zbog kojeg ćete zaboraviti na pohanje. Evo i recepta:

Sastojci za zapečene tikvice sa sirom: 4 tikvice, 65 grama naribanog parmezana, 3-4 česna bijeloga luka sitno nasjeckana, pola kašičice soli, kašičica bibera, pola kašičice mljevene ljute paprike, 1 jaje, 100 g mocarele i 65 grama žutog sira.

Priprema: Dobro operite tikvice, pa ih naribajte zajedno s korom. Prebacite ih u čistu pamučnu krpu pa iscijedite. Dodajte im jaje, parmezan i začine, pa sve dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Stavite smjesu na papir za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 Celzijevih stupnjeva oko 35 do 40 minuta. Na kraju pečenja dodajte naribanu mocarelu i žuti sir pa ih zapecite još desetak minuta u pećnici. Narežite na manje komade i poslužite sa sezonskom salatom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.