KOŽA

Nije samo sunce krivo

tamnjenja kože zapravo su obrambene reakcije kože protiv oštećenja izazvanih djelovanjem ultraljubičastih zraka

Koži pružiti najviši nivo zaštite. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

18.9.2018

Trenutak kada sunčane pjegice zamijeni hiperpigmentacija kod većine žena događa se u četrdesetima, a uvelike su joj uzrok hormonalne promjene i naznaka je početka ulaska u menopauzu, a često je povezana i s prekomjernom težinom.

Mnoge se žene žale kako su mrlje – melazmu dobile u trudnoći. Međutim, tamnjenja kože zapravo su obrambene reakcije kože protiv oštećenja izazvanih djelovanjem ultraljubičastih zraka.

Za melazmu kriva je trudnoća

Melazma je smeđa do siva mrlja nepravilnog oblika. Mjesta na kojima nastaje najčešće su čelo, obrazi, brada, a česta je i na dekolteu. Hormon estrogen jedan je od glavnih krivaca za njihovu pojavu, a kako ih mlade žene dobivaju u trudnoći, narodski se nazivaju ‘trudnička maska’.

Nastanak melazme kod žena veže se i za uzimanje oralne kontracepcije koja također, zbog uzimanja hormona, pojačava razvoj mrlja. Ma koliko ih se trudili izbijeliti tokom zime, a mnogima to kvalitetnom kozmetikom polazi za rukom, one će se s prvim zrakama sunca vratiti.

Za starenje kože krivo je sunce. Osobe izrazito osjetljive na djelovanje Sunčeva zračenja, bilo prirodno ili zbog stanja kože, moraju svojoj koži pružiti najviši nivo zaštite. Osobe svijetle puti ili one sa puno madeža trebaju koristiti kremu sa zaštitnim faktorom 50+, a tamniji, mediteranski tip - s faktorom 20.

 Unutarnje i vanjsko starenje

No, krivce treba potražiti i u drugim faktorima. Starenje kože možemo podijeliti na unutarnje, tj. prirodno ili hronološko starenje, koje je zadano genetikom te na vanjsko ili ekstrinzično starenje uzrokovano vanjskim faktorima, što se jednim imenom naziva ekspozom.

U ekspozom se ubrajaju izvore ultraljubičastoga zračenja – Sunce i ekrane monitora i pametnih telefona, zrak zagađen policikličkim aromatskim ugljikovodicima, cigaretni dim, nepravilnu prehranu, stres kojem smo svakodnevno izloženi, nedostatak sna itd.

Svi ti faktori znatno povećavaju količinu slobodnih kisikovih radikala koji nadjačavaju naše urođene antioksidativne mehanizme i koji onda oksidativnim stresom oštećuju kožu i dovode do prijevremenog starenja.

Vanjski faktori starenju kože doprinose čak više od 80 posto, što je dobra vijest jer ih možemo spriječiti i znatno produljiti mladolik izgled.

Uz učinkovitu zaštitu od UV zračenja, zdravu prehranu, dovoljno sna i fizičku aktivnost, važno je u organizam unositi i dovoljne količine antioksidansa, kao i primjenjivati antioksidanse u pripravcima koje nanosimo na kožu, kako bismo minimalizirali oksidativni stres kojem je ona izložena.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.