VAŽNO

Gušterača je žlijezda koju ne treba provocirati

Od akutne upale gušterače koju uzrokuju žučni kamenci oboli jedan i po puta više žena nego muškaraca, dok od upale uzrokovane alkoholizmom oboli šest puta više muškaraca nego žena

Gušterača je žlijezda koja je bitna za metabolizam. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

18.9.2018

Gušterača je žlijezda u obliku lista, dugačka oko 12, 5 cm, okružena je donjim rubom želuca i stijenkom dvanaesnika. Ima dvostruku funkciju u organizmu jer u krvotok luči hormone inzulin i glukagon, a u dvanaestopalačno crijeva velike količine natrijeva bikarbonata koji neutralizira kiselinu iz želuca.

Inzulin je bitan za metabolizam glukoze, odnosno šećera. Kada dođe do smanjenja lučenja inzulina, onda se razvija šećerna bolest. S druge strane probavni enzimi koje luči gušterača nužni su za probavu sastojaka hrane, to su enzimi nužni za razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata.

Bitna je za metabolizam

Gušterača je žlijezda koja je bitna za metabolizam, odnosno za probavu u cjelini. Kada gušterača zataji, narušava se funkcija probave i nastaje dijabetes.

Ako dođe do zatajivanje gušterače uzrok je obično hronična upala. Kada upala dugo traje ona polako razara žlijezdu i dolazi do niza posljedica. Ako dođe do uništenja endokrine funkcije gušterače, može doći do smanjenog lučenje inzulina, a posljedica je dijabetes, no ukoliko strada probavna funkcija dolazi do otežanog probavljanja hrane.

Kada se hrana ne može adekvatno apsorbirati, dolazi do malapsorpcije. Javljaju se masne proljevaste stolice jer se mast ne uspijeva razgraditi i apsorbirati u organizmu te oboljeli radi toga mršave i u konačnici razviju šećernu bolest.

U početnim stanjima bolesti ne vidi se problem s metabolizmom šećera jer on nastaje tek kada je 80 do 90 posto gušterače razoreno. Zato u početnim stadijima bolesti najviše do izražaja dolaze problemi s probavom u obliku grčeva i nadutosti dok se bolest ne razvije. Bolesti gušterače su akutna i hronična upala te tumori.

 Kad se gušterača upali

Akutni pankreatitis je nagla upala gušterače koja može biti blaga ali može ugrožavati život. Glavni uzroci akutnog pankreatitisa su žučni kamenci i alkoholizam - čak u 80 posto slučajeva.

Od akutnog pankreatitisa uzrokovanog žučnim kamencima oboli jedan i po puta više žena nego muškaraca, dok od onog uzrokovanog alkoholizmom oboli šest puta više muškaraca nego žena.

Ako se govori o hroničnoj upali gušterače, tu kamenci nisu glavni uzrok, nego je to alkohol. Dugotrajni alkoholizam izaziva hronično oštećenje gušterače. Unutar gušterače stvaraju se kamenci, ali oni nisu uzrok upale nego posljedica.

Naime, kada se puno kamenaca stvori unutar gušterače, oni začepe kanaliće. Kamenci, osim što postaju uzrok upale, podržavaju tu upalu sve dok ne dođe do potpunog uništenja gušterače i na kraju dijabetesa.

Osim alkohola i kamenaca na zdravlje gušterače štetno utječe i pušenje. O utjecaju određene vrste hrane još nema dovoljno podataka, ali neke studije su pokazale da konzumiranje crvenog mesa i hrane pržene na ulju može štetno utjecati na ovu žlijezdu.

Uzroci akutne upale gušterače mogu biti:

1. Žučni kamenci,

2. Alkoholizam,

3. Lijekovi kao što su furosemid i azatioprin,

4. Zaušnjaci,

5. Visoka nivo lipida u krvi, osobito triglicerida,

6. Oštećenje gušterače prilikom operacije ili endoskopije,

7. Oštećenje gušterače tupim ili ubodnim ozljedama.

 Simptomi i znakovi upozorenja

Za akutni napadaj gušterače tipični su bolovi u gornjem dijelu trbuha. Gušterača je smještena horizontalno uz kičmu, duboko unutra. Bolovi nastaju u dubini gornjeg dijela trbuha, često se šire pojasasto sa strane i u leđa.

To su bolovi koji mogu varirati od blagih do izrazito teških koji zahtijevaju jake analgetike. Često su praćeni mučninom, povraćanjem, temperaturom, a ovisno o težini upale može nastati i čitav niz drugih kliničkih simptoma.

Komplikacije se kreću od cirkulacijskog šoka do oštećenja pluća, zatajenja pluća i krvarenja. To su teški slučajevi i takvi pacijenti se moraju hitno smjestiti u bolnicu.

Zapravo je većini osoba sa pankreatitisom mjesto u bolnici. Oni sa blagim akutnim pankreatitisom moraju izbjegavati hranu i piće jer oni potiču proizvodnju više enzima u gušterači. Tekućina i hrana daju se intravenski.

Pacijenti s teškom upalom gušterače obično se smještaju na intenzivnu njegu. Ponekad je tokom prvih nekoliko dana teškog akutnog pankreatitisa potreban hirurški zahvat.

Kada akutni pankreatitis nastane zbog žučnih kamenaca, liječenje ovisi o težini. Ako je pankreatitis blag, uklanjanje žučnog mjehura se obično može odgoditi dok se simptomi ne povuku, kod teškog može se provesti endoskopsko ili hirurško liječenje.

Hronična upala gušterače

Glavni simptom hronične upale gušterače je bol. To nisu tako jaki bolovi kao kod akutne upale gušterače, ali traju dugo, a kasnije se razviju i drugi simptomi poput dijabetesa, mršavljenja, proljeva.

Neki ljudi s hroničnim pankreatitisom razviju i tumor. Rak gušterače nije čest, međutim, jako je visoka smrtnost, odnosno preživljenje kod pacijenata s rakom gušterače je vrlo skromno, unatoč brojnim terapijama.

Kako hrana djeluje na gušteraču

U akutnoj fazi bolesti izbjegava se svaka peroralna prehrana, te se pušta da pankreas miruje. Pacijent ne jede ništa na usta 2-5 dana (ovisi o preporuci liječnika), uz nadoknadu tekućine i elektrolita. Preporučuje se postupan unos hrane u skladu s pacijentovim podnošenjem.

Prehrana započinje prvo tekućom dijetom, pa dijetom bogatom ugljikohidratima, s umjerenom količinom proteina i masti. Energetski se unos postepeno povećava (3-7 dana). Prvih dana se pacijentu daje čaj (šipak, indijski) s limunom i dvopek, potom se uvodi riža, pire od mrkve te kompot od jabuke, uz postepeni prelaz od tekuće prema krutoj hrani.

Gušterači treba pomoći da se regenerira hranom koju oboljeli jede, a da ona u isto vrijeme ne iritira pankreas. Ako ga bude iritirala, ponovni napadi bolova su neminovni, a zalječenje u tom slučaju praktično je nemoguća misija. Zato pažljivo sa hranom.

Dozvoljeneh namirnice

-Jogurt bi trebao biti važan dio svakodnevne ishrane, bilo uz glavni obrok, ili kao lagana užina.

- Supe od povrća su takođe dobre.

- Špinat, borovnice, crno grožđe – to je hrana koja prija gušterači.

- Vitamin B je važan, zato lisnato povrće (kelj, kupus, karfiol, itd), kao i žitarice sa cijelim zrnom treba se naći na jelovniku.

- I nemasno meso je dobar izbor.

- Umjesto sira može se jesti tofu (nemasni sir).

- Tečnost se podrazumijeva. Voda, voćni sokovi i supe su jedno veliko DA. 

Popis zabranjenih namirnica i nezdravih navika kojih se treba riješiti je vrlo dug. Alkohol je na čelu, tu je i pušenje, zabranjeni su orasi, kokos, ali i avokado i omega 3 jer sadrže masne kiseline koje se teže probavljaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.