REVOLUCIONARNO

Vakcina koja liječi i prevenira rak kože

Liječenje djeluje kao imunoterapija, u kojoj se imunitet koristi za borbu protiv tumora, istovremeno ga podučavajući kako da uništi kancerogene ćelije ako se ponovo pojave - poput vakcine

Liječenje djeluje kao imunoterapija. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

14.9.2018

Istraživanje je potvrdilo da bi injekcija koja uništava rak kože i zaustavlja njegov povratak, uskoro mogla postati svima dostupna. Naučnici su osmislili koktel lijekova koji se može boriti protiv smrtonosnog melanoma. U testiranju koktela na miševima pokazao se 100 posto uspješnim, piše “Daily Mail”. Dodata hemikalija 

Koktelu lijekova koji je već bio u procesu testiranja, dodali su hemikaliju koja je poznati stimulator imunološkog sistema. U prijašnjim testiranjima naučnici su probali niz kombinacija u koktelima za liječenje ubojitog raka kože.

Kako bi poboljšali koktel anti-PD-L1, u njega su dodali hemikaliju diprovocim. Testiranje su proveli na miševima koje su podijelili u tri grupe. Samo su jednoj grupi dali koktel u kojem se nalazio diprovocim. U sljedeća 54 dana rak je ubio od 75 do 100 posto miševa u grupama kojima je dat koktel lijekova bez diprovocima, hemikalije za podizanje imuniteta, dok su svi miševi koji su primali koktel s dodatnom hemikalijom, preživjeli.

Liječenje djeluje kao imunoterapija, u kojoj se imunitet koristi za borbu protiv tumora, istovremeno ga podučavajući kako da uništi kancerogene ćelije ako se ponovo pojave - poput vakcine. Smatra se da će diprovocim isto djelovati i kod ljudi.

- Ova terapija potpuni je odgovor na pojavu melanoma, sveukupno liječenje - izjavio je doktor Dejl Boger (Dale), jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju.

Nakon uspješnog liječenja miševa, planira se novo testiranje koktela koji bi mogao izliječiti ljude oboljele od melanoma. Kao što vakcine, općenito, uče tijelo kako da se bori s vanjskim patogenima, ova vakcina trenira imunološki sistem da napada tumor. Krvna zrnca

Kad se tumor pokušao vratiti, nije uspio, jer je životinja već vakcinisana protiv njega. Vakcina potiče tijelo da stvara bijela krvna zrnca, leukocite, koji posebno ciljaju kancerogene ćelije. Nakon što su uklonjene sve kancerogene ćelije iz organizma, leukociti i dalje nastavljaju svoju potragu, što znači da je tijelo stvorilo stalnu odbranu od melanoma.

Vakcina nije data direktno u tumor, već u drugi dio tijela te je krvotokom došla do zaraženih mjesta u tijelu. Ova spoznaja nalaže da bi se vakcina mogla koristiti i kod ljudi za koje doktori nisu sigurni da imaju tumore, jer će ih ovim putem imunitet sam pronaći u tijelu i napasti.


Dr. Alendar: Uloga gena. Arhiva

Bila bi to dobit za pacijente

Svaka vakcina koja bi utjecala na maligni melanom, bila bi velika dobit za pacijenta, kaže nam prim. mr. sci. dr. Faruk Alendar, specijalista dermatovenerolog. On, ipak, ističe kako je karcinom kože uzokovan UV zrakama pa ga je, onda, vrlo teško spriječiti injekcijom.

- Za liječenje i prevenciju melanoma kože, naučnici pokušavaju napraviti vakcinu, koja bi trebala djelovati na genetski sistem tog pacijenta kako bi se smanjila osjetljivost na UV zrake, čime bi se smanjila mogućnost nastanka malignog melanoma.

Karcinom se javlja na fotoeksponiranim dijelovima tijela, ali se maligni melanom može javiti na bilo kojem dijelu, a vrlo često i na prstima stopala, koja nisu izložena suncu. To nam govori da je u njegovom nastanku, ipak, dominantna genetika. Ono što je bitno kod karcinoma kože jeste to da se on efikasno liječi. Kad se hirurški odstrani, nije potrebna nikakva daljnja terapija. Kod malignog melanoma kože, ako je patohistološki verificiran, moraju se uključiti onkolozi, a oni propisuju terapiju – ističe dr. Alendar.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.