SAVJETI

Kako vidac štiti vid

Vidac se smije pripremiti samo kao slabi čaj u vidu preljeva bilo da se stavlja kao oblog na oči, bilo da se uzima kao čaj

Postoji 20 vrsta ove biljke. Google

"Zdravlje u kući"

12.9.2018

Oku nalik cvjetovi dali su povod staroj narodnoj medicini da vidac ili očanicu naznači kao ljekovitu biljku koja liječi oči. Nekadašnja "nauka o signaturi" (učenje po kojem se izvjesne biljke nekom svojom karakterističnom oznakom prepoznaju kao ljekovite) zabunila se u mnogo slučajeva, ali ovdje je imala pravo, jer je vidac zaista ljekovita biljka za oboljele oči.

Postoji 20 vrsta ove biljke, sve s istim ljekovitim djelovanjem. Vidac je polunametnik, opremljen je usisnim korijenjem pa, pričvrstivši se na livadne trave u svojoj okolini, uzima im mineralne soli. Radi toga Nijemci su je nazvali „kradljivac mlijeka“ i „beskorisna“.

Miris biljke je ugodan ali slab, a okus mirisav, nešto oštar i smolast. Vrijeme cvatnje od jula do početka oktobra, Vidac uspijeva više na suhim livadama, neplodnim tlima i šumskim čistinama. Raširen je gotovo u čitavoj Evropi, a nešto rjeđe i u Alpama.

Ljekovito djelovanje

Čitava biljka bez korijena skuplja seu periodu od jula do kraja septembra i suši u hladu. Vidac krije u sebi čitav niz ljekovitih tvari: glikozid rinantin, eterično ulje, masno ulje, smolu, gorke tvari, šećer, so, ugljikohidrate i vitamin C, eufrastan kiselinu i, konačno, aromatične supstance.

Vidac nije bezazlena ljekovita biljka, jer glikozid rinantin može prouzročiti razne pojave trovanja. Naročito pogoršanje očnih bolesti uvijek se svodi na upotrebu vidca u prevelikim dozama, pa se uspjeh liječenja može očekivati samo kod tačnog pridržavanja uputa.

Vidac se smije pripremiti samo kao slabi čaj u vidu preljeva bilo da se stavlja kao oblog na oči, bilo da se uzima kao čaj. On također hladi umorne i suzne oči, pa je često jedan od sastojaka losiona za oči koji se propisuju protiv tih bolesti.

A upotrebljava se kod upale očne spojnice (coniunctivitis), slabosti očiju uslijed prenapornosti kod čitanja ili pisanja, upale rubova vjeđa (blepharitis), upale šarenice (iritis), "zelene mrene" (glaucoma, bolesno povišenje pritiska u oku), pjegavosti površine rožnice (macula cornea), čira na rožnici (ulcus corneae), upale suzne vrećice (dacryocystitis); također je upotreba prikladna ako oči "cure" kod peludne groznice ili peludne hunjavice.

Bez obzira da li se pije ili se primjenjuje kao očna kupka, odnosno kao oblog, uzima se polovina čajne kašičice za jednu šolju čaja, prelije se i ostavi stajati 1-2 minute, nikakoduže. Taj se čajni preljev kod osjetljivih očiju treba razblažiti prokuhanom mlakom vodom.

Mlak razrijeđen oblog prija slabim i suznim oči. Čaj već jednom upotrijebljen kao očna kupka ili oblog ne smije se ponovo upotrijebiti, mora se uvijek prirediti svjež.

 Lijek za dišne organe

Manje je poznato da vidac djeluje ljekovito kod oboljenja dišnih organa, kao i kod hunjavice, kašlja, gripe i bronhitisa, a isto tako dobro kod probavnih smetnji, pomanjkanja apetita i kod želučanih i crijevnih bolova.

Čajni preljev djeluje na jačanje želuca. Vidac umiruje grčeve, utječe na živce kod nervoznih glavobolja, nesanice. Malo je poznato njegovo ljekovito djelovanje kod otrovanja alkoholom i nikotinom.

Svi navedeni načini upotrebe proizašIi su iz narodne medicine, a potvrdila ih je praksa.

Postoje i alpske forme ove biljke - Euphrasia minima Jaqu. - čiji su cvjetovi žuti, bijeli, Ijubičastoplavi ili višebojni. Važno je naglasiti da nema dokumentiranih istraživanja za vidac/očanicu.

Vidac je vrlo otporan i može se uzgojiti u vrtu, no treba voditi računa o tome da je ta biljka poluparazit sa slabim korijenovim sustavom pa dobro uspijeva samo ako se uzgaja među travama, čije korijenje opskrbljuje biljku vodom i hranom.

 Čaj, tinktura, oblog

- Čaj: Sa 2dl vruće vode prelije se čajna kašičica biljke, poklopi da odstoji 2 minute i procijedi. Piju se 2-3 šolje čaja za jačanje vida i ostalih bolesti. Ako se čaj priprema za obloge ili ispiranje poveća se količina biljke pa se uzimaju 1 do 2 supene kašike.

- Tinktura: U 1 litri 70-postotnog alkohola namoči se 200 grama usitnjene biljke i ostavi 30 dana. Tinktura se koristi 3 puta dnevno po 10-20 kapi sa malo čaja.

- Oblog kod ječmenca/čmička: 5 čajnih kašičica biljke preliti s 2,5 dl vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta i upotrijebiti vruće za natapanje sterilnih zavoja. Još bolje pomažu topli oblozi od mješavine jednakih djelova vidca i kamilice.

Oblozi se u pravilu stavljaju na zatvoreno oko - kapak, a može i preko oba oka, te se mijenjaju čim se osuše već nakon 5 minuta.

 Nuspojave i kontraindikacije

U tradicionalnoj literaturi stoji da 10-60 kapi tinkture vidca može dovesti do nuspojava koje uključuju zbunjenost.

Pretjerane količine mogu izazvati svrbež ili nadraženost očiju, teškoće pri disanju, mučninu, nesanicu i smetenost.

Savijet i dogovor sa liječnikom su obvezni kod svih akutnih i hroničnih oboljenja oka. Vidac ne bi smjele uzimati osobe sa komplikacijama žuči, sa akutnim čirom na želucu i dvanaestiku, sa bolesnom jetrom.

Trudnice i dojilje ne smiju uzimati pripravke od ove biljke.

Primjena u liječenju životinja

Mogućnost primjene ove biljke postoji kod domaćih životinja oboljelih od katara i upala očiju te katara mrežnice oka. Ako stoka prekomjerno jede ovu biljku na paši - neke su je livade prepune - može nastati trovanje zbog rinantina u biljci.

Tamnocrvena mokraća i loše obojeno mlijeko vidljivi su znakovi otrovanja. U takvim slučajevima stoku treba držati u staji i davati joj sijeno i mlak čaj od kamilice. Mlijeko u to vrijeme nije za upotrebu. Vidac najčešće nestaje s livada ako se polijevaju gnojnicom.

Zanimljivosti o vidcu

- Botaničko ime vidca je Euphrassia Officinalis L. Euphrassia na grčkom znači radost. Apotekarski naziv je Herba Euphrasiae.

- Pisani materijali od 15. stoljeća govore o ljekovitosti vidca koji se preporučuje u liječenju bolesti očiju, žutice, želuca, kašlja, te upale vrata.

- Tvorac legendarne hidroterapije, SebastianKneipp Kneipee naziva vidac nadom za oči.

- Škotski su gorštaci običavali praviti oparak vidca u mlijeku i nanositi ga ptičijim perom na upaljeno ili nadraženo oko.

- Španski znanstvenici su 1994. dokazali protuupalno djelovanje iroidoida iz vidca.

- Homeopatski pripravci se dosta koriste za bolesti očiju.

- Po nekom narodnom opažanju vremena oštra zima slijedi nakon osobito bogatog cvjetanja ove biljke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.