ORDINACIJA

3D laparoskopija zlatni standard u liječenju žučnih kamenaca

Kod nove 3D aparature kamera daje sliku u tri dimenzije: dužinu, širinu i dubinu operativnog prostora, koja je vrlo značajna u orijentaciji, radu hirurga i sigurnosti izvođenja operacije

Standard u operativnom liječenju žučne kese je laparoskopska holecistektomija. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Zuvdija Kandić

7.1.2019

Hronični holecistitis je rezultat holecistolitijaze. Veliki broj bolesnika zadugo ne zna da ima kamenac u žučnjaku, koji se otkriva ili slučajno ili nakon određenih tegoba. Često su prisutne različite dispeptičke smetnje s nadutošću u epigastriju, nadimanjem, epigastričnoj boli, žgaravicom.

Otvaranje trbuha

Teškoće se pogoršavaju nakon uzimanja masnih jela. Neki bolesnici imaju sasvim atipične kliničke slike s glavoboljom, bolovima u leđima, vratu, išijas (fokaloza). Kod drugih dominiraju srčane smetnje u vidu srčanih bolova, gušenja, otežanog disanja koje nakon operacije nestaju.

Liječenje svih manifestacija akutnog holecistitisa je hirurško, ukoliko ne postoje kontraindikacije.

Zlatni standard u operativnom liječenju žučne kese je laparoskopska holecistektomija (bez otvaranja trbuha), čiji su rezultati mnogo bolji od klasične operacije s otvaranjem trbuha.

Prednosti su u sljedećem: nema operativnog reza na trbuhu, nego samo 3-4 rupice kroz koje se plasiraju instrumenti. Ležanje u bolnici je kratko, jedan do dva dana, stoga je liječenje ekonomičnije. Bolovanje je mnogo kraće. Nema postoperativnih bolova ili su oni minimalni. Minimalno umanjuje imunološki potencijal bolesniku.

Rad crijeva se brzo uspostavlja, što omogućava ranu ishranu. Nema infekcije, nema potrebe za skupim lijekovima. Mobilnost bolesnika se brzo uspostavlja te je rijetko prati tromboembolizam. Nema hernijacija na postoperativnom rezu ili su one minimalne ako se jave.


Prof. dr. Zuvdija Kandić. Arhiva

Laparoskopska operacija žučne kese još se radi aparturom 2D tehnologije. Od skoro je uvedena aparatura 3D tehnologije, koja predstavlja neprocjenjivi napredak u sigurnosti izvođenja operacije. Kod aparature sa 2D tehnologijom kamera daje sliku samo u dvije dimenzije: širina i dužina.

Nedostatak je što hirurg određuje dubinu aproksimativno, iskustveno, bolje reći, nasumice u toku operacije. Upravo zbog nedostatka treće dimenzije, mogući su brojni promašaji s povredama vitalnih struktura. Zbog toga brojne započete operacije se ne mogu laparoskopski odraditi pa se u značajnom procentu prelazi na otvorenu metodu, poznato kao konverzija.

Dodatno uvećanje

Kod nove 3D aparature kamera daje sliku u tri dimenzije: dužinu, širinu i dubinu operativnog prostora, koja je vrlo značajna u orijentaciji, radu hirurga i sigurnosti izvođenja operacije. Upravo treća dimenzija - dubina omogućava hirurgu potpuno siguran rad, sigurniji od otvorene metode operacije.

Imajući dubinu, hirurg bez napora identificira sve potrebne strukture, čije, još dodatno uvećanje (oko 16 puta), daje neviđenu sigurnost u identifikaciji struktura u toku operacije, tako da praktički nema mogućnosti njihovog povređivanja koje se kod primjene 2D aparature javljaju u značajnom procentu, naravno, s teškim posljedicama po pacijenta.

Sigurna orijentacija stvara mogućnost da se svaka započeta operacija završi laparoskopski. Mi smo uveli novu modernu 3D tehnologiju u laparoskopskom operativnom liječenju kako kod operacija žučnjaka tako i kod svih drugih laparoskopskih hirurških procedura.

Velika učestalost

Holelitijaza zbog svoje velike učestalosti dovodi do teških oštećenja brojnih organa i organskih sistema, odnosno do komplikacija koje nerijetko bolesniku dovode život u pitanje. Liječenje holelitijaze je isključivo hirurško. Zlatni standard u operacijama žučne kese je laparoskopska holecistektomija primjenom 3D aparature koja daje dodatnu sigurnost hirurgu i pacijentu.

Brojni simptomi

Karakteristike hroničnog holecistitisa su povremeni napadi žučnih bolova te opisane dispeptičke smetnje i manifestacije fokaloze. Propasiran kamenac u glavni žučni kanal dovodi do njegovog začepljenja, što prati zastojna žutica (opstruktivni ikterus) s bolovima, znacima septičkog holangitisa, akutne ili hronične recidivirajuće upale gušterače.

Stadij komplikacija

No, veliki broj bolesnika desetinama godina izbjegava operaciju da bi u stadiju komplikacija morao biti operiran, što uz prateća srčana i druga oboljenja mogu pratiti brojne komplikacije.

Operacija se izvodi klasičnom i laparoskopskom (u narodu poznata kao laser) metodom.


quote
<p>Upravo treća dimenzija - dubina omogućava hirurgu potpuno siguran rad, sigurniji od otvorene metode operacije</p>
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.