PREPORUKE Usvajanje zdravog načina života

Promijenite navike da se infarkt ne bi ponovio

Sami odredite koliko kilograma morate izgubiti i koliko kalorija u danu želite unijeti u organizam

"Zdravlje u kući"

Zdrava i pravilna prehrana je najbolji način za zaštitu kardiovaskularnog zdravlja

Foto: Ilustracija


Smanjiti rizik od srčanog udara možete ako prestanite pušiti, redovno kontrolirate krvni pritisak, smanjite visoki holesterol, vodite brigu o tjelesnoj težini, a, ako imate dijabetes, redovno odlazite na ljekarske kontrole. Ali kako se ponašati kada ste preživjeli udar?

Pazite šta jedete

Zdrava i pravilna prehrana je najbolji način za zaštitu kardiovaskularnog zdravlja. Sami odredite koliko kilograma morate izgubiti i koliko kalorija u danu želite unijeti u organizam. Svakako preskačite namirnice koje su obrađene, nekvalitetne, pune šećera ili soli. Alkohol u potpunosti izbacite.

Krećite se

Kardiovježbe mogu učiniti čuda za zdravlje srca - jačaju ga i snižavaju pritisak te nivo holesterola. Najbolje je vježbati najmanje 150 minuta u sedmici, a odabrati možete aktivnosti poput hodanja, trčanja, plivanja ili čak i kućanskih poslova. No, prije nego što započnete s vježbanjem, posavjetujete se sa svojim ljekarom.

Pozitivan stav

Pozitivan stav može pozitivno djelovati na zdravlje srca na mnogo načina, ako gledate pozitivno na liječenje bolesti i promjene u prehrani, sigurno će se smanjiti i rizik od srčanog udara.

Kontrola pritiska

Osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska pod povećanim su rizikom za nastanak bolesti srca. Stoga je potrebno dobro regulirati krvni pritisak.

Ne zaboravite na san

Loš san kod nekih osoba može uzrokovati brzi, nepravilan atrijski ritam koji može biti razlog za nastanak moždanog ili srčanog udara. To se stanje naziva fibrilacija atrija i pogađa jednu od 40 osoba.

NA VRH

Podijeli članak na