VAŽNO Stres je okidač za prejedanje

Kako promijeniti loše navike

Rat sa kilogramima i lošim navikama nije nimalo lak

"Zdravlje u kući"
12.09.2018 13:33

Pržena hrana je prepuno zasićenih masnoća i kalorija

Foto: Ilustracija

Želite promijeniti loše navike, ali ne znate kako potisnuti iskušenja u ishrani. Ne brinite, sve je rješivo, pa i to. To je jedna od prvih stvari koju sve osobe koje kreću na dijetu trebaju znati.

Da biste prekinuli zavisnost od neke loše navike, recimo čipsa ili čokolade, trebate znati samo principe na kojima ove zavisnosti djeluju i lako ćete ih prevazići.

 Šta obožavate jesti?

Volite čokoladu? Žene trebaju biti vrlo pažljive sa ovom neodoljivom poslasticom u toku menstruacije, jer tada nivo magnezija opada. Umjesto čokolade pojedite neko voće koje sadrži magnezij, čak i jezgrasto ili jednostavno uzmite šumeću tabletu magnezija.

Ugljeni hidrati se razlažu u šećere, a kako se šećeri vrlo brzo resorbiraju, oni su veoma loš izbor za dugotrajno snabdijevanje tijela energijom. Najbolji izvor energije su kompleksni ugljeni hidrati, skrobna hrana, koja se znatno sporije razgrađuje. Najbolji primjeri su integralna riža i žitarice te proizvodi od integralnog brašna.

Pržena hrana – čips, pomfrit, meso. Sve ovo je puno, u stvari prepuno zasićenih masnoća i kalorija. Promijenite način pripreme hrane, prženo je „aut”, isto kao i pohovano. Osim toga, ako volite masnu hranu, neka to bude hrana bogata zdravim omega 3 masnoćama.

Stres je okidač

Kada ste pod stresom o ishrani i ne razmišljate, jer ste opterećeni mnogim brigama. Stres je okidač za prejedanje a kada shvatite šta ste uradili, već je kasno.

Bolje je stres spriječiti, nego liječiti posljedice koje on ostavlja. Okružite se pozitivnom energijom i pozitivnim osobama, vjerujte u sebe, uobročite se, ne dozvolite da preskačete obroke i gladujete.

Uklonite iskušenja u ishrani

Sjećate se onoga: „Baš mi se sada jede ovaj čips, evo počinje i serija.” Ko je tu kriv? Pa vi, jer ste već kupili taj proizvod koji otvarate bez neke potrebe, vjerovatno niste ni gladni, već vam je to zanimacija dok gledate neki program ili čitate ovaj tekst.

Iskreno odgovorite: da li biste jeli taj čips da ga trenutno nemate kod kuće ili biste otrčali do prve radnje da ga kupite? Ili biste radije pojeli neku zdraviju alternativu koju imate kod kuće? Ako ga ne vidite – lakše ćete bez toga.

Kada kupujete, kupujte zdrave namirnice. Slatkiši, gazirana pića, sladoled, gotova jela, bijeli kruh, sve to je pogrešna vrsta hrane koju lako možete zamijeniti zdravom samo ako razmislite.

 Koliko vode pijete?

Ako nemate neku aktivnost da vam usmjeri pažnju, dosađivat ćete se, a od dosade se često jede više i češće. Aktivirajte se nečim i ne dopuštajte razmišljanje o hrani, pa čak ni onoj koju pretjerano ne volite.

Pijte dosta vode. Voda je osnova svega, a ako ste žedni, onda ste već dehidrirali, a onda vam je i apetit veći, naročito prema onoj hrani koju treba izbjegavati.

Evo jednostavnih savjeta:

1. Držite bokal sa vodom nadohvat ruke, na poslu, kod kuće, jer ćete prije popiti vodu ako je vidite.

2. Ako vam voda iz česme nema zadovoljavajući ukus, postoje bokali sa filterima i oni nisu skupi.

3. Ako više volite čajeve, biljni čaj od nane je ukusan i kada je sasvim hladan, a možete mu dodati i malo limuna.

U društvu je lakše

Jedite polako, u društvu, za stolom, u tanjirima koji nisu pretjerano veliki. Kada ste sami, male su šanse da ćete voditi mnogo računa o tome da li je tanjir ovoliki ili onoliki i da li je porcija veća ili manja ili da li uopšte treba nešto jesti ili ne.

Osobe koje obožavaju slatkiše jednostavno ne mogu uzeti samo jedan slatkiš i tu se zaustaviti. Njih i male količine izazivaju, pa je najbolje takve namirnice u potpunosti izbaciti ili ih zamijeniti nečim zdravim.

Oglasi

NA VRH