RIZICI

Spriječi krvne ugruške

Dok mnogi povezuju krvne ugruške samo sa putovanjem avionom, bilo kakva vrsta putovanja na velike udaljenosti može povećati rizik od njihovog stvaranja

Otprilike će jedna od hiljadu osoba zaraditi tromb. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

12.9.2018

Neki putnici mogu biti pod velikim rizikom od nastanka krvnih ugrušaka, pogotovo ako se voze bilo kojim prijevoznim sredstvom duže od 3 sata. Otprilike će jedna od hiljadu osoba zaraditi tromb na putovanju koje dugo traje, upozoravaju stručnjaci iz Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti u Atlanti (SAD).

Nekretanje za vrijeme dugih putovanja, kada se mora dugo sjediti na jednom mjestu - veliki je rizični faktor za razvijanje ugruška. Da bismo se zaštitili, moramo znati neke osnovne stvari.

 Krvni ugrušci se uglavnom formiraju u dubokim venama

Krvni se ugrušci nazivaju i trombozom dubokih vena jer se uglavnom formiraju na tim mjestima u tijelu, koja su duboko ispod kože i ne mogu se vidjeti. Češće se stvaraju u venama na nogama.

Ono što je opasno kod njih je potencijal da se u bilo kojem trenutku mogu početi kretati kroz krvožilni sistem. Arterije dovode krv do ekstremiteta, a vene ju vraćaju natrag u srce. Kada se ugrušak formira u venama, on se može dislocirati, vratiti se natrag prema srcu i smjestiti se u pluća ili srce. Ako dođe do toga, to bi moglo biti vrlo opasno, fatalno čak.

Putovanja na velike udaljenosti su faktor za stvaranje krvnih ugrušaka jer uključuju dugačke periode sjedenja. Dok mnogi povezuju ugruške samo uz putovanje avionom, bilo kakva vrsta putovanja na velike udaljenosti može povećati rizik od njihovog stvaranja.

Kada smo nepokretni dulje od tri ili četiri sata, mogu se razviti krvni ugrušci jer krv ima tendenciju nakupljanja u nogama. Ljudi koji moraju dugo mirovati u krevetima zbog nekog stanja su također u velikoj opasnosti zbog istog razloga.

Za vrijeme dugih perioda sjedenja mi ne aktiviramo mišiće istezanjem ili hodanjem pa mehanizmi koji su zaduženi za protok krvi ne rade kako su navikli.

Naši mišići lista usmjeravaju krv natrag (prema srcu i plućima) kako bi pospješili prirodnu cirkulaciju u radu srca. Ali, tokom dugog leta avionom, često smo zgrčeni i nepokretni, a to je vrlo rizično. 

Na putovanju često i dehidriramo, što je još jedan rizični faktor za razvijanje krvnih ugrušaka: ako tijelo ne dobiva dovoljno tekućine, krvne žile se stežu, a krv postaje gušća.

 Šta ukazuje na nevolju

Simptomi krvnih ugrušaka jedinstveni su – nešto nije u redu ako je noga osjetljiva ili boli, često na području listova ili ako počne oticati. To su znakovi na osnovu kojih se može posumnjati na krvni ugrušak.

Koža koja je topla na dodir i crvenilo također mogu biti znak tromboze dubokih vena. Ako se primijete ovi simptoma za vrijeme dužeg putovanja, to ne znači da odmah treba napustiti vozilo, ali se preporučuje liječnički pregled čim se dođe na odredište.

Što prije stručnjaci pregledaju putnika, to će se smanjiti šanse od fatalnih posljedica koje potencijalni krvni ugrušak može uzrokovati.

 Kako liječiti?

Osobe koje su tome sklone liječe se lijekovima koji umanjuju zgrušavanje krvi (antikoagulansi) tri do šest mjeseci kako bi prevenirali povećanje ugrušaka i stvaranje novih.

Bol i oticanje jesu neugodni, ali kretanje ugruška kroz krvotok je ipak najveći problem na koji se mora pripaziti. A nema provjerenog načina kako saznati koji će ugrušak početi putovati.

Kada se ugrušak nalazi u nozi on može uzrokovati plućnu emboliju, od koje umre četvrtina svih koji obole od ove bolesti. Plućna embolija je vrlo traumatična, uzrokuje bol u plućima, nedostatak zraka i probleme s disanjem. Ako se primijete ovi simptomi potrebno jeodmah potražiti stručnu pomoć.

Kako prevenirati krvne ugruške

Prije svega treba poznavati faktore rizika:

1. porodična sklonost,

2. uzimanje kontracepcijskih pilula,

3. pušenje,

4. debljina,

5. upala zdjelice kod žena,

6. godine života (više od 60 smatraju stručnjaci Klinike Mayo).

Prevencija je vrlo laka: isteži se i hodaj što više možeš za vrijeme putovanja (najmanje svako dva sata). Upravo zato preporučuje se 15-minutna pauza tokom voženje automobilom.

Ako se ne može prošetati, treba se na mjestu istegnuti i pomicati nogama. Iz Mayo klinike preporučuju podizanje i spuštanje peta dok su nožni prsti na podu i suprotno, podizanje prstiju dok su pete na podu. Tako se potiču mišići listova.

Ko već ima problema s krvnim ugrušcima tokom putovanja treba izbjegavati pića koja dehidriraju, poput alkoholnih i pića s kofeinom i opskrbiti se dovoljnom količinom vode. A pomažu i kompresijske čarape jer će održavati cirkulaciju u nogama.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.