Spas za dijabetičare

ISTRAŽIVANJA Inzulin u tabletama

Spas za dijabetičare Naučnici napominju da je tabletu lako proizvesti, jeftinija je od drugih terapija, ne propada lako i može se jednostavno čuvati do dva mjeseca na sobnoj temeperaturi

Konačno je pronađen način za oralno uzimanje inzulina. Naučnici sa Harvarda su u časopisu PNAS opisali istraživanje u kome su uspjeli proizvesti tabletu koja može proći sistem organa za varenje bez oštećenja zahvaljujući oblogu oblogu tablete. Zaštitni omotač štiti tabletu od kiselog okruženja, a otapa se tek u tankom crijevu. Kada proteinski molekuli inzulina uđu u sistem organa za varenje, tu se nalazi puno enzima čija je funkcija da razgrađuju proteine u manje aminokiseline. A inzulin u tableti ostaje stabilan. 

Naučnici napominju da je tabletu lako proizvesti, jeftinija je od drugih terapija, ne propada lako i može se jednostavno čuvati do dva mjeseca na sobnoj temeperaturi pa traje duže nego neke vrste inzulina u injekcijama. Naučnici su vrlo optimistični i kažu da je sljedeći korak sprovođenje daljnjih istraživanja na životinjama, kako bi se potvrdilo da je tableta sigurna za probavu, a nakon čega bi otpočeli klinička testiranja na ljudima.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH