ISTRAŽIVANJA

Spas za dijabetičare

Naučnici napominju da je tabletu lako proizvesti, jeftinija je od drugih terapija, ne propada lako i može se jednostavno čuvati do dva mjeseca na sobnoj temeperaturi

Ubrzo klinička testiranja na ljudima. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

10.9.2018

Konačno je pronađen način za oralno uzimanje inzulina. Naučnici sa Harvarda su u časopisu PNAS opisali istraživanje u kome su uspjeli proizvesti tabletu koja može proći sistem organa za varenje bez oštećenja zahvaljujući oblogu oblogu tablete. Zaštitni omotač štiti tabletu od kiselog okruženja, a otapa se tek u tankom crijevu. Kada proteinski molekuli inzulina uđu u sistem organa za varenje, tu se nalazi puno enzima čija je funkcija da razgrađuju proteine u manje aminokiseline. A inzulin u tableti ostaje stabilan. 

Naučnici napominju da je tabletu lako proizvesti, jeftinija je od drugih terapija, ne propada lako i može se jednostavno čuvati do dva mjeseca na sobnoj temeperaturi pa traje duže nego neke vrste inzulina u injekcijama. Naučnici su vrlo optimistični i kažu da je sljedeći korak sprovođenje daljnjih istraživanja na životinjama, kako bi se potvrdilo da je tableta sigurna za probavu, a nakon čega bi otpočeli klinička testiranja na ljudima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.