ISTRAŽIVANJA

Zašto volimo slasno i masno

Majčino mlijeko je „krivo“ što volimo hranu bogatu masnoćama, zaključak je Marka Titgemajera iz kelnskog Instituta za istraživanje metabolizma Maks Plank.

Pojačava efekat zadovoljstva. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

10.9.2018

Majčino mlijeko je „krivo“ što volimo hranu bogatu masnoćama, zaključak je Marka Titgemajera iz kelnskog Instituta za istraživanje metabolizma Maks Plank. Pod uticajem majčinog mlijeka snažno reagiramo na hranu bogatu ugljenim hidratima i mastima i smatramo je posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje. Osim u majčinom mlijeku, u prirodi nema hrane koja je istovremeno tako bogata i masnoćama i ugljenim hidratima, napominju naučnici.

Tim stručnjaka pokazao je i da masna hrana i hrana bogata ugljenim hidratima aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina, odgovornog za osjećaj zadovljstva, a kombinacija ove dvije vrste hrane pojačava taj efekat zadovoljstva potiskujući osjećaj sitosti. - To je razlog zašto ne prestanemo jesti čak i ako smo siti - kaže Titgemajer. A taj osjećaj zadovoljstva neke ljude dovodi gotovo do ovisnosti o nezdravoj hrani kao što su čips ili kremasti kolači. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.