SAVJETI

Hrana koja čuva tijelo od upala

Poznato je da se mnoge bolesti poput artritisa javljaju kao posljedica upale u tijelu, ali i neke bolesti za koje ne biste pretpostavili mogu biti potaknute upalnom reakcijom, poput Alzheimerove bolesti ili nekih vrsta tumora

Protuupalna dijeta podrazumijeva konzumiranje namirnica bogatih antioksidansima. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

7.9.2018

Protuupalna dijeta sastoji se od prehrane bogate namirnicama koje imaju protuupalno djelovanje. Od nje ne trebate očekivati da ćete smršaviti i nije plan prehrane za određeno vrijeme, nego više koncept života, ako želite duže očuvati svoje zdravlje.

Stres i toksini

Poznato je da se mnoge bolesti poput artritisa javljaju kao posljedica upale u tijelu, ali i neke bolesti za koje ne biste pretpostavili mogu biti potaknute upalnom reakcijom, poput Alchajmerove bolesti ili nekih vrsta tumora.

Stres, toksini iz okoliša, tjelesna aktivnost i prehrana igraju ulogu u pojavi upalnog stanja kod određene osobe. Protuupalna dijeta temelji se na unosu 2.000 do 3.000 kalorija, ovisno o spolu, dobi, građi i stepenu aktivnosti. Omjeri hranjivih tvari su uravnoteženi, a ugljikohidrati trebali bi osigurati 40-50 posto, masti 30 posto, a proteini 20-30 posto ukupne energije. Preporuka je da svaki obrok ima zastupljene sve makronutrijente.

Protuupalna dijeta podrazumijeva konzumiranje namirnica bogatih antioksidansima i supstancama koje se na prirodan način bore protiv raznih upala i jačaju imunitet. Koje su odrednice protuupalne dijete?

Manje mesa

* Jedite mnogo voća i povrća.

* Minimizirajte unos namirnica bogatih zasićenim masnoćama.

* Konzumirajte namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama poput morskih i orašastih plodova.

* Smanjite unos mesa i punomasnih mliječnih proizvoda.

* Izbjegavajte procesuiranu hranu.

* Začinite hranu. Mnogi začini poput origana, bosiljka, ruzmarina, peršuna, kadulje, ljutih papričica, bijelog luka imaju protuupalne osobine.

Plan

* Doručak: Okrenite se prirodnim sastojcima poput šumskog voća, meda, jogurta, jaja i sl.

* Međuobroci: Najbolji međuobrok ili grickalica su orašasti plodovi ili neko drugo sušeno voće.

* Supe i salate: Supe sami kuhajte od povrća i začina, a salate začinite sirćetom i s vrlo malo maslinovog ili tikvinog ulja.

* Glavni obroci: Sve vrste morskih plodova, povrća, posebno krompir i mahunarke dobar su odabir.

* Desert: Sve slatko trebalo bi izbjegavati, ali kao dobar desert može poslužiti red tamne čokolade ili neko slatko voće poput jagoda i sl.

Namirnice

1. Luk, bijeli luk i prasa

2. Borovnice i drugo šumsko voće

3. Slatki krumpir

4. Maslinovo ulje

5. Bundeve i tikve

6. Grejpfrut

7. Kupus, posebno kiseli kupus

8. Prokulice i brokula

9. Blitva i špinat

10. Brusnice

Nedostaci

Dijeta nije primjerena za one koji vole strogo strukturirane programe i čvrsta pravila. Također, dugačak popis dodataka prehrani može djelovati zastrašujuće, ali i ozbiljno smanjiti kućni budžet. Protuupalna dijeta savjetuje veliki unos prehrambenih vlakana (veći od preporuka), što može biti zahtjevno postići, a i nosi sa sobom rizik od nadutosti i poteškoća u probavljanu tolike količine vlakana kod osjetljivih pojedinaca.

Prednosti

Protuupalna dijeta liči mediteranskoj dijeti za koju je poznato da ima brojne povoljne učinke na zdravlje. Riječ je o načinu života, a ne pomodnoj dijeti koja može dovesti do dugotrajnog gubitka suvišnih kilograma, ali prvenstveni cilj je postizanje optimalnog zdravlja.

Program je uravnotežen i nema odricanja, što mnogima može djelovati kao dobra motivacija.

Tjelovježba

Tjelovježba je važan dio programa, ali ne donosi konkretniji program niti smjernice, osim što preporučuje šetnje i jogu. S druge strane, temu dodataka prehrani opširno razrađuje i savjetuje posezanje za dodatkom prehrani koji osigurava mješavinu vitamina C, E i selena u visokim dozama. Savjetuje i dodatni unos karotenoida, a ženama kalcij.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.