PREPORUKE

Kako zadržati preplanuli ten

Jedna od najčešćih grešaka u njezi kože nakon ljeta je izbjegavanje pilinga

Tokom ljeta, utjecaj vjetra, sunca i soli rezultira pojavom isušenosti kose i kože. Ilustracija

Piše: "Zdravlje u kući"

5.9.2018

Najčešća pojava nakon ljeta je suha koža cijelog tijela, zato je potrebno poduzeti neke korake u njezi kako bismo kožu, ali i kosu i nokte, oporavili i osvježili.

Salicilna kiselina

Ljeti smo često bosi, izloženi smo hodanju po stijenama, kamenju, pijesku i nerijetko asfaltu. Pete na stopalima tada izgledaju neatraktivno i isušeno. Zato su primjena krema s esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i uz upotrebu uljnih preparata kod kupanja dobrodošli.

Za pete se često primjenjuju proizvodi s ureom i salicilnom kiselinom, čijim redovnim korištenjem dolazi do regeneracije kože, uz česte pilinge barem prvih mjesec nakon ljetovanja. Svakako da se u određenim slučajevima, iako ne svim, savjetuje uraditi i piling kože cijelog trupa.

Tokom ljeta, utjecaj vjetra, sunca i soli rezultira pojavom isušenosti kose. Iako tokom ljeta nastojimo kosu zaštititi preparatima namijenjenim za zaštitu od sunca, nakon ljeta kosi treba dodatna njega koja se sastoji od primjene hranjivih maski i seruma koji sadrže najčešće esencijalne masne kiseline, radi vraćanja sjaja i boje te smanjenja isušenosti.

No, najviše pažnje pridajemo koži lica i tijela. Nerijetko na licu nakon ljeta imamo tragove hiperpigmentacije, mogu se pojaviti i akne. Stoga je potrebno napraviti tretman koji će vratiti blistavost i svježinu koži.

Jedna od najčešćih grešaka u njezi kože nakon ljeta je izbjegavanje pilinga. Ne radimo ga uopće ili barem ne redovno. Većina žena živi u uvjerenju da će pilingom ukloniti preplanuli ten. No, istina je ta da će taj piling oživiti vašu kožu i istaći njenu preplanulost.

Hranjiva mlijeka

Kako biste sačuvali preplanulost, kožu treba dodatno nahraniti. Osim hidratantnih preparata, preporučuju se i preparati na bazi uree za dodatnu njegu (stopala, laktovi, koljena). Za njegu tijela birajte hranjiva mlijeka, jer preparati s dominacijom vodene komponente mogu dodatno isušiti kožu. Dermatolozi napominju da bi preparati za njegu suhe kože trebali biti masnije konzistencije te bi bilo dobro da sadrže glicerin, ureu, shea maslac, ulje noćurka ili jojobe.

Nokti

Nokti, također, zahtijevaju nakon ljeta dodatnu pažnju, s obzirom na to da su izloženi brojnim štetnim utjecajima. Za njegu noktiju primjenjuju se lokalni preparati poput kreme ili lakova koji djeluju blago keratolitički i vraćaju vlažnost.

Kako bi nokti dobili i „iznutra“ što im je potrebno, valja sljedeća barem tri mjeseca koristiti preparate koji sadrže vitamine C i E, kompleks vitamina B, željezo i cink.

Hidratacija

Neophodni su i hidratacijski tretmani kako bi se nadoknadila izgubljena vlažnost i kako bi koža bila sjajna i lijepa. Nakon pilinga nahranite kožu kremama ili balzamima, a na lice možete staviti domaću masku od jogurta i meda.

Usne

Nikako ne zaboravite na njegu usana. One zahtijevaju posebnu njegu, jer nemaju lojne žlijezde koje izlučuju esencijalne masti. Ujedno, usne zadržavaju manje vlage. Nikako ih nemojte oblizivati, jer ih tako nećete ovlažiti, već dodatno isušiti. U svakodnevnoj njezi koristite balzame. Vazelin, shea maslac, pantenol, vitamin E su sastojci koji učinkovito vlaže usne.

Pedikura

Pedikura ulazi u vrh tretmana koje trebamo napraviti nakon ljeta kako bismo što je više moguće izbjegli probleme sa stopalima tokom godine poput puknuća kože, ragade i grubih stopala.

Mrlje na licu

Osim suhoće kože tijela, većini se ljudi nakon ljeta pokvari ten i nastanu pigmentacijske mrlje. Sunce, također, potiče i razvoj kapilara i koža izgleda suho. Potrebno je profesionalno očistiti lice te ga nahraniti njegom koja vam najbolje odgovara. Najbolja rješenja za to su hiperpigmentacijski tretmani te mezoterapija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.