SAZNANJA

Zašto maslinovo ulje poboljšava osobine paradajza?

Jedna od novijih „caka“ u istraživanjima o zdravom načinu prehrane je „sinergija hrane“.

Grci jedu više maslinovog ulja i paradajza nego iko drugi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

5.9.2018

Zašto je sok od naranče tako dobar uz zobenu kašu? I šta to u maslinovom ulju poboljšava svojstva rajčice? Novi dokazi pokazuju da određene kombinacije namirnica nude daleko veće koristi nego što bi to mogle ijedna od njih zasebno.

Taj se fenomen naziva "sinergija hrane". Evo 10 kombinacija koje snažno povećavaju apsorpciju poželjnih elemenata i istjeruju nepoželjne iz našeg tijela.

1. Špinat traži C vitamin

Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja najbolje je jesti u kombinaciji s drugim povrćem bogatim C vitaminom poput cvekle jer se apsorpcija željeza poboljšava uz vitamin C. Paradajz i paprike su također dobar izvor ovog vitamina pa se mogu jesti umjesto cvekle.

Nutricionisti savjetuju i kombinacije kada se vitamin C iz agruma, lisnatog zelenog povrća, jagoda, paradajza, paprike i brokule uzima sa željezom iz prase, kupusa, špinata, kelja, blitve i obogaćenih žitarica.

2. Paradajz začiniti maslinovimo uljem

Grci jedu više maslinovog ulja i paradajza nego iko drugi pa ne čudi da imaju zavidnu dužinu života. Paradajz je bogat antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. A kako je likopen topljiv u masti, kombiniranje paradajza sa zdravim mastima poput maslinovog ulja poboljšava apsorpciju likopena.

3. Mrkvu u goveđu supu

Vitamin A iz mrkve najbolje se apsorbira u kombinaciji s proteinima. Osim toga govedina donosi dodatnu dozu cinka koji osnažuje imunološki sistem.

4. Pijte zeleni čaj s limunom

Zeleni čaj potiče metabolizam, a kad ga pijete s limunom, tijelo prima 13 puta više antioksidanata nego kad ga pijete samog.

5. Uz ribu ide bijeli luk

Riblje ulje koje smanjuje holesterol i sastojci bijelog luka koji koriste srcu u kombinaciji djeluju kao antiupalna terapija. Odlična je još jedna kombinacija - vino i riba

Vino i riba jedno bez drugog ne idu, kako u gastronomskom tako i u zdravstvenom smislu. Naučnici vjeruju da antioksidansi koji se nalaze u vinu kao što je rezveratrol mogu biti „krivci“ za dobru apsorpciju omega 3 masnih kiselina kojima je riba veoma bogata.

Omega 3 masne kiseline su poznate kao veoma snažni borci protiv bezbroj oboljenja ko što su depresija, dijabetes, moždani udar.

6. Crveno meso je zdravije s ružmarinom

Crveno meso ne smije biti svakodnevna namirnica, no biftek ipak možete naručiti tu i tamo. Antioksidativne kiseline iz ružmarina mogu natopiti meso i neutralizirati slobodne radikale iz njega.

Roštiljanje na direktnoj vatri stvara, naime, kancerogene spojeve, no oni se mogu ublažiti pravim začinom. Ružmarin sadrži antioksidanse koji sprečavaju utjecaj štetnih tvari koje se stvaraju uslijed pečenja mesa na vrlo visokim temperaturama. Smatra se da ružmarin doslovno upija opasne slobodne radikale iz mesa.

7. Zobene pahuljice i sok od naranče

Istraživanje je pokazalo da pijenje soka od naranče, bogatog vitaminom C, u kombinaciji sa zobenim pahuljicama čisti arterije i sprečava srčani udar dvostruko učinkovitije nego kad te dvije namirnice konzumirate odvojeno. Razlog? Organski spojevi u obje namirnice, fenoli, stabiliziraju tzv. loš holesterol kada se konzumiraju zajedno.

8. Jabuke i crno vino

Jabuke i crno vino stara su i dobra kombinacija. Zajedno ometaju stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšavaju cirkulaciju. Poznato je da su jabuke (osobito crveni delišes) pune protuupalnog flavonoida kvercetina, kojeg posebno ima u kori. Kvercetin se pokazao odličnim za smanjenje alergija na koži, kod srčanih udara, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove, za prostatu i rak pluća.

Čokolada, grožđe, crno vino i čaj, s druge strane, sadrže flavonoid katehin, antioksidans koji smanjuje rizik od ateroskleroze i raka. Zajedno, katehin i kvercetin poboljšavaju kardiovaskularnu sliku i osiguravaju antikoagulantnu (protuzgrušavajuću) aktivnost.

9. Borovnice i grožđe

Obje namirnice pršte antioksidantima, no kako im se sezone ne poklapaju, treba ih smrznuti i konzumirati u miksu s jogurtom. Jesti različito voće zajedno donosi više zdravstvene koristi nego jesti samo jednu vrstu voća. Studije su pokazale da je u tom slučaju antioksidacijski efekt puno veći.

10. Banane u jogurtu

Jogurt kao i ostali proizvodi nastali fermentacijom kao što su kefir, tempeh i kiseli kupus prepuni su dobrih bakterija koje zovemo probiotici, a oni nam održavaju jakim imuni i digestivni sistem.

Ali, kao i sve ostalo u prirodi još bolje djelovanje ima u paru. Dodajte im inulin. Inulin je pronađen u bananama, šparglama, artičokama, crvenom luku, endiviji, bijelom luku i pšeničnim klicama.

Inulin je prebiotik, neprobavljivi ugljikohidrat koji je u stvari hrana za crijevne bakterije, on omogućava da probiotik raste i na taj način poboljšava njegovo djelovanje.

11. Grah i sirova paprika = vitamin C i željezo

Željezo i vitamin C imaju nevjerovatno zdravu i neraskidivu vezu o kojoj se priča decenijama. Željezo iz prirode dobijamo u dva oblika: ono životinjskog (govedina, riba) i biljnog porijekla (celovite žitarice, špinat, mahunarke).

Organizam upija do 33 posto manje željeza biljnog porijekla nego životinjskog, ali tu apsorpciju uvelike možete pospješiti ako željezo biljnog porijekla kombinirate sa vitaminom C.

Loše kombinacije hrane

Kao što postoje dobre, tako postoje i one nešto lošije kombinacije hrane koje bi trebalo izbjegavati.

- Mlijeko i čaj

Srećom nismo Englezi pa mlijeko i čaj kod nas nisu baš uobičajena kombinacija. Naime, naučnici su otkrili da dodavanje mlijeka u crni čaj poništava sve njegove dobrobiti za kardiovaskularni sistem.

- Mlijeko i čokolada

Istraživanja su pokazala kako mlijeko može umanjiti apsorpciju flavonoida koji se nalaze u čokoladi (zrnima kakaa). Ovi flavonoidi dokazano povoljno utiču na snižavanje krvnog pritiska. Upravo iz tog razloga uvijek birajte tamnu umjesto mliječne čokolade.

- Kafa i zobene pahuljice

Tanini koji se nalaze u kafi, čaju i vinu veoma loše utiču na apsorpciju željeza. Zob, mahunarke i zeleno lisnato povrće je veoma bogato željezom i zato ih i ne jedemo uz jutarnju kafu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.