ORDINACIJA

Preporuke za održavanje totalne proteze

S obzirom na to da proteza može biti inkubator za gljivice, potrebno ju je najmanje jednom dnevno izvaditi iz usta i temeljito iščetkati

Samo jedan prirodni zub može biti potpora protezi. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

28.1.2019

Totalne (potpune) proteze izrađuju se u slučaju potpune bezubosti. Jednostavnije su konstruirane od djelimičnih proteza koje se rade ako u vilici ima još zuba, a sastoje se od baze proteze na kojoj su postavljeni umjetni zubi.

S obzirom na to da proteza nema uporišta na zubima, baza je velika i pokriva cijelu gornju vilicu i veliki dio nepca. Donjoj protezi ide u prilog gravitacija, tako da je tijelo proteze manje i leži na grebenu donje vilice.

Moguće tegobe

* Žuljanje proteze - U slučaju žuljanja proteze, pacijentu se savjetuje da je nosi sve dok na sluznici ne bude vidljivo mjesto žuljanja. Prvih nekoliko dana pacijent mora posjećivati stomatologa kako bi se dodatno izbrusili dijelovi proteze koji žuljaju.

* Pojačano lučenje sline - Mozak registrira protezu i tumači je kao hranu, što šalje poruku žlijezdama sluznicama da proizvode više pljuvačke. Međutim, to se događa samo u prvih 12 do 24 sata.

* Nestabilna donja proteza - To je vrlo česta tegoba. Najviše nejasnoća stvara činjenica da gornja proteza ima izvrsnu stabilnost, a donja gotovo da je i nema.

Treba pokušati svaki zub očuvati što je moguće duže, jer i samo jedan zub može pružiti stabilnost koja je nužna za kvalitetniji život s protezom.

Oralna higijena

Bez obzira na to nalaze li se u vašim ustima prirodni zubi ili umjetni, važno je održavati oralnu higijenu.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiva

S obzirom na to da proteza može biti inkubator za gljivice, potrebno ju je najmanje jednom dnevno izvaditi iz usta i temeljito iščetkati sve površine običnom zubnom četkicom i pastom za čišćenje proteza, kako se ne bi nakupljao zubni plak.

Tokom spavanja preporučuje se vaditi protezu iz usta, ne samo iz higijenskih razloga nego i da bi se sluznica mogla oporaviti od opterećenja. Uz to, za osobe s protezom redovne posjete stomatologu jednako su važne kao i za ljude s prirodnim zubima.

Povlačenje gingive

Postavljanjem fiksnih nadomjestaka, zub je zaštićen od nakupljanja plaka, ali na spoju zuba i nadomjeska plak se pojačano nakuplja. Nedovoljnim čišćenjem tog spoja stvara se kamenac, ali u zub prodiru i bakterije. Kamenac vremenom izaziva upalne promjene na gingivi, što rezultira povlačenjem zubnog mesa, zbog čega je spoj između zuba i krunice još izloženiji.

Pet godina

Bez obzira na to od kojeg je materijala izrađen fiksni protetski nadomjestak, vijek njegovog trajanja uveliko ovisi o oralnoj higijeni. Prosječno vrijeme njegovog trajanja je pet godina, ali ovisno o njegovom održavanju, može se skratiti ili povećati.

Mekana četkica

Uputno je odabrati mekanu četkicu kojom se može nježno očistiti spoj zuba i zubnog mesa. Za čišćenje međuzubnih prostora savjetuje se interdentalna četkica, koja je dostupna u različitim veličinama, pa je najbolje prethodno se savjetovati sa stomatologom o odabiru najprikladnije.


quote
<p>Mozak registrira protezu i tumači je kao hranu, što šalje poruku žlijezdama sluznicama da proizvode više pljuvačke</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.