PREPORUKE

Kako se ljekari čuvaju od raka

Moramo sami bar pokušati spriječiti teške bolesti i smanjiti rizik od njihovog nastanka

Ručak za posao nikad ne spremajte u plastične posude. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.9.2018

Rak je jedna od vodećih bolesti sa smrtnim ishodom širom svijeta. Iako je medicina mnogo napredovala, još postoji mnogo toga što treba uraditi kako u prevenciji tako i u liječenju.

Zaštitni faktor

I zbog toga moramo sami bar pokušati spriječiti teške bolesti i smanjiti rizik od njihovog nastanka. A kako se od raka štite ljekari i drugi zdravstveni stručnjaci?

* Koža – Dermatolozi kažu da svakog jutra koriste zaštitni faktor 30 s cinkom ili titan-dioksidom, jer je koža pod velikim rizikom od raka.

* Dobar doručak - U borbi protiv raka pomaže ishrana bogata povrćem, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Preporučuje se za doručak tortilja s jajima. U tavi zagrijati četvrtinu šoljice špinata i pomiješati ga s jajetom i šoljicom bjelanaca. Sve to se umota u tortilju od žitarica cijelog zrna s malo sira, trećinom avokada i kašičicom ljutog sosa.

* Bez plastike - Ručak za posao nikad ne spremajte u plastične posude koje mogu sadržavati hemikalije koje mogu uzrokovati rak. Bolji izbor je staklena tegla.

* Kretanje je obavezno – Ljekari preporučuju vježbanje od šest sati sedmično. Istraživanje je potvrdilo kako ljudi koji imaju dva i po sata umjerene aktivnosti sedmično imaju 31 posto niži rizik od umiranja od raka za razliku od onih koji uopće ne vježbaju.

Manji rizik

* Orašasti plodovi – Onkolozi za užinu preporučuju bademe ili pistacije. To je odličan način da se utoli glad i želja za masnim ili slatkim grickalicama koje doprinose gojenju.

Čak je i jedno istraživanje pokazalo da pušači koji jedu orašaste plodove tako smanjuju rizik od raka pluća. Jedite 20 do 24 komada orašastih plodova na dan.

Riba je sjajan izbor

Riba je uvijek bolji izbor od mesa. Barem dva puta sedmično za večeru treba jesti file lososa sa smeđom rižom i povrćem.

Hrana zdrava za srce povezana je i s manjim rizikom od raka prostate.

Zbogom stresu

I hronični stres može biti krivac za rak. Stručnjaci savjetuju jednu vježbu: Zatvorite vrata i sjedite, utišajte telefon. Udahnite duboko kroz nos i izdahnite kroz usta i tako deset puta. Zatvorite oči i osluškujte zvukove oko sebe, čak i zujanje fluorescentnih svjetala. Zatim se fokusirajte na svoj dah. Ne brinite ako vam misli lutaju. Budite uporni i uvježbat ćete se.

Bacite cigarete

Važno pravilo je da se ne konzumiraju cigarete jer, prema nekim istraživanjima, kod oboljelih od raka pušenje je u 87 posto slučajeva glavni uzročnik bolesti. Također, pušenje izaziva rak grla, grkljana, jednjaka, jetre, gušterače, želuca, bubrega i mokraćnog mjehura.

Simptomi

Vrlo je bitno na vrijeme uočiti znakove i simptome bolesti. Među glavnim simptomima raka su iznenadni gubitak težine, visoka temperatura, osjećaj slabosti, promjene na koži, promjene u crijevnim i mokraćnim funkcijama, neočekivano i anormalno krvarenje, nezacjeljive rane, opipljiva masa na tijelu, otekline, otežano gutanje, probavne smetnje i promuklost.

Izbjegavati alkohol

Vrlo je važno ne konzumirati alkohol ili smanjiti količinu. Alkohol je direktno povezan s rakom usta, grla, grkljana, jednjaka, jetre, debelog crijeva, gušterače i dojke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.