ZDRAVLJE U KUĆI

Šta je inulin

Inulin stimulira rast bakterija mliječno-kiselinskog vrenja (probiotika) i stoga se klasificira kao prebiotik.

"Zdravlje u kući"

2.9.2018

Ako ste imali prilike kupiti neki mliječni proizvod, recimo jogurt, i pročitali natpis na etiketi „sa inulinom“ da li ste se zapitali o čemu se tu radi? Šta je inulin?

Inulini su u suštini biljna, prehrambena vlakna koja neke biljke sintetiziraju radi skladištenja energije. Inulin nije prisutan u cijeloj biljci, već se koncentrira uglavnom u korijenju ili krtolama.

Biljke koje stvaraju inulin ne stvaraju druge ugljene hidrate poput skroba. Inulin je, dakle, polisaharid sastavljen od D-fruktoze i male količine (2-3 procenta) D-glukoze. On se rastvara samo u toploj vodi i tada gradi koloidni rastvor. Neka rastvorljiva vlakna pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi.

Inulin je prebiotik

Naš organizam ne vari inulin. Enzimi koji se nalaze u probavnom sistemu ne hidroliziraju inulin pa se on tek kada dođe u debelo crijevo počinje razlagati pod djelovanjem enzima koje stvaraju bakterije u toj sredini.

Inulin, dakle, stimulira rast bakterija mliječno-kiselinskog vrenja (probiotika) i stoga se klasificira kao prebiotik. Prebiotici se često (u mliječnim proizvodima) kombiniraju sa probioticima, dakle živim kulturama dobrih bakterija, tako da zajedno imaju još bolji efekat.

Inulin se koristi u prehrambenoj industriji jer se lako može prilagođavati različitim proizvodima. Sastavni je dio svih proizvoda koje možemo nazvati funkcionalnom hranom.

Ukus mu može biti od blagog do sladunjavog (oko 10 procenata slatkoće običnog šećera). Njegove dobre osobine su da povećava apsorpciju kalcija u organizmu, pomaže razvoj normalne crijevne flore i djeluje kao i bilo koje biljno vlakno, olakšava probavu.

 Prikladan je za dijabetičare

Ako se pretjera sa proizvodima koji sadrže inulin, može doći do nadimanja i pojave gasova. Zbog nemogućnosti varenja inulina u želucu i tankom crijevu, njegov uticaj na nivo šećera u krvi je minimalan, jer se ne razlaže na monosaharide.

Veoma je prikladan za dijabetičare. Njega možete naći u voćnim sokovima, nektarima, probiotskim i prebiotskim jogurtima i namazima, žitnim pločicama (musli barovima), itd.

Upotreba prebiotika, a u prvom redu inulina, u godinama koje dolaze sigurno će dobiti još više na značaju, jer su efekti primjene veoma pozitivni, bilo da se radi o oboljelim ili zdravim osobama.

Inulin sprečava zatvor i omogućuje pravilan rad crijeva: pomažući razvoj normalne crevne flore, olakšava i probavu. U probavnom traktu inulin se pretvara u inulin-propinat koji dovodi do pojačanog izlučivanja inzulina iz pankreasa i doprinosi regulaciji šećera u krvi. Istovremeno ne povećava nivo glukoze u krvi.

Smanjuje rizik od alergija: više korisnih bakterija smanjuje rizik od pojave alergija na minimum. Inulin u hrani podstiče stvaranje T-ćelija, važnih za odbrambeni sistem. Hraneći dobre bakterije, jačamo imunitet sistema za varenje, ali i cijelog organizma.

Još dvije primjene inulina

1. Pomaže kod kandide: ako u crijevima imamo puno dobrih bakterija koje su uz to i dobro nahranjene inulinom, one su sposobne boriti se sa kandidom i spriječiti infekciju da postane sistemska.

2. Sprečava osteoporozu: uz inulin se apsorbira kalcij i time poboljšava sadržaj minerala u kostima i gustina koštane mase.

 Gdje ga naći

Glavni izvori inulina su krtole i korijenje nekih biljaka, na primjer čičoka, korijen i list celera, kao i agava, banana, čičak, cikorija, maslačak, bijeli i crveni luk.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.