RAZLOZI

Glavobolje su najčešće bolesti modernog doba

90 posto slučajeva rezultat blagog poremećaja

Ilustracija

Avaz.ba

1.9.2018

Savremeni način života pogodan je za razne vrste glavobolja, a uzroci mogu biti fizički, psihički, atmosferski i prehrambeni. Isto tako, razlikujemo nekoliko vrsta glavobolja. Neprijatan bol u glavi često je posljedica bolesti kičme i njenog vratnog dijela, a tada se prikazuje bolovima na području čela i potiljka.

Previše cigareta

Dokazano je da je glavobolja u 90 posto slučajeva rezultat blagog poremećaja zbog emocionalne napetosti ili produženog stezanja mišića glave i vrata prouzrokovanog nepravilnim položajem vratnog dijela kičme.

Tupi bol u cijeloj glavi znak je da smo pretjerali s cigaretama, alkoholom ili je to posljedica upale sinusa, gripe i infektivnih bolesti. Glavobolja koju karakterizira jak bol koji se pojavljuje i nestaje, posljedica je stresa i psihičke preopterećenosti.

Uzrok može biti i suh zrak, sunčanica, sve češća osjetljivost na promjene vremena, buka, umor očiju zbog stalnog boravka pred kompjuterom, povišeni pritisak ili alergije. Ona je jedno od najčešćih bolnih stanja, a češće se javlja kod žena. Glavobolja je najčešće znak psihičke napetosti, a javlja se zbog stezanja mišića vrata, leđa i glave.

Migrena je hronična povremena glavobolja kod koje tegobe traju četiri do 72 sata. Bol je najčešće jednostrana, pulsirajuća, pogoršava se pri naprezanju i često je praćena mučninom i preosjetljivošću na svjetlo, zvuk i mirise.

Obrasci spavanja

Ako je riječ o glavobolji zbog napetosti, onda treba uzimati sredstva za smirenje, ali ako je riječ o migreni, ti medikamenti ne pomažu, a vrlo je važno korigirati ishranu i obrasce spavanja. Od prirodnih metoda za liječenje migrena i ljekari preporučuju akupunkturu s električnom stimulacijom. Ona potiče izlučivanje endorfina, supstance koja prirodno djeluje protiv bola.

Najčešći okidači

Okidač za specifičan oblik glavobolje koja se ponavlja kod svakog bolesnika na sličan način, zahvatajući obično polovinu glave, obično su promjene. Ako ste skloni glavoboljama, a preskačete obroke, stalno ste pod stresom ili loše spavate, sve to može pogoršati stanje.

Migrena

Kao poseban oblik glavobolje, migrena se uglavnom javlja u mlađem životnom dobu i često je nasljedna. Napadi najčešće počinju ujutro, nakon buđenja, a traju nekoliko sati i postepeno nestaju, ali vrlo ih često izazivaju fizički i duševni napori. U slučaju migrene preporučuje se strogo mirovanje, jer bolovi obično prestanu nakon nekoliko sati.

Odvikavanje od cigareta

Dokazano je da migrenu može prouzrokovati i odvikavanje od cigareta i kafe. Menstrualne migrene su one koje se uvijek pojavljuju neposredno prije ili tokom perioda. Migrenske napade često prate teškoća govora, slaba koordinacija pokreta i preosjetljivost na svjetlo, ali, srećom, sve popratne pojave nestaju prestankom napada migrene.

Uspješno liječenje

Za uspješno liječenje migrene važno je postaviti tačnu dijagnozu, utvrditi učestalost napada i plan liječenja. Kada su glavobolje u pitanju, sigurno neće odmoći neka od metoda opuštanja kao što su joga, masaža, meditacija, pilates i slično. Što se tiče upotrebe lijekova, ako su napadi rijetki, liječi se sam napad migrene, ali ako su napadi učestali, sredstva za njihovo sprečavanje uzimaju se svaki dan.

Tenzijske

Tenzijske glavobolje pogoršavaju se do kraja dana, a uzrok je obično stres i bilo kakvo stanje koje je uzrok duševne ili fizičke napetosti, pa lijekovi protiv bolova vjerovatno neće pomoći. Umjesto toga, pokušajte smanjiti nivo stresa kroz tehnike opuštanja, jogu i meditaciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.