ZDRAVLJE U KUĆI

Otečene noge bolesno srce ili bubrezi

Otekline mogu nastati zbog zadržavanja tekućine ili upale odnosno bolesti u ozlijeđenom tkivu ili zglobovima

Piše: Mr. sc. prim. dr. Mirsad Đugum

31.8.2018

Svaki edem (otok) bilo kojeg organa nije prijatna pojava, a nekad je i ozbiljno upozorenje. Zapravo, edem udova je gotovo uvijek simptom uznapredovale hronične bolesti. Ovi problemi mogu ukazati na hroničnu bolest jetre, bubrega ili hipotireozu.

Riječ je o nenormalnom nakupljanju tečnosti u unutarćelijskim i međućelijskim prostorima i tjelesnim šupljinama, zbog čega edematozna tkiva i organi postaju vlažni i nabreknu. Tečnost se može nakupljati i u ćelijama, a rezultat je bubrenje ćelija.

Do otoka dolazi kada je pritisak u krvnim sudovima i kapilarima toliki da tečnost počne istjecati iz krvnih sudova u periferno tkivo, kao i zbog nemogućnosti zadržavanja tečnosti u okviru krvnog suda.

Otok može biti difuzan, kada se javlja na cijelom tijelu, ali i lokaliziran na rukama, nogama ili čak na nekim unutrašnjim organima - jetri ili plućima.

Zašto nastaje otok nogu

Oticanje nogu može se javiti u bilo kojem dijelu noge, uključujući i stopala, zglobove, listove i bedra. Otekline mogu nastati zbog zadržavanja tekućine ili upale odnosno bolesti u ozlijeđenom tkivu ili zglobovima. 

Mnogi uzroci oticanja nogu, kao što su dugotrajno stajanje ili sjedenje odnosno lakše ozljede relativno su bezopasni, a liječnik ih lako može prepoznati. Ipak, ponekad otečene noge mogu biti znak ozbiljnijih poremećaja, kao što su bolesti srca ili krvni ugrušci.

Otečene noge uzrokovane nakupljanjem tekućine u tkivu nogu poznate su i kao periferni edem. Nekoliko sistema u tijelu pomaže u održavanju odgovarajuće ravnoteže tekućine, uključujući krvožilni sistem, limfni sistem i bubrege.

Problem u bilo kojem od ovih sistema može doprinijeti nakupljanju tekućine. Gravitacija također može doprinijeti nakupljanju tekućine u donjim ekstremitetima, a posebno prilikom dugotrajnog sjedenja ili stajanja.

Oticanje nogu zbog nakupljanja tekućine može biti uzrokovano faktorima kao što su: akutno i hronično zatajenje bubrega, hronična venska insuficijencija, hormonska terapija, tromboflebitis, neki lijekovi, hormonska terapija...

Kad je riječ o problemima sa srcem

Otok je uvijek simptom iza kojeg najčešće stoje kardiovaskularne bolesti, hronična bolest jetre, bubrega ili poremećena funkcija štitne žlijezde.

Najčešći uzroci otoka su ipak kardiološki:

- Od kardioloških uzroka na prvom je mjestu srčana slabost. Otoci su zapravo jedan od kliničkih znakova ove bolesti i javljaju se uglavnom kada je oboljenje uznapredovalo.

- Otoci mogu biti znak i koronarne bolesti kod pacijenata koji su preležali jedan ili više infarkta i oslabljena im je pumpna funkcija lijeve srčane komore.

- Iza otoka može se kriti i primarna kardiomiopatija, kojoj se ne zna tačan uzrok.

Bitno je – izbaciti tekućinu

Za sve edeme izazvane kardiološkim bolestima postoji adekvatna terapija. Na prvom je mjesto eliminacija viška tečnosti iz organizma, a zatim treba utvrditi i šta je uzrok edema.

Za prvi dio terapije postoje moćni lijekovi – diuretici. Njihov je zadatak upravo izbacivanje tečnosti iz organizma. Ali oni nisu rješenje, oni samo oslobađaju oboljelog simptoma i rasterećuju srce.

Cilj terapije je liječiti uzrok oticanja i onemogućiti ponavljanje takvog stanja. Zato se u terapiji otoka osim diuretika koriste i brojni drugi lijekovi.

Prilagođavanje doze diuretika

Na prvi pogled terapija diureticima je krajnje jednostavna: popiješ tableticu, urinom eliminiraš višak tečnosti. No, nije baš tako jednostavno. Pacijent koji je na terapiji diureticima mora uzimanje lijekova stalno prilagođavati promjenama poput velikih vrućina, uzimanja većih količina tečnosti i slično.

Dugogodišnji srčani ili drugi hronični bolesnici i sami prepoznaju kada imaju višak ili manjak tečnosti u organizmu, pa prema tome prilagođavaju doze diuretika. Najjednostavniji način kontrole je praćenje promjena tjelesne težine.

Iako su diuretici sjajni za reguliranje otoka, oni mogu organizam lišiti veoma važnih elektrolita ili mogu izazvati dehidrataciju. Zato se moraju veoma pažljivo koristiti, u dogovoru sa liječnikom koji prati osnovnu bolest.

Oticanje je znak dekompenzirane bolesti, znak da organizam više ne može loše funkcioniranje izazvano oboljenjem kompenzirati pomoću svojih bioloških mehanizama.

Zato je pojava otoka uvijek razlog za odlazak liječniku, kako bi se ispitalo zdravstveno stanje i utvrdilo koji zdravstveni problem ih izaziva.

Kad otok nije zdravstveni problem

Treba naglasiti da postoje i slučajevi pogrešne upotrebe diuretika pa ih uzimaju i ljudi kojima zapravo nisu potrebni. Oni svakako nisu potrebni osobama kojima tokom ljetnih vrućina noge postaju teške i otečene. Ti otoci uglavnom nisu povezani ni sa kakvom bolešću.

Otok koji se javi u popodnevnim satima, ali ga nema ujutru ili poslije kraćeg odmora i podizanja nogu, nije otok iza kojeg stoji zdravstveni problem. Ovi otoci kod žena obično imaju veze sa fazom menstrualnog ciklusa, dobom dana i djelovanjem sile Zemljine teže. Za takve otoke ne treba diuretik, dovoljno je tokom dana podići i odmarati noge.

 Zastoj tečnosti u plućima

Do otoka može doći i veoma naglo, najčešće se tada radi o zastoju tečnosti u plućima. To je ozbiljna dijagnoza i hitno stanje u internoj medicini, koje karakteriziraju nagli nedostatak zraka, gušenje, krkljanje.

Ovo stanje najčešće je posljedica nereguliranog povišenog krvnog pritiska. Uzrok zastoja tečnosti u plućima može biti i infarkt, koji oslabi veliku površinu srčanog mišića, pa srce nema dovoljnu pumpnu funkciju.

Kada potražiti doktora

Edemi, i kada nisu hitan slučaj, zahtijevaju pregled, kako bi liječnik postavio tačnu dijagnozu. Otečene noge koje su nuspojava lijekova, mogu izgledati kao i otečene noge uzrokovane poremećajem radabubrega. Stoga, posjetite liječnika u najkraćem mogućem roku, kako bi on ispitao temeljni uzrok.

Hitnu pomoć zatražite ako uz otok imate:

 -bol u prsima koja traje duže od nekoliko minuta,

- otežano disanje,

 - vrtoglavicu

 - ako ste zbunjeni,

- ako ste neposredno prije oticanja uzeli novi lijek,

- osjećate utrnulost ili trnce u nozi ili stopalu,

 - ako u isto vrijeme oteknu prepone ili donji dio trbuha ili u tom području osjećate bol,

- ako ste uz sve navedene simptome i trudni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.