ZDRAVLJE U KUĆI

Zašto je sok od višanja toliko ukusan

Energetska vrijednost višnje je svega 46 kilokalorija/100g ploda, a karakteristike joj se ne mijenjaju ni kada je zamrznuta. Zbog toga u višnjama uživamo cijele godine

"Zdravlje u kući"

31.8.2018

Višnja je voće koje u savremenoj ishrani ima visoko mjesto i nalazimo je ne samo u piti od višanja, već i u sokovima, džemovima, sirupima, kompotima, sladoledima...

Svako voće, pa i višnja, oskudno je masnoćama i bjelančevinama, pa i kalorijama, ali zato obiluje vitaminom C, vitaminima B kompleksa i mineralima – kalijem, željezom i kobaltom..

Ovo voće sadrži moćne antioksidanse koji se nalaze u njegovom pigmentu (antocijanine) i imaju veliku ulogu u prevenciji najtežih bolesti.

Pored glukoze, višnje sadrže i kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) koje uz sadržaj vode (oko 85 odsto) djeluju okrepljujuće i osvježavajuće na organizam. To je i razlog zašto je sok od višanja tako ukusan.

Poznato je da sok od višanja snižava krvni pritisak pa višnju cijene i osobe koje boluju od hipertenzije. Višnje su sjajne i kod povišenog holesterola, jer antioksidansi sprečavaju djelovanje LDL holesterola.

Pored toga višnje poboljšavaju vid, smanjuju koagulaciju krvi, popravljaju kvalitet sperme, popravljaju anemiju kod žena poslije menstruacije, snižavaju pritisak, ublažavaju reumu i giht.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.