ZDRAVLJE U KUĆI

Francuzi najduže uživaju u hrani

Japanci uspijevaju provesti gotovo dva sata dnevno u jelu, što im je obezbijedilo treće mjesto, iza Holanđana

"Zdravlje u kući"

30.8.2018

Postoji veliki broj razloga koji unose nemir, a uglavnom se zasnivaju na sklonostima koje u odgoju stičemo prema radu, radu i samo radu, i stresu koji iz toga proizlazi u odnosu na porodicu i nedovršene kućne poslove. Sve zajedno dovodi do toga da tokom noći san ne dolazi na oči.

Mada nije tajna da Amerikanci naporno rade, rijetko idu na odmor, oni se i trude da se koliko-toliko noću naspavaju (kako se navodi u anketama koje je finansirala industrija za proizvodnju pilula za spavanje).

Amerikanci uglavnom djecu ujutro napune kornfleksima, rade cijeli dan, pokupe djecu iz obdaništa ili iz škole, zatim ih natrpaju hamburgerima, viču na njih zbog domaćih zadataka i – puknu.

 Francuzi – gurmani i hedonisti

Francuzi su sušta suprotnost i ovakvih problema nemaju. Njihova najveća briga izgleda svodi se na pronalaženje dovoljno vremena za jelo, spavanje i nešto manje vremena za odmor.

Mada su već dobro poznati po svojoj liberalnoj politici godišnjih odmora i slabostima prema kulinarstvu, u anketi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) „Društvo na prvi pogled”, u kojoj se razmatraju rad, zdravlje i odmor u Aziji, Evropi i Sjevernoj i Južnoj Americi, pokazalo se da Francuzi u spavanju i jelu provode više vremena od bilo koje bogate nacije u svijetu.

Iako se sve više Francuza zadovoljava zalogajima pojedenim na brzinu u nekom od lanaca brze hrane ili sendvičima progutanim na radnom mjestu, i dalje ova nacija više od dva sata dnevno provede u jelu, što je dva puta više vremena od onog koji Amerikanci posvećuju ovom ritualu ili Meksikanci, koji samo jedan sat dnevno poklanjaju hrani.

 Najveće spavalice – Francuzi i Amerikanci

Iako malo spavaju, a mnogo vremena provode radeći, kao i na putu do posla i nazad do kuće, Japanci ipak uspijevaju provesti gotovo dva sata dnevno u jelu, što im je obezbijedilo treće mjesto, iza Holanđana.

U istraživanju se navodi da Francuzi spavaju oko devet sati dnevno, više od jednog sata duže od prosječnih Japanaca ili Korejaca koji u snu provode najmanje vremena.

Na opšte iznenađenje, i suprotno svim anketama pomenute industrije za proizvodnju pilula za spavanje, u ovoj kategoriji stanovnici SAD drže sigurno drugo mjesto sa 8,7 sati sna u toku dana. Uprkos omiljenoj i opštepoznatoj sijesti, Španci su zauzeli tek treće mjesto.

 Ljenčarenje – italijanski specijalitet

Ovo istraživanje, sprovedeno u zemljama – članicama OECD, pokazalo je da muškarci u ljenčarenju uživaju više od žena. Jaz između polova najveći je u Italiji gdje su muškarci „pobijedili” žene sa čitavih 80 minuta dnevnog ljenčarenja.

U SAD ova razlika smanjena je na 40 minuta, dok je u Norveškoj najmanja – nešto manje od pet minuta.

Ono što im ostane od slobodnog vremena Japanci vole provesti ispred televizora ili u slušanju radija. Ovakva vrsta zabave oduzima 47 odsto slobodnog vremena Japanaca.

Turci – najdruželjubiviji

Pokazalo se da je Turska najdruštvenija zemlja jer njeni stanovnici 35 procenata slobodnog vremena provode u druženju sa prijateljima.

 Španija je najsportskija

Nijedna zemlja nije pretjerano fizički aktivna u časovima dokolice. Donekle se izdvaja Španija u kojoj 13 procenata stanovništva fizičkim aktivnostima ispunjava vrijeme kada ne radi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.