ZDRAVLJE U KUĆI

Skrivene zamke spavaće sobe

Iako biste se u svom domu trebali osjećati najsigurnije, šta ako istraživanja kažu da vaša spavaća soba krije brojne opasnosti kojih vjerovatno niste ni svjesni

"Zdravlje u kući"

30.8.2018

Stručnjaci tvrde da je spavaća soba često puna mikroba i hemikalija koje mogu naškoditi vašem zdravlju. 

1. Svaki dušek koji dolazi s garancijom za zaštitu od vatre pun je hemikalija koje sprečavaju da se on zapali ili da se u njemu nakupljaju gljivice, a te hemikalije mogu biti i kancerogene.

Kako biste se zaštitili od ovih hemikalija najbolje je da često usisavate, perete dušek i brišete prašinu. Ako imate još i kućnog ljubimca, morat ćete još češće koristiti usisavač.

2. Gljivice se kriju u jastucima. Stari jastuci i jorgani mogu utjecati na pojavu akni ili drugih upala kože. Kako biste smanjili rast gljivica pazite da dobro osušite kosu prije spavanja i barem jednom nedjeljno posteljinu iznesete na sunce. Jastuke je preporučljivo mijenjati svake dvije godine.

3. Korišćenje energetski funkcionalnih fluorescentnih sijalica može prouzrokovati nesanicu i oštećenje kože. Istraživanje objavljeno u časopisu "British Journal of Dermatology" pokazalo je da štedljive sijalice emitiraju ultraljubičasto svjetlo koje izaziva oštećenje i crvenilo kože. One emitiraju i plavo svjetlo koje može prouzročiti nesanicu.

4. Izbacite punjače za mobilni iz sobe. Naš nervni sistem funkcionira na jako niskom naponu. Mozak koristi struju za slanje poruka mišićima, a nekim ljudima naizmjenična struja može poremetiti tjelesne procese dok spavaju. Ako spadate u tu grupu, bit će vam jako teško zaspati ako se u blizini nalaze punjači za mobilni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.