ZDRAVLJE U KUĆI

Bez vode pate mišići, nervi i srce

Balans tečnosti i elektrolita jedan je od najvažnih uslova za očuvanje dobrog zdravlja

"Zdravlje u kući"

29.8.2018

Nedostatak vode, nezdrava ishrana, alkohol i cigarete glavni su krivci pada elektrolita u krvi, materija koje su direktno odgovorne za kontrakcije mišića, rad nerava, srca i metabolizma.

Posebno su ugrožene osobe koje piju diuretike, lijekove koji najčešće izazivaju pad kalija, zbog čega se javlja mučnina, a u težim stanjima grčevi i aritmija.

Taj pad elektrolita u krvi izraženiji je ljeti jer tada dehidrataciji organizma, osim nedovoljno vode i loše hrane, doprinosi i pojačano znojenje.

Koliko vode i zašto?

Balans vode i elektrolita je jedna od najvažnijih nasušnih potreba čovjeka na koju ljudi generalno ne obraćaju pažnju. A vrlo je važno popiti najmanje litar do litar i po vode dnevno, jer njen deficit obavezno vodi ka drugačijem odnosu elektrolita u tjelesnim tečnostima prije svega krvi.

Posebno treba napomenuti da neke osobe mogu imati genetski uslovljene niže vrijednosti kaliju i magnezija, a da bi se njihovo stanje provjerilo dovoljne su jednostavne analize količine elektrolita u krvi.

Zato je poželjno jednom godišnje uraditi analizu natrija, kalija, hlora, bikarbonata i magnezija u krvi. Po potrebi trebalo bi uraditi i analizu količine kalcija, ali joniziranog kalcija, jer on pokazuje koncentraciju ovog elektrolita u krvi.

On je mnogo važan element, jer njegov manjak uzrokuje grčenje mišića, a višak ovog elementa dovodi do tromosti i drugih problema. Kalcij je neophodan za rad srca i krvnih sudova, a njegovo reguliranje je blisko povezano sa dovoljnim unosom magnezija.

Krvna slika – najbolji pokazatelj

Da li je organizam dehidriran može se ustanoviti na osnovu krvne slike - po hemoglobinu i hematokritu. Deficit tečnosti daje niže vrijednosti ovih parametara, a liječnik na osnovu kliničkog pregleda može vidjeti stanje kože, sluzokože kao i preko jezika, usta i konjunktive oka.

Dehidrataciji organizma naročito su skloni pacijenti koji zbog visokog krvnog pritiska, srčane slabosti ili problema sa bubrezima piju diuretike koji imaju cilj osloboditi organizam viška cirkulirajuće tečnosti.

Nedostatak kalija je najčešća posljedica terapije diureticima. Zato ordinirajući liječnik propisuje pacijentu suplementaciju praškom kalija kao obaveznu.

Nedostatak ovog vitalnog elektrolita najčešće se pokazuje u vidu mučnine, rjeđe povraćanja i zatvora, dok u težim deficitima dolazi do grčeva i aritmije.

Hipokalemija ili manjak kalija je jedan od najozbiljnijih poremećaja elektrolita do čega dolazi i usljed proljeva i povraćanja izazvanih infekcijom, kao i usljed dijabetičke ketoacidoze.

Normalno je da se koncentracija kalija u krvi kreće od 3,5 do 5,1 milimola po litru i za žene i za muškarce. Zato je i opasno piti diuretike piju na svoju ruku, jer oni mogu dovesti do pada i drugih elektrolita u krvi.

Kada nedostaje kalij

Grickalice poput čipsa ili krekera te smrznuta hrana sadrže visoku količinu natrija, a time umanjuju koncentraciju kalija. Postoji niz znakova na koje biste trebali pripaziti kada ih osjetite. To su prije svega grčevi u mišićima koji se javljaju zbog niskog nivoa ovog minerala.

Osjećate li se često umorni te kako je vaša energija pri kraju bilo bi dobro da posjetite liječnika i provjerite koncentraciju kalija u krvi. Ako je iscrpljenost nakon dovoljno sna još uvijek prisutna, to označava nedostatak kalija.

Ubrzan rad srca može biti posljedica manjka ovog važnog elemnta, a bez dovoljno kalija stjenke krvnih ćelija postaju tijesne što rezultira povišenim krvnim pritiskom.

Trnci u rukama i nogama ili osjećaj nadutosti i zatvor signali su manjka kalija koje ne biste smjeli ignorirati. Ponekad možete osjetiti bolove ili grčeve u trbuhu. U signale manjka kalija spadaju i suha koža i žeđ.

 Zdrava hrana je na prvom mjestu

Simptomi teške dehidratacije su zamućenje svijesti i sklonost ka padu, jer tako mozak reagira na neadekvatnu količinu vode i elektrolita. Zato promijenite prehranu, odnosno ubacite hranu bogatu kalijem.

Da do problema sa kalijem ne bi došlo najbitnija je ishrana voćem, povrćem, žitaricama, mesom, jajima i ribom. Osobe koje piju diuretike na meniju bi svakodnevno trebale imati banane, naranče ili paradajz. Ovo voće i povrće sadrži velike količine kalija i osigurana organizmu njegovu brzu nadoknadu.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.